Morčací špíz s paradajkovou salsou a zemiakmi

Morka je vhodnou alternatívou kurčaťa. Morčacie mäso je ľahko stráviteľné, obsahuje veľké množstvo bielkovín a málo tuku (mäso z morčacích pŕs má iba 0,9% tuku a 24% bielkovín). Zemiaky varené v šupke sú ako príloha vhodnejšie ako olúpané pre svoj nižší glykemický index. Paradajková salsa je potom ku morke a zemiakom osviežujúcim doplnkom a lahodný obed je na svete.

Suroviny

600 g morčacích pŕs
600 g zemiakov
100 g jarnej cibuľky
20 g olivového oleja (2 polievkové lyžice)
50 g limetky (1 kus)
2 g soli (štipka)
2 g čierneho korenia (štipka)
2 g sušeného oregana (štipka)
100 g paradajok (2 veľké "mäsité")
vetvička čerstvej bazalky

4
porcie
obtiažnosť
5382 kJ / porcia

Postup

Zemiaky uvaríme v šupke.

Morčacie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľku necháme celú alebo ju rozpolíme. Striedavo napichujeme na špíz a grilujeme ideálne na lávovom kameni dozlatista zo všetkých strán.

Medzitým si pripravíme marinádu z olivového oleja, šťavy z limetky, soli, korenia, čerstvo nasekanej bazalky a oregana.

Ugrilované špízy potrieme marinádou.

Umyté a osušené paradajky nakrájame na kocky, dáme do misky a zmiešame so zvyškom marinády. Podávame k mäsu spolu so zemiakmi.

 

4 porcie | doba prípravy 90 minút | 5382 kJ / 1286 kcal

Vhodné pre deti, športovcov a diabetikov, zdroj bielkovín, bez lepku

Tuky
8,0 g
Sacharidy
28,0 g
Bielkoviny
34,0 g
Vláknina
3,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Tortilla s morčacím mäsom a eidamom
1
porcia
obtiažnosť
1710 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Pohánkové palacinky so špenátom a syrom
4
porcie
obtiažnosť
1739 kJ / porcia

Vaše premeny

Tereza Illešová

Jedno rozhodnutie, o ktorom som netušila, že mi zmení život

Oleg Guman

Jedálniček mi bol nastavený tak, aby čo najviac zohľadňoval moje chuťové preferencie, aj časové možnosti

Roxana Julieta Cascone

Skúsila som rôzne diéty, pri ktorých som schudla, ale vždy nasledoval jo-jo efekt