--->Staňte sa franchizantom najpokrokovejšieho výživového systému 21. storočia JEDINEČNÁ MOŽNOSŤ KÚPY ZABEHNUTEJ KLINIKY alebo novej licencie<---

Má maslo naozaj cenu zlata? Záleží, z akého uhlu sa na to pozriete.

18.10.2017 | 3720x Zhliadnutie | Zdravie, Strava

V posledných niekoľkých týždňoch je maslo v tlačených i digitálnych médiách témou číslo jedna. Jeho cena rastie do nebeských výšin a spotrebitelia sa delia na dve polovice. Jedna polovica spotrebiteľov siaha po lacnejších margarínoch, druhú polovicu premrštená cena neodradí. Kto z nich robí dobre?

Nedostatok mliečneho tuku a vysoké prirážky obchodných reťazcov. To sú dôvody, prečo cena masla stále stúpa a slovenský spotrebiteľ sa nestačí diviť, čo sa to deje. Niekto podstupuje riziko bitky v radoch, keď niektorý z tuzemských supermarketov vyhlási na maslo neodolateľnú akciu, niekto si kúpi dostupnejší margarín. A ten, ktorý sa so súčasnou situáciou odmieta zmieriť, si pre lacnejšie maslo zájde do susedného Poľska alebo Rakúska.

Neutíchajúci dopyt po predraženom tuku ale aspoň dokazuje to, že Slováci majú o maslo stále záujem.

Zase ten cholesterol...

Maslo si (podobne ako vajcia) prešlo obdobím, kedy bolo odborníkmi démonizované. Áno, na vine bol opäť cholesterol. Nasýtené tuky a cholesterol, ktoré maslo obsahuje, boli považované za úhlavného nepriateľa ľudských sŕdc a ciev. Aj maslu trvalo nejakú dobu, kým sa z nutričného záhrobia vyšplahlo späť na jeho výslnie. A to, že nešlo práve o dobu krátku, to využili výrobcovia rastlinných stužených tukov alebo ak chcete, margarínov.

V správny čas na správnom mieste

Tí sa objavili v správny čas na správnom mieste. Ľudia - ovplyvnení médiami a reklamou - chceli “maslo”, na ktorom si pochutia, ktoré sa bude dobre rozotierať, ktoré bude mať príjemnú žltú farbu, a hlavne maslo, po ktorom sa nebudú musieť báť infarktu. Tak im ho dajme, povedali si “margarínotvorci”. A pritom si mädlili ruky nad ľudskou naivitou a dobrými ziskami, ktoré ich neminuli.

Prezieraví obchodníci si zarobili, čo potrebovali, a konzumní spotrebitelia dostali “zázračné” maslo, po ktorom túžili. Našťastie ale po čase zvíťazil rozum. Odborníci prišli na to, že živočíšne tuky ľuďom zasa neškodia tak, ako sa pôvodne predpokladalo. A tak sme sa od nízkotučných jogurtov, odstredeného mlieka a odtučnených tvarohov vrátili k mliečnym výrobkom, na ktoré sme boli zvyknutí, vrátane masla.

 

Čo si natrieť na chlieb

Napriek tomu, že sa z ekonomického hľadiska v súčasnej dobe určite vyplatí natrieť si chlieb margarínom, radi by sme sa zastavili pri hľadisku výživy a na maslo sa pozreli z tohoto uhlu. Prvým veľkým argumentom je to, že maslo je prírodnou energeticky bohatou potravinou. A to bolo vo výžive odjakživa dôležité. Práve jeho vysoký energetický obsah umožňuje to, že nasýtiť a pokryť energetickú potrebu organizmu dokážeme i pomerne malým množstvom. Vzhľadom k tomu, že ďalších argumentov je celá rada, pre väčšiu prehľadnosť ich vymenujeme jednotlivo v bodoch.

 
  • Organoleptické vlastnosti - ide o vlastnosti, ktoré vnímame zmyslami. Tie sú u masla cenené veľmi vysoko. Ide predovšetkým o chuť a farbu, ktoré plnohodnotne dokazujú, že sa jedná o prírodnú potravinu.

  • Mliečny tuk - ako jediný nutričný tuk vzniká v mliečnych žľazách cicavcov. Vďaka vysokej výživnosti sú dôležité predovšetkým vo výžive detí. Pri jeho konzumácii nedochádza k zaťažovaniu tráviaceho traktu, a preto ho dobre znášajú nie len deti, ale aj osoby s ochoreniami žlčníka, žalúdka alebo pečene. Tí ale, v súvislostí s citlivosťou postihnutých orgánov, môžu konzumovať tuky len v obmedzenom množstve.

  • Mliečne bielkoviny a minerálne látky - to sú tzv. netuky, ktoré maslo okrem vody a mliečneho tuku tiež obsahuje. Ide o významné živiny nevyhnutné pre ľudský organizmus.

  • Fyziologicky a biologicky účinné látky - tých má maslo tiež veľa. Je to napr. lecithin a ďalšie fosfolipidy (tuky zložené z mastných kyselín, glycerolu a kyseliny fosforečnej), ktoré sú pohotovým zdrojom fosforu pre organizmus, zúčastňujú sa tvorby bunkových membrán, prispievajú k rýchlemu vstrebávaniu tukov a normalizujú látkovú výmenu cholesterolu.

  • Vitamíny - maslo obsahuje tzv. lipofilné vitamíny, tzn. vitamíny, ktoré sú rozpustné v tukoch. Ide o vitamíny A, D, E a K. Maslo je obzvlášť bohaté na vitamín A, ten je nevyhnutný pre rast, zdravú pleť a dobrú funkciu zraku. Potreba dospelého človeka je 5 mg denne. V 100 gramoch masle ho môže byť až 20 mg.

  • Lecithin spoločne s lipofilnými vitamínmi a kyselinou alfa linolénovou sú zvlášť dôležité. Zabraňujú totiž ukladaniu cholesterolu v stenách ciev a môžu im teda byť právom prisúdené preventívne účinky v prípade aterosklerózy.

  • Esenciálne mastné kyseliny - podieľajú sa na dôležitých fyziologických pochodoch v organizme a ovplyvňujú látkovú výmenu tukov.

  • Špecifické mastné kyseliny (kyselina maslová, kaprónová a kaprylová) - rýchle sa spaľujú a prispievajú k rýchlemu vstrebávaniu mliečneho tuku v tráviacom trakte.

  • Vitamín K2 - ten je zásadný pre zdravé kosti a srdce. Jeho najvýznamnejšou funkciou je zaistenie pohybu vápnika v organizme. Tento vitamín podporuje ukladanie vápnika v kostiach a zuboch a napomáha odstraňovať vápnik z miest, kde nie je žiadúci (cievy). Ďalej aktivuje bielkoviny kontrolujúce rast buniek, čím môže prispievať k ochrane organizmu pred vznikom nádorov, teda k prevencii rakoviny.

  • Vyvážený pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín - na rozdiel od margarínov, kde býva omega 6 mastných kyselín až štyrikrát viac než omega-3. Vzhľadom k tomu, že “omegašestky” sú prozápalové, je tento pomer značne nevyhovujúci. Ideálny pomer (tzn. 2-3:1) omega-6 voči protizápalovým “omegatrojkám” je práve v masle.

  • Konjugovaná kyselina linolová (CLA) - síce patrí k omega-6 mastným kyselinám, ale ide o veľmi významnú potravinovú zložku. Je silným antioxidantom a v organizme sa zapája do tisícok metabolických procesov. Bolo dokázané, že môže znižovať hladinu cholesterolu a triacylglycerolov a zvyšovať výdaj energie, k čomu je avšak potrebný aj pohyb. Môže prispievať tiež k stabilizácii hladiny krvného cukru a posilňovať imunitný systém. Vzhľadom k uvedeným účinkom môže byť využívané i ako prírodná zložka v boji s nadváhou.

Dobré maslo len od dobrej kravy

Či sa už dívate na reklamu na jogurt alebo mliečnu čokoládu, vo väčšine prípadov je propagovaný produkt prezentovaný v idylickej scenérii, v ktorej sa zdravá a šťastná kravička pasie na krásnej zelenej lúke plnej kvetín. A to na zákazníka funguje. Rovnaké je to i v prípade masla. To bude naozaj dobré len z mlieka od kravy chovanej pastevným spôsobom. Teda od kravy, ktorá sa od jary do jesene pasie na lúke a cez zimu si vychutnáva seno.

Kvalita masla z mlieka od kravy chovanej v kravínoch, živenej kŕmnymi zmesmi a granulátmi, potom bude diametrálne odlišná. Je teda jasné, že všetky vyššie uvedené výživné zložky masla sú na túto kvalitu naviazané. Preto je samozrejme lepšie kupovať tzv. grass-fed produkty, teda produkty vyrábané z mlieka pochádzajúceho od kráv chovaných prirodzeným spôsobom.

Keď nie z rozkvitnutej lúky, tak odkiaľ…

Keď vezmeme do úvahy, že náhrady masla a margaríny sú spracovávané z úplne iných surovín, nemôže byť o nejakom kvalitatívnom porovnaní s maslom ani reč. Áno, keď sa pozriete na zloženie, ktoré je na obaloch margarínov uvádzané, nájdete tam dosť toho, čo obsahuje i maslo. Vitamíny, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, dokonca i lecithin.

Najhorším protiargumentom je ale tzv. hydrogenácia. Hydrogenácia, alebo stužovanie, prakticky znamená premenu aspoň časti z polynenasýtených rastlinných olejov na oleje nasýtené, ako správne uvádza Margit Slimáková na svojom webe. Tak vznikne polotuhý tuk dlhej trvanlivosti. Tá je ale docielená na úkor znižovania kvality pôvodných zdraviu prospešných rastlinných tukov. V súvislosti so zdravím už nie je potrebné zmieňovať konzervanty, emulgátory, regulátory a ďalšie neprirodzené aditíva, ktorých je v margarínoch tiež požehnane.

Maslo nad zlato?

Takže áno. Maslo má cenu zlata, nutričného zlata. Avšak záleží ako pre koho. Pokiaľ sa niekto uspokojí s tým, že si na pečivo natrie niečo, čo sa bude dobre rozotierať, bude ako-tak chutiť a vyzerať, nebude obsahovať toľko esenciálnych mastných kyselín, vitamínov a minerálnych látok, ten by samozrejme mohol o hodnote tohoto zlata polemizovať.

My ale patríme k tým, ktorým záleží na tom, čo jedia. Preto si stojíme za tým, že maslo je kvalitné, prirodzenou, výživovo hodnotnou potravinou, za ktorú sa vyplatí priplatiť si.

Ringsegment Ringsegment

Weight management
je riešením pre každého

Výživový plán na úpravu hmotnosti

Potrebujete zhodiť pár kíl alebo 15 kíl? Pripravíme vám taký plán, ktorý vám sadne do vašich predstáv.

Viac
Výživový plán pre športovcov

Máte radi šport? Alebo naopak, ste v pohybe limitovaní? Nebaví vás jedálniček od vášho trénera?

Viac
Výživový plán pre deti

Náš tím profesionálnych výživových poradcov je pripravený pomôcť každému rodičovi, ktorému nie je zdravie jeho dieťaťa ľahostajné. Máme pre vás pripravené špeciálne programy, ktoré u detí úspešne riešia obezitu, nadváhu, prípadne aj podvýživu.

Viac
Výživový plán pre seniorov

Seniori vyžadujú diametrálne odlišný prístup k chudnutiu ako aktívny tridsiatnik. Z našich skúseností sa veľkej skupine klientov po úprave hmotnosti uľavilo od zdravotných ťažkostí a znížilo sa množstvo potrebných liekov.

Viac
Výživový plán pre večné diétarky

Celý deň nejete a večer skončíte vo fastfoode? Naše riešenie počíta s rôznymi životnými situáciami tak, aby bolo maximálne použiteľné a bez jo-jo efektu.

Viac
Výživový plán pre diabetikov a alergikov

Neprispôsobujte sa! My sa prispôsobíme vám. Máte alergiu alebo intoleranciu na nejakú potravinu, prípadne diabetes alebo vysoký tla? Nevadí, naša gramážová kuchárka sa vám prispôsobí a nikto vás ju nebude nútiť jesť.

Viac
Logo

Prečo NUTRIADAPT?

Zdravotná dokumentácia

Pretože je normálne starať sa o seba a o svoje zdravie.

Nahváha a obezita výrazne zhoršuje kvalitu života. Od zadýchavania sa pri chôdzi, estetického hľadiska, zhoršenia civilizačných chorôb, ako je okrem iného cukrovka alebo vysoký cholesterol, až po kratšiu dobu života. Je správne sa o svoje telo v rôznych etapách života starať tak, aby ste dokázali naplniť váš cieľ a mať tak "RADOSŤ ZO SEBA". A my vám s tým radi pomôžeme.

Stetoskop

Pretože u nás nájdete iba vysoko kvalifikovaných odborníkov na úpravu hmotnosti.

Všetci naši zamestnanci musia prejsť veľmi intenzívnym vzdelávacím procesom zakončeným odbornou skúškou. Zamestnanci sa musia neustále vzdelávať, preto navyše u nás tiež nájdete špecialistu na chudnutie detí, športovú výživu, apod.

Mikroskop

Pretože náš výživový systém NUTRIADAPT je výsledkom nespočetného množstva overených klinických štúdií.

Opiera sa o fakty, nie o domnienky alebo nepodložené štúdie. Bude vám na mieru spracovaná gramážová kuchárka a osobný výživový plán, v ktorom možno upravovať energetickú hodnotu aj početnosť porcií. Osobný výživový plán rešpektuje vaše chuťové preferencie a pomôže vám rýchlejšie dosiahnuť cieľovú hmotnosť.


Je to jednoduchšie,
než si myslíte

Fill form

Vyplníte rezervačný formulár, naša asistentka sa s vami do dvoch pracovných dní spojí a dohodnete si termín nezáväznej konzultácie.

Zdravotná prehliadka

Absolvujete 30 - 45 minútovú konzultáciu, kde vám vykonáme základnú diagnostiku Vášho tela. Počas konzultácie sa dozviete, ako zostať nielen zdraví, ale tiež ako získať viac energie, cítiť sa dobre a dostať sa na svoju ideálnu hmotnosť a mnoho ďalších informácií.

Konzultácia

Pohovoríte si s našim výživovým špecialistom, preberiete vaše ciele, vysvetlíme vám ako sa s nami dostanete na ideálnu hmotnosť a čo je potrebné urobiť, aby ste si ju udržali. A to natrvalo.

Fill form

Poďte do toho s nami a chudnite tak, aby ste nielen skvele vyzerali, ale hlavne sa skvele cítili.

Garancia

Až 1,5 kg / týždeň

Pri dodržaní výživových
zásad našich špecialistov
Objednajte sa ešte dnes
na konzultáciu s výživovým špecialistom
a navyše dostanete inšpiratívny
jedálniček chutných večerí

Rezervačný formulár

Ringsegment