Zeleninové placky a zemiakovo-zelerová kaša

Jeden recept na vegetariánsku večeru s mnohými možnými variáciami. Môžeme vyskúšať rôzne obmeny placiek, ale aj vyskúšať ďalšie kombinácie kaše. Namiesto zelera primiešame k zemiakom napríklad petržlen, tekvicu alebo brokolicu.

Suroviny

250 g zeleniny (cuketa, karfiol, brokolica alebo mrazená zeleninová zmes s hráškom)
100 g tofu natural
110 g slepačích vajec (2 ks veľkosti M)
40 g múky (4 PL) (pohánková, špaldová celozrnná alebo ryžová)
25 g cibule (šalotka, žltá cibuľa alebo jarná cibuľka)
1 g majoránky (½ ČL)
10 ml tuku (1 PL) (repkový, kokosový alebo olivový olej alebo prepustené maslo)
60 g zemiakov (1 menší kus)
250 g zeleru (½ buľvy)
5 g masla (1 ČL)
100 ml mlieka (polotučné kravské, ovsené alebo sójové)
10 g čerstvej petržlenovej vňate (hrsť)
soľ
korenie

2
porcie
obtiažnosť
1677 kJ / porcia

Postup

Na platňu dáme vo väčšom hrnci variť vodou. Zemiaky so zelerom očistíme a nakrájame na kocky, ktoré potom vložíme do vriacej osolenej vody a necháme variť cca 15 minút do zmäknutia.

Zeleninu na placky si musíme upraviť na malé kúsky. Cuketu nastrúhame najemno, inú zeleninu rozmixujeme v mixéri. Zeleninu zľahka osolíme a necháme chvíľku odležať.

Medzitým nahrubo nastrúhame aj tofu a cibuľku nakrájame na kocky. V mise rozšľaháme vidličkou vajcia s trochou soli, korenia a majoránom. Potom k vaječnej zmesi pridáme múku a dobre prešľaháme.

Zo zeleniny vytlačíme prebytočnú tekutinu a spolu s tofu a šalotkou tiež pridáme k vaječnej zmesi. Všetko dobre premiešame, aby sa všetko spojilo do cestíčka. V prípade, že je cesto príliš husté, prilejeme trochu vody. Ak sa zdá byť príliš riedke, tak pridáme trochu múky.

Z cesta potom tvoríme placky a opekáme na rozohriatom tuku na panvici približne 2 minúty z každej strany.

Uvarené zemiaky so zelerom zlejeme, pridáme mlieko a maslo, vrátime na platňu a necháme ešte chvíľku zahriať. Potom zmes nahrubo roztlačíme a vyšľaháme robotom alebo metličkou na kašu.

Na tanieri ozdobíme kašu nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s plackami.

TIP: Môžeme vyskúšať rôzne obmeny placiek, ale aj vyskúšať ďalšie kombinácie kaše. Namiesto zelera primiešame k zemiakom napríklad petržlen, tekvicu alebo brokolicu.

Poznámka: Uvedené energetické hodnoty sú orientačné. Presná hodnota záleží na výbere ingrediencií.

 

2 porcie | doba prípravy 30 minút | 1677 kJ / 401 kcal

Vhodné pre vegetariánov, deti a športovcov, zdroj bielkovín, bez lepku

Tuky
18,0 g
Sacharidy
40,0 g
Bielkoviny
21,0 g
Vláknina
7,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Králik na víne s karfiolovými plackami
6
porcií
obtiažnosť
1589 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Tekvicové placky so salsou
1
porcia
obtiažnosť
1483 kJ / porcia

Vaše premeny

Dagmar Pflegerová

Ako hovorím známym a príbuzným: jem všetko, ale v inom zložení a iné veľkosti porcií

Peter Javor

Cesta bola tŕnistá, ale výsledok perfektný

Lenka Humeňajová

Najkrajší pocit som zažila, keď som sa zrazu dokázala zmestiť do môjho, farbou bohatého, starého oblečenia, dokonca aj z čias maturít.