12.07.2018
Ak sa snažíte stravovať zdravo, pri nákupe v obchode s potravinami sa môžete cítiť zmätený, čo konkrétne z ponúkaného sortimentu si môžete vybrať? Jeden z najdôležitejších trikov je (okrem čítania etikiet) siahnuť po potravinách s najmenším zoznamom prídavných látok. Čím je zoznam jednoduchší = vyššej pravdepodobnosti, že potravina je zdravšia.
Nie všetko, čo má v názve šport je aj naozaj zdravé, hoci nejedna reklama so známym športovcom, ktorý drží v ruke práve takýto nápoj, nás presvedčuje o opaku. Je správne zamyslieť sa nad tým, že ak nešportujeme vrcholovo, nepotrebujeme špeciálny športový nápoj na doplnenie energie a rehydratáciu. Prázdne kalórie, ktoré tieto nápoje môžu obsahovať, práve naopak, môžu zvýšiť telesnú hmotnosť a prispieť k rozvoju zubného kazu (najmä u detí). Rovnako to platí aj pri vodách, ktoré sú obohatené o vitamíny či minerály, pretože zvyčajne tiež obsahujú umelé príchute a sladidlá.
Obľúbený spôsob ako načerpať energiu medzi školou a krúžkami a pod. Buďte pozorní, pretože vo vašej obľúbenej maškrte možno nájdete (ak vôbec) iba stopy po ozajstnej čokoláde či skutočných orechoch, sušenom ovocí , semiačkach a pod. Ak predsa len neodoláte, skontrolujte si veľkosť porcie, lebo zvyčajne je skutočne “nabombovaná” kalóriami.
Myslíte si, že zeleninové čipsy sú zdraviu prospešné? Nuž zelenina v takýchto čipsoch je naporcovaná natenko a spracovaná tak, že si veľa zo svojich výživných látok pravdepodobne neuchovala. Takže, ak máte “krízu”, radšej si doprajte čipsy z čertvo nakrájanej zeleniny, tie sú aj tak najzdravšie!
Skutočne vynikajúco chutia a ľahko sa pribalia aj do kabelky, len aby pomohli zahnať vlčí hlad. Lenže pozor! Nie je tyčinka ako tyčinka, pretože niektoré sú tak plné cukru, ako keby ste sa v cukrárni obklopili tými najsladšími zákuskami.
Podľa prieskumu z roku 2013, obyčajná tyčinka má v priemere 230 kalórií, 10 gramov cukru a 160 miligramov sodíka! Tyčiniek sa však vzdať pritom vôbec nemusíte, stačí ak siahnete po tých, ktoré obsahujú nízky pridaný cukor a majú veľa ovocia, orechov, semienok či celé zrná.
Ďalšia pasca, ktorá na vás číha, lebo tie ochutené majú naozaj priveľa cukru. V tomto prípade sa oplatí siahnuť po neochutených verziách a nebyť lenivý a pridať si podľa vlastného uváženia ovocie či orechy a v prípade nutnosti, radšej dochuťiť malou lyžicou medu.
Áno, ale ideálne je konzumovať iba to, ktoré si pripravíte sami doma. V tom spracovanom totiž prídete o pomerne vysoký podiel vlákniny a namiesto toho dostanete vyššiu koncentráciu cukru. Stále platí, čo si vyrobíte doma, je najlepšie!
Siahate po potavinách, ktoré sú označené ako “light” alebo nízkotučné? Tak toto je celé zle, pretože v tomto prípade potraviny s nízkym obsahom tukov majú práve chýbajúci tuk nahradený inými látkami v podobe cukru, soli či zahusťovadiel, ktoré vám v konečnom dôsledku kalórie iba pridajú.
Ak nemáte zdravotné problémy ako je napríklad celiakia, pri ktorej lepok poškodzuje tenké črevo, lepku sa vyhýbať nemusíte. Ale to neznamená, že bezlepkové potraviny ako je napr. quinoa, nie sú pre vaše zdravie prínosom! Dobré je tiež vedieť, že ak intoleranciou na lepok netrpíte a napriek tomu holdujete potravinám bez lepku, ochudobňujete sa o vitamíny skupiny B, minerály a vlákninu, ktorá sa pri výrobe bezlepkových potravín zvyčajne odstraňuje, a navyše bezlepkové výrobky majú tendenciu byť drahšie ako ich bežné alternatívy.