Morčací špíz s paradajkovou salsou a zemiakmi

Morka je vhodnou alternatívou kurčaťa. Morčacie mäso je ľahko stráviteľné, obsahuje veľké množstvo bielkovín a málo tuku (mäso z morčacích pŕs má iba 0,9% tuku a 24% bielkovín). Zemiaky varené v šupke sú ako príloha vhodnejšie ako olúpané pre svoj nižší glykemický index. Paradajková salsa je potom ku morke a zemiakom osviežujúcim doplnkom a lahodný obed je na svete.

Suroviny

600 g morčacích pŕs
600 g zemiakov
100 g jarnej cibuľky
20 g olivového oleja (2 polievkové lyžice)
50 g limetky (1 kus)
2 g soli (štipka)
2 g čierneho korenia (štipka)
2 g sušeného oregana (štipka)
100 g paradajok (2 veľké "mäsité")
vetvička čerstvej bazalky

4
porcie
obtiažnosť
5382 kJ / porcia

Postup

Zemiaky uvaríme v šupke.

Morčacie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľku necháme celú alebo ju rozpolíme. Striedavo napichujeme na špíz a grilujeme ideálne na lávovom kameni dozlatista zo všetkých strán.

Medzitým si pripravíme marinádu z olivového oleja, šťavy z limetky, soli, korenia, čerstvo nasekanej bazalky a oregana.

Ugrilované špízy potrieme marinádou.

Umyté a osušené paradajky nakrájame na kocky, dáme do misky a zmiešame so zvyškom marinády. Podávame k mäsu spolu so zemiakmi.

 

4 porcie | doba prípravy 90 minút | 5382 kJ / 1286 kcal

Vhodné pre deti, športovcov a diabetikov, zdroj bielkovín, bez lepku

Tuky
8,0 g
Sacharidy
28,0 g
Bielkoviny
34,0 g
Vláknina
3,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Králik na divoko
4
porcie
obtiažnosť
1163 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Ryža natural zapečená s maslovou tekvicou
4
porcie
obtiažnosť
3724 kJ / porcia

Vaše premeny

Emilia Múdra

Treba iba chcieť, naučiť sa plánovať a zvyknúť si na „nový život“

Peter Javor

Cesta bola tŕnistá, ale výsledok perfektný

Lenka Humeňajová

Najkrajší pocit som zažila, keď som sa zrazu dokázala zmestiť do môjho, farbou bohatého, starého oblečenia, dokonca aj z čias maturít.