--->Staňte sa franchizantom najpokrokovejšieho výživového systému 21. storočia JEDINEČNÁ MOŽNOSŤ KÚPY ZABEHNUTEJ KLINIKY alebo novej licencie<---

Vyzbrojte svojho školáka kvalitnou desiatou. Nech má energiu na celý deň

01.09.2021 | 4152x Zhliadnutie | Zdravie, Strava, Deti

Desiata je pre deti veľmi dôležitá. Zaistí spoľahlivý prísun energie na celé dopoludňajšie vyučovanie. Vďaka kvalitnému zloženiu desiatej neprepadne vášho školáka hlad a nedostatok energie ani pri popoludňajších aktivitách.

Je to hlavne o tom, čo svojmu dieťaťu pripravíte. Určite je lepšie jedlo pripravené doma ako dať dieťaťu peniaze, aby sa “postaralo” o desiatu samo cestou do školy. Väčšina detí totiž skončí u sladkého pečiva typu šišky, koláče alebo bagety a u sladkých limonád a pod.  

To ale nie je vhodné jedlo ani pre dospelého, nie to už pre dieťa. Nedodá mu živiny ani energiu na dlhú dobu. Správna a vyvážená desiata by mala obsahovať dostatok komplexných sacharidov, bielkovín, kvalitné tuky a zeleninu alebo ovocie.

Buďte kreatívni. Prekvapte svojho školáka domácimi muffinmi alebo sušienkami

Vyváženú a zdravú desiatu zvládnete pripraviť sami doma. Stačí vám k tomu celozrnné pečivo, ktoré môžete jednoducho naplnit napr. šunkou, syrom, nátierkou z tvarohu, ricotty, a pod. Môžete byť ale oveľa viac kreatívni a svojmu školákovi alebo školáčke pripraviť do desiatovej krabičky napr. domáce ovsené sušienky, celozrnné muffiny s jablkami alebo napríklad sendvič s avokádom.

 

Optimálny pomer živín v jedálničku vášho dieťaťa

Desiata, ktorú svojmu dieťaťu pripravíte, by mala byť vyvážená. Mala by teda obsahovať vyvážený pomer živín, ideálne v tomto percentuálnom zastúpení:

Sacharidy

50 – 55 %

Bielkoviny

15 – 20 %

Tuky celkom

25 – 35 %

 

Rovnako, ako dobré jedlo, je dôležitý pitný režim

Pre vaše dieťa je dôležitý pravidelný pitný režim. Ten podporuje koncentráciu pri vyučovaní i pri športových aktivitách popoludní. Naučte deti na obyčajnú vodu. Tú im zabalte do tašky so sebou rovnako ako desiatu, aby nezabudli piť v priebehu celého dopoludnia.

V prípade, že dieťa vodu nepije, môžete mu do nej pridať trochu kvalitnej, najlepšie domácej šťavy. Alebo treba pripraviť ráno čaj s medom a citrónom a ten mu nalejte studený do fľašky. Snažte sa podiel sladenia postupne znižovať, pokým dieťa odnaučíte na sladké nápoje úplne.

Odporúčané denné množstvo tekutín od 7 do 15 rokov odpovedá množstvu 1500 ml a ďalších 20 ml na každý kilogram nad 20 kg telesnej váhy. U osôb starších ako 15 rokov je optimálny pitný režim okolo 300 ml na 10 kg hmotnosti.

 

 

Aké potraviny a nápoje do detskej desiaty rozhodne nepatria

  • Sušienky, sladkosti (bonbóny, mliečna čokoláda), kupované zmrzliny, mrazené mliečne krémy, “mliečne koktejly”, slané krekry všetkých durhov, hot-dogy, donuty, hranolky, hamburgery, limonády s tonizujícími látkami (kofeín, chinín), ďalšie výrobky s obsahom kofeínu a alkoholu.
  • Nezakysané sladené mliečne výrobky, sladené cereálne zmesi.
  • Lacné údeniny s nízkym obsahom mäsa (odporúčame nekonzumovať ani po ich tepelnej úprave).

Prečo sa týmto potravinám na desiatu vyhýbať

  • Mnohé kupované sladkosti obsahujú veľké množstvo cukru, často i tukov, napr. trvanlivé tukové pečivo, čokoládové tyčinky, müsli tyčinky s polevami, sladené cereálie, kupované koláče a šišky.
  • Vyprážané hranolky obsahujú veľa soli a môžu byť pripravované na prepálenom tuku. Pri vyprážaní vzniká okrem iného akrylamid, čo je látka s neurotoxickým a potenciálne karcinogénnym účinkom. Všeobecne jedlo kupované vo fast-foodoch.
  • Chipsy obsahujú tiež veľa soli. V prípade, že sú ochutené, tak obsahujú arómy, často nevhodný glutaman sodný, farbivá. Aj chipsy môžu mať vyšší obsah akrylamidov a môžu obsahovať trans mastné kyseliny.
  • Limonády (všetkého druhu) - ich vyššia konzumácia zvyšuje riziko vzniku metabolického syndrómu a ďalších civilizačných ochorení. Z hľadiska vysokého obsahu cukru nie sú vhodné ani ovocné džúsy v krabičkách so slamkou. Sú naviac často dosladzované glukózo-fruktózovým sladidlom.
  • Kofeínové nápoje “light”obsahujú umelé sladidlá. Umelé sladidlá do detskej výživy vôbec nepatria. Naviac vyvolávajú chuť na ďalšie sladké potraviny. Kofeín je návyková látka a do detského jedálnička taktiež nepatrí.

Na čo sa vo výžive dieťaťa zamerať

  • Dostatok tekutín, a to nesladených a bez bubliniek.
  • Vhodné tuky. Do jedálnička dieťaťa je vhodné zaradiť potraviny bohaté na omega 3 mastné kyseliny (vlašské orechy, tekvicové a chia semienka, avokádo). Nevyhýbame sa tiež maslu, ktoré je prirodzenou potravinou a okrem obsahu mastných kyselin s krátkym reťazcom obsahuje aj dôležitý a často nedostatkový vitamín D.
  • Ďalej do jedálnička zaradíme potraviny s prirodzene sa vyskytujícími komplexnými sacharidmi ako je celozrnná ryža, ovos, pšeno, pohánka, koreňová zelenina alebo čerstvé ovocie.
  • Väčšia konzumácia zeleniny, čerstvej i tepelne upravenej k doplneniu vitamínov, vlákniny, minerálnych látok a enzýmov. A tiež čerstvé ovocie.
  • Dôležitou súčasťou sú tiež strukoviny. Vhodná je napríklad červená šošovica, ktorá sa nemusí pred samotným varením namáčať. Ďalej cícer, rôzne druhy fazule ako napr. fazuľa adzuki, ktoré pred varením na niekoľko hodín namočíme vo vode, potom povaríme. Môžeme ich potom použiť do rôznych nátierok alebo šalátov.

Čo môžeme kombinovať a je vhodné na desiatu

  • Celozrnné pečivo s nátierkou z čerstvého mäkkého syra (lučina, žervé, ricotta vrátane kozieho tvarohu) a zeleninou.
  • Zelenina s dipom alebo nátierkou, samostatne alebo s pečivom.
  • Orechy v kombinácii so sušeným, nesíreným a nedosladzovaným ovocím.
  • Zakysané mliečne produkty - šľahaný tvaroh s čerstvým ovocím alebo biely jogurt s orechmi či ovocím.
  • Domáce müsli - orechy, semienka, nedosladzované a nesírené sušené ovocie (hrozienka, brusnice, marhule, slivky, kustovnica).
  • Šalát do krabičky - zelenina, celozrnné cestoviny alebo ryža a bielkovina (napr. syr alebo vajce uvarené natvrdo).
  • Čerstvé ovocie.
  • Šunka s vysokým podieľom mäsa a zníženým množstvom soli.
  • Vajce z domáceho chovu.
  • Domáce koláče a múčniky s nižším obsahom cukru.

 

EXKLUZÍVNE PRE VÁS: Recepty na zdravé desiate od NUTRIADAPT

 

SLIVKOVÝ KOLÁČ S POSÝPKOU

 

Ingrediencie:

  • 3 hrnčeky pohánkovej múky
  • ​1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 hrnček kokosového (alebo trstinového) cukru
  • 1 a pól hrnčeku mlieka
  • 1 hrnček repkového oleja
  • 1 vajce
  • asi 10 sliviek

Posýpka:

  • asi 2 hrste maku
  • 5 lyžíc ghí
  • 2 hrste múky (pohánkovej)
  • ​hrsť kokosového alebo trstinového cukru

Predehrejeme si rúru na 180 °C. Väčší plech si vytrieme trochou masla. Posýpku pripravíme tak, že v miske umiešame zmäknuté maslo, múku a cukor a dlaňami sa snažíme vytvoriť drobivú konzistenciu. Vo väčšej miske zmiešame múku, kypriaci prášok, cukor, premiešame s mliekom, olejom a do cesta zamiešame i vajíčko. Cesto musí byť hladké a dobre sa liať. Pokiaľ by bylo príliš tuhé, pridáme ešte trochu mlieka. Slivky vykôstkujeme a polovice rozložíme rovnomerne na koláč. Posypeme makovou posýpkou. Dáme do rúry predhriatej na 180 - 185 °C a pečieme asi 30 minút.

 

ŠTUDENTSKÁ ZMES

 

Ingrediencie:

  • hrsť orechov - mix para, mandle, kešu, pekanové, vlašské (podľa chuti)
  • 1-2 veľké kocky horkej čokolády (min. 75 % kakaa)
  • brusnice alebo višne - sušené, bez konzervantov 
 

Všetko spoločne zmiešame, čokoládu nalámeme na menšie kúsky a dáme do krabičky. K desiatej môžeme pribaliť menšiu porciu kefírového nápoja alebo jeden biely jogurt.

 

SLADKÝ SENDVIČ S RICOTTOU, HROZIENKAMI A ORECHMI
 

Ingrediencie:

  • 2 plátky (celozrnného) toustového chleba
  • 2 lyžice syru ricotta
  • 1 lyžička medu alebo javorového sirupu
  • asi 10 hrozienok
  • asi 2 vlašské orechy (alebo lieskové)
 

Ricottu dáme do misky, rozmiešame s medom a pridáme hrozienka. Misku dáme na noc do chladničky, aby hrozienka zmäkli. Ráno natrieme pomazánku na oba plátky chleba, posypeme nahrubo nasekanými orechami a priklopíme. K tomuto sendviču sa výborne hodí hrozno.

 

TORTILLA S MORČACÍM MÄSOM A EMENTÁLOM 

 

Ingrediencie:

  • 1 tortilla
  • na kúsky natrhané upečené morčacie mäso alebo pokrájaný grilovaný morčací steak
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • plátky väčšej paradajky
  • kolieska šalátovej uhorky
  • zmes listových šalátov
  • pár kvapiek citrónovej šťavy
  • čerstvá bazalka
  • čierne korenie
   

Bazalku nasekáme nadrobno, zmiešame s kyslou smotanou, citrónovou šťavou a okoreníme. Týmto dresingom natrieme suchú tortillu, na ňu rozdrobíme morčacie mäso a nastrúhaný ementál. Pridáme 2 plátky paradajky, uhorky a hrsť zmesi šalátov. Zatočíme a necháme na chvíľu zmäknúť v chladničke. Tortilly rozkrojíme napoly a zabalíme do krabičky.

 

AVOKÁDOVÝ SENDVIČ S CHERRY PARADAJKAMI

 

Ingrediencie:

  • polovica avokáda
  • 1 lyžička nasekanej cibule
  • citrónová šťava
  • cherry paradajky
  • 2 plátky chleba
  • čierne korenie
  • soľ  
 

V miske vidličkou roztlačíme avokádo, pridáme cibuľku, šťavu z citróna podľa chuti, čierne korenie a soľ. Plátky chleba natrieme pomazánkou a na jeden poukladáme paradajky. Priklopíme druhý chlieb a zabalíme do desiatovej krabičky.

 

MUFFINY S LESNÝM OVOCÍM

 

 

Ingrediencie:

  • 1 hrnček kukuričnej hladkej múky
  • 1 hrnček pšeničnej hladkej múky
  • 1/3 hrnčeku trstinového alebo kokosového cukru
  • 1 a pól kávovej lyžičky prášku do pečiva
  • 50 g masla
  • ovocná výživa
  • 1/2 hrnčeku jablčnej šťavy
  • 1 vajce
  • holandské kakao
  • bobuľovité ovocie (napr. maliny, čučoriedky, černice)
 

V miske zmiešame obe múky, cukor a prášok do pečiva. V druhej miske spojíme výživu s jablčnou šťavou, rozpusteným maslom a vajíčkom. Obsah oboch misiek dôkladne premiešame. Potom obsahy oboch misiek zmiešame dohromady. Pokiaľ chceme muffiny hnedé, pridáme do cesta ešte polievkovú lyžicu kvalitného kakaa. Vzniknutú zmes opatrne premiešame s očisteným ovocím. Plníme do muffinových košíčkov a pečieme vo forme na muffiny pri teplote 180 °C asi 20 - 25  minút.

 

MRKVOVÉ SUŠIENKY
 

Ingrediencie:

  • 1 hrnček špaldovej múky
  • 1 hrnček namletých ovsených vločiek
  • 2 malé lyžičky prášku do pečiva
  • 8 PL javorového sirupu
  • 1 hrnček nastrúhanej mrkvi
  • 1/3 hrnčeku nasekaných mandlí
  • 1/3 hrnčeku strúhaného kokosu
  • 50 g rozpusteného masla
  • štipka soli

 

Vo väčšej miske zmiešame múku, rozdrvené vločky, prášok do pečiva a soľ. Potom pridáme nastrúhanú mrkvu, nasekané mandle a strúhaný kokos. K suchej zmesi pridáme rozpustené maslo a prilejeme javorový sirup. Všetko poriadne rukami premiesime, pokým sa nám nevytvorí celistvé cesto. Hotové cesto opatrne rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska alebo iné tvary, ktoré kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. V rúre predhriatej na 180 - 200 °C pečieme 20 - 25 minút.

 
Ringsegment Ringsegment

Weight management
je riešením pre každého

Výživový plán na úpravu hmotnosti

Potrebujete zhodiť pár kíl alebo 15 kíl? Pripravíme vám taký plán, ktorý vám sadne do vašich predstáv.

Viac
Výživový plán pre športovcov

Máte radi šport? Alebo naopak, ste v pohybe limitovaní? Nebaví vás jedálniček od vášho trénera?

Viac
Výživový plán pre deti

Náš tím profesionálnych výživových poradcov je pripravený pomôcť každému rodičovi, ktorému nie je zdravie jeho dieťaťa ľahostajné. Máme pre vás pripravené špeciálne programy, ktoré u detí úspešne riešia obezitu, nadváhu, prípadne aj podvýživu.

Viac
Výživový plán pre seniorov

Seniori vyžadujú diametrálne odlišný prístup k chudnutiu ako aktívny tridsiatnik. Z našich skúseností sa veľkej skupine klientov po úprave hmotnosti uľavilo od zdravotných ťažkostí a znížilo sa množstvo potrebných liekov.

Viac
Výživový plán pre večné diétarky

Celý deň nejete a večer skončíte vo fastfoode? Naše riešenie počíta s rôznymi životnými situáciami tak, aby bolo maximálne použiteľné a bez jo-jo efektu.

Viac
Výživový plán pre diabetikov a alergikov

Neprispôsobujte sa! My sa prispôsobíme vám. Máte alergiu alebo intoleranciu na nejakú potravinu, prípadne diabetes alebo vysoký tla? Nevadí, naša gramážová kuchárka sa vám prispôsobí a nikto vás ju nebude nútiť jesť.

Viac
Logo

Prečo NUTRIADAPT?

Zdravotná dokumentácia

Pretože je normálne starať sa o seba a o svoje zdravie.

Nahváha a obezita výrazne zhoršuje kvalitu života. Od zadýchavania sa pri chôdzi, estetického hľadiska, zhoršenia civilizačných chorôb, ako je okrem iného cukrovka alebo vysoký cholesterol, až po kratšiu dobu života. Je správne sa o svoje telo v rôznych etapách života starať tak, aby ste dokázali naplniť váš cieľ a mať tak "RADOSŤ ZO SEBA". A my vám s tým radi pomôžeme.

Stetoskop

Pretože u nás nájdete iba vysoko kvalifikovaných odborníkov na úpravu hmotnosti.

Všetci naši zamestnanci musia prejsť veľmi intenzívnym vzdelávacím procesom zakončeným odbornou skúškou. Zamestnanci sa musia neustále vzdelávať, preto navyše u nás tiež nájdete špecialistu na chudnutie detí, športovú výživu, apod.

Mikroskop

Pretože náš výživový systém NUTRIADAPT je výsledkom nespočetného množstva overených klinických štúdií.

Opiera sa o fakty, nie o domnienky alebo nepodložené štúdie. Bude vám na mieru spracovaná gramážová kuchárka a osobný výživový plán, v ktorom možno upravovať energetickú hodnotu aj početnosť porcií. Osobný výživový plán rešpektuje vaše chuťové preferencie a pomôže vám rýchlejšie dosiahnuť cieľovú hmotnosť.


Je to jednoduchšie,
než si myslíte

Fill form

Vyplníte rezervačný formulár, naša asistentka sa s vami do dvoch pracovných dní spojí a dohodnete si termín nezáväznej konzultácie.

Zdravotná prehliadka

Absolvujete 30 - 45 minútovú konzultáciu, kde vám vykonáme základnú diagnostiku Vášho tela. Počas konzultácie sa dozviete, ako zostať nielen zdraví, ale tiež ako získať viac energie, cítiť sa dobre a dostať sa na svoju ideálnu hmotnosť a mnoho ďalších informácií.

Konzultácia

Pohovoríte si s našim výživovým špecialistom, preberiete vaše ciele, vysvetlíme vám ako sa s nami dostanete na ideálnu hmotnosť a čo je potrebné urobiť, aby ste si ju udržali. A to natrvalo.

Fill form

Poďte do toho s nami a chudnite tak, aby ste nielen skvele vyzerali, ale hlavne sa skvele cítili.

Garancia

Až 1,5 kg / týždeň

Pri dodržaní výživových
zásad našich špecialistov
Objednajte sa ešte dnes
na konzultáciu s výživovým špecialistom
a navyše dostanete inšpiratívny
jedálniček chutných večerí

Rezervačný formulár

Ringsegment