02.02.2018 | 3747x Zhliadnutie | Zdravie, Chudnutie, Strava
Výrazné úbytky váhy už za pár týždňov. To sľubujú propagátori ketogénnej diéty, ktorých je po jej celosvetovom úspechu už aj na Slovensku ako húb po daždi. A nejde iba o sľuby, táto diéta naozaj funguje! O tom, že nie je pre každého a že môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, už jej predajcovia ale toľko nehovoria.
V posledných rokoch je ketogénnej diéte venovaná značná pozornosť. Stala sa populárnou ako medzi celebritami, tak aj vo vedeckých kruhoch pri výskume vplyvu stravy na naše zdravie a rôzne ochorenia. V súvislosti s odbornými poznatkami sa preto poďme pozrieť na to, aké zdravotné pozitíva a možné riziká táto diéta prináša.
Výživové odporúčania týkajúce sa príjmu sacharidov sa líšia. Odporúčaný denný príjem sacharidov sa podľa WHO (World Health Organisation) pohybuje medzi 45 - 65% celkového denného energetického príjmu. Ak by sme pre mladú aktívne žijúcu ženu zvolili hranicu pre príjem sacharidov 55% z celkového energetického príjmu, tak to znamená denný príjem sacharidov asi 260 g, pričom by jednoduché cukry nemali tvoriť viac ako 10%, teda 26 g.
Definície nízkosacharidových a ketogénnych diét sú odlišné. Všeobecne ale platí, že ketogénna diéta pripúšťa konzumáciu sacharidov maximálne do 50 g za deň. O niečo menej striktná je potom diéta s veľmi nízkym príjmom sacharidov, tzv. very-low carbohydrate diet, kedy je dovolené konzumovať 50 - 100 g sacharidov denne. A najbenevolentnejšou je nízkosacharidová diéta, myslená aj ako trvalý spôsob stravovania a životný štýl, ktorá pripúšťa konzumáciu sacharidov až do 150 g za deň.
Ak obmedzíme príjem sacharidov, dôjde v našom organizme k veľkým zmenám. Predovšetkým dôjde k prešmyknutiu nášho metabolizmu. Vzhľadom k tomu, že sa zníži dodávka sacharidov, tak sa náš metabolizmus "preorientuje" z glukocentrického (využívajúci predovšetkým glukózu) na adipocentrický (využívajúci predovšetkým mastné kyseliny a ketolátky). Hlavným energetickým zdrojom sa stanú mastné kyseliny, pochádzajúce z potravy a z našich vlastných tukových zásob, a ketolátky vytvorené opäť z konzumovaných tukov, bielkovín a našich tukových zásob.
Je známe, že napríklad červené krvinky sú od glukózy, ktorá vzniká štiepením skonzumovaných sacharidov, úplne závislé. Neohrozí nás teda zdravotne tak veľké obmedzenie príjmu sacharidov? Ak sme zdraví, tak nie. Ketolátky vznikajúce v pečeni oxidáciou tukov putujú následne do nášho krvného riečišťa a dostávajú sa krvou do rôznych tkanív, ktoré ich dokážu veľmi efektívne využiť ako zdroj energie pre svoje správne fungovanie.
Tým pádom obmedzené množstvo prijímanej glukózy naše telo využije len práve tam, kde nie je možné využiť alternatívne zdroje energie, ako je tomu práve u červených krviniek. Obmedzená konzumácia sacharidov navyše vedie k zníženiu celkovej hladiny inzulínu v krvi, čo aktivuje metabolickú dráhu opätovnej tvorby glukózy z necukorných zlúčenín v pečeni (tzv. glukoneogenézy). Tento mechanizmus potom "istí" dostatočnú koncentráciu glukózy v krvi.
Ďalší faktor, ktorý by nás mohol vystrašiť a od nízkosacharidovej diéty odradiť, je tvorba ketolátok. Obzvlášť pacienti trpiaci ochorením diabetes mellitus vedia, že hladiny ketolátok je dôležité sledovať. Ich výrazné zvýšenie totiž značí zlú kompenzáciu a môže pre nich mať vážne zdravotné dôsledky.
Progresívna ketóza u diabetických pacientov je nekontrolovaná. Koncentrácia ketolátok dosahuje hodnoty vyššie ako 20 mmol / l a ketóza je navyše spojená s acidózou, pri ktorej dochádza k zníženiu pH krvi. A to môže rozvrátiť rovnováhu vnútorného prostredia organizmu.
Naproti tomu ketóza sprevádzajúca nízkosacharidovú ketogénnu diétu je organizmom prísne regulovaná a kontrolovaná. Koncentrácia ketolátok sa pohybuje do 7 mmol / l, pretože mozog veľmi efektívne využíva ketolátky ako zdroj energie v dôsledku nízkej ponuky glukózy a pH vnútorného prostredia sa nemení. Niektoré štúdie navyše dokazujú, že množstvo ketolátok v krvi je vyššie len v iniciačnej fáze ketogénnej diéty (tzn. 2 - 4 týždne). Ich koncentrácia následne klesá a po 10 - 12 týždňoch je už len mierne zvýšená - v porovnaní s osobami dodržiavajúcimi ostatné známe diéty.
Pozitívny terapeutický efekt ketogénnej diéty bol dokázaný vo vzťahu k chudnutiu, zníženiu rizika kardiovaskulárneho ochorenia a zlepšenia inzulínovej rezistencie. Tá predchádza diabetes mellitus 2. typu a osvedčila sa aj pri liečbe epilepsie. Priaznivé účinky boli zaznamenané aj u niektorých kožných či iných neurologických ochoreniach.
Čo môže ketogénna diáta pozitívne ovplyvniť:
Ketogénna diéta nahrádza značnú časť energetického príjmu zo sacharidov bielkovinami a tukmi. Tým pádom nedochádza počas dňa k veľkému kolísaniu hladiny inzulínu, čo spoločne s konzumáciou proteínov a lipidov vedie k dlhšie trvajúcemu pocitu nasýtenia. Predídeme tak tzv. vlčiemu hladu, ktorý prichádza po konzumácii potravín s vysokým glykemickým indexom a pri ktorom skonzumujeme väčšinou veľké porcie kalorického jedla.
Obmedzenie príjmu sacharidov vedie tiež k obmedzeniu tvorby tukových zásob (lipogenéze) z glukózy, ktorá nie je po jedle okamžite spracovaná ako energetický zdroj buniek. Naopak je stimulovaná lipolýza (odbúravanie tuku uloženého v tukových bunkách), aby telo malo dostatok alternatívnych zdrojov energie (ketolátky). Obmedzením príjmu glukózy tiež zvyšujeme energetické nároky na jej "znovutvorbu" v pečeni. Dôležitý je tiež fakt, že spracovanie prijatých bielkovín je pre náš organizmus energeticky náročnejšie ako spracovanie sacharidov.
Bolo preukázané, že ketogénna diéta má pozitívny vplyv na zníženie rizika vzniku kardiovaskulárneho ochorenia. Pri ketogénnej diéte dochádza k zníženiu a normalizácii koncentrácie triacylglycerolov a zníženiu koncentrácie LDL-cholesterolu. V prípade, že je konzumovaná strava bohatá na kvalitné polynenasýtené mastné kyseliny (PUFA), je efekt ešte výraznejší.
Dôležitý je aj efekt redukcie telesnej váhy. Niektoré vedecké práce uvádzajú aj výraznejšie zníženie obvodu pásu, ktorý je dnes považovaný za lepší ukazovateľ ako BMI (Body Mass Index - index telesnej hmotnosti).
Ďalej bolo preukázané, že ketogénna diéta znižuje hladiny zápalových markerov a má teda pravdepodobne protizápalový efekt, čo opäť znižuje kardiovaskulárne riziko.
U pacientov s diabetes mellitus 2. typu bol preukázaný pozitívny efekt ketogénnej diéty na zníženie koncentrácie glukózy nalačno, glykovaného hemoglobínu a bola zaznamenaná aj vyššia citlivosť voči inzulínu.
Na druhej strane niektoré štúdie zaoberajúce sa dlhodobým efektom ketogénnej diéty dokladajú, že u zdravých jedincov nemá ketogénna diéta bohatá na bielkoviny zničujúci efekt na obličky ani na kosti. A že konzumácia bielkovín naopak zvyšuje hladiny hormónu IGF-1 (inzulín-like growth factor 1), čo je rastový faktor majúci dôležitú úlohu pri tvorbe kostí.
Veľa najnovších štúdií dokladá negatívny vplyv vysokej konzumácie sacharidov, obzvlášť potom jednoduchých cukrov, na naše zdravie.
Ak sa zdravý človek rozhodne skúsiť obmedziť príjem sacharidov na úroveň nízkosacharidovej stravy, aby zhodil pár kilogramov či len vyskúšal, ako sa bude cítiť, nie je pravdepodobne dôvod k obavám o poškodenie zdravia. Je ale nevyhnutné dodržiavať zásady pestrej a vyváženej stravy plnej vitamínov, minerálnych látok, kvalitných tukov a bielkovín.
U ketodiéty je veľmi dôležité tiež to, aby ste pri prechode na menej striktný stravovací režim začali obmedzované sacharidy pridávať postupne. V prípade, že sa vrátite k pôvodným stravovacím návykom ihneď, nevyhnete sa obávanému jo-jo efektu.
V prípade, že chcete vyskúšať ketogénnu diétu s cieľom výraznejšej redukcie hmotnosti či ju využiť ako terapeutický nástroj u diabetu 2. typu alebo metabolického syndrómu, bolo by najvhodnejšie konzultovať vaše možnosti s odborníkom či lekárom a začať diétny program pod odborným (i laboratórnym) dohľadom.
Článok bol napísaný v odbornej spolupráci s Mgr. Zuzanou Chmátalovou a za použitia nižšie uvedených zdrojov.
Paoli A, Rubini A, Volek JS, Grimaldi KA. Beyond weight loss: a review of the therapeutic uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets. Eur J Clin Nutr. 2013; 67(8):789-96. doi: 10.1038/ejcn.2013.116. Epub 2013 Jun 26.
Westman EC, Feinman RD, Mavropoulos JC, et al. Low-carbohydrate nutrition and metabolism. Am J Clin Nutr 2007; 86:276–84.
Adam-Perrot A, Clifton P, Brouns F. Low-carbohydrate diets: nutritional and physiological aspects. Obes Rev. 2006; 7(1):49-58.
Manninen AH. Metabolic Effects of the Very-Low-Carbohydrate Diets: Misunderstood “Villains” of Human Metabolism. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2004; 1(2):7-11. doi:10.1186/1550-2783-1-2-7.
Dashti HM, Mathew TC, Hussein T, et al. Long-term effects of a ketogenic diet in obese patients. Experimental & Clinical Cardiology. 2004; 9(3):200-205.
Hartman AL, Vining EP. Clinical aspects of the ketogenic diet. Epilepsia. 2007; 48(1):31-42.
Santos FL, Esteves SS, da Costa Pereira A, Yancy WS Jr, Nunes JP. Systematic review and meta-analysis of clinical trials of the effects of low carbohydrate diets on cardiovascular risk factors. Obes Rev. 2012; 13(11):1048-66. doi: 10.1111/j.1467-789X.2012.01021.x. Epub 2012 Aug 21.
Potrebujete zhodiť pár kíl alebo 15 kíl? Pripravíme vám taký plán, ktorý vám sadne do vašich predstáv.
ViacMáte radi šport? Alebo naopak, ste v pohybe limitovaní? Nebaví vás jedálniček od vášho trénera?
ViacNáš tím profesionálnych výživových poradcov je pripravený pomôcť každému rodičovi, ktorému nie je zdravie jeho dieťaťa ľahostajné. Máme pre vás pripravené špeciálne programy, ktoré u detí úspešne riešia obezitu, nadváhu, prípadne aj podvýživu.
ViacSeniori vyžadujú diametrálne odlišný prístup k chudnutiu ako aktívny tridsiatnik. Z našich skúseností sa veľkej skupine klientov po úprave hmotnosti uľavilo od zdravotných ťažkostí a znížilo sa množstvo potrebných liekov.
ViacCelý deň nejete a večer skončíte vo fastfoode? Naše riešenie počíta s rôznymi životnými situáciami tak, aby bolo maximálne použiteľné a bez jo-jo efektu.
ViacNeprispôsobujte sa! My sa prispôsobíme vám. Máte alergiu alebo intoleranciu na nejakú potravinu, prípadne diabetes alebo vysoký tla? Nevadí, naša gramážová kuchárka sa vám prispôsobí a nikto vás ju nebude nútiť jesť.
ViacNahváha a obezita výrazne zhoršuje kvalitu života. Od zadýchavania sa pri chôdzi, estetického hľadiska, zhoršenia civilizačných chorôb, ako je okrem iného cukrovka alebo vysoký cholesterol, až po kratšiu dobu života. Je správne sa o svoje telo v rôznych etapách života starať tak, aby ste dokázali naplniť váš cieľ a mať tak "RADOSŤ ZO SEBA". A my vám s tým radi pomôžeme.
Všetci naši zamestnanci musia prejsť veľmi intenzívnym vzdelávacím procesom zakončeným odbornou skúškou. Zamestnanci sa musia neustále vzdelávať, preto navyše u nás tiež nájdete špecialistu na chudnutie detí, športovú výživu, apod.
Opiera sa o fakty, nie o domnienky alebo nepodložené štúdie. Bude vám na mieru spracovaná gramážová kuchárka a osobný výživový plán, v ktorom možno upravovať energetickú hodnotu aj početnosť porcií. Osobný výživový plán rešpektuje vaše chuťové preferencie a pomôže vám rýchlejšie dosiahnuť cieľovú hmotnosť.
Vyplníte rezervačný formulár, naša asistentka sa s vami do dvoch pracovných dní spojí a dohodnete si termín nezáväznej konzultácie.
Absolvujete 30 - 45 minútovú konzultáciu, kde vám vykonáme základnú diagnostiku Vášho tela. Počas konzultácie sa dozviete, ako zostať nielen zdraví, ale tiež ako získať viac energie, cítiť sa dobre a dostať sa na svoju ideálnu hmotnosť a mnoho ďalších informácií.
Pohovoríte si s našim výživovým špecialistom, preberiete vaše ciele, vysvetlíme vám ako sa s nami dostanete na ideálnu hmotnosť a čo je potrebné urobiť, aby ste si ju udržali. A to natrvalo.
Poďte do toho s nami a chudnite tak, aby ste nielen skvele vyzerali, ale hlavne sa skvele cítili.