Teplý paradajkový šalát

Obľúbená letná zelenina, ktorá hrá veselými farbami? Jednoznačne paradajky! Ich sezóna je v plnom prúde a rozhodne nesmie chýbať ani na vašom tanieri. Paradajky chutia skvele surové aj tepelne upravené a využiť ich môžete na všetky možné spôsoby. Okrem toho, že sú výborným zdrojom vlákniny, vitamínov C a E, obsahujú aj antioxidant lykopén! Ten pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym a onkologickým ochoreniam. Preto si neváhajte pripraviť tento výborný paradajkový šalát obohatený okrem iného o quinou – bezlepkovú a ľahko stráviteľnú potravinu.

Suroviny

50 g quinoy
100 g cherry paradajok
50 g červenej cibule
4 ČL olivového oleja
2 ČL balzamikového octu
1 strúčik cesnaku
2 ČL čerstvej bazalky
štipka soli
štipka korenia

1
porcia
obtiažnosť
1369 kJ / porcia

Postup

Quinou pripravíme podľa návodu na obale.

Cherry paradajky umyjeme a nakrájame na polovice. Červenú cibuľu olúpeme a nakrájame na plátky. Pripravenú zeleninu opečieme na rozpálenej panvici na olivovom oleji.

Pripravíme si zálievku z olivového oleja, balzamikového octu a prelisovaného cesnaku. Bazalku nakrájame na jemno.

Uvarenú quinou zmiešame s opečenou zeleninou, bazalkou a zálievkou. Na záver dochutíme soľou a korením.

Pre efekt môžeme ozdobiť bazalkou.

1 porcia | doba prípravy 30 minút | 1369 kJ / 327 kcal

Vhodné pre vegetariánov, pre vegánov, zdroj vlákniny

Tuky
17,0 g
Sacharidy
43,3 g
Bielkoviny
9,2 g
Vláknina
6,2 g

Ďalšie recepty

30 minút
Šaláty
Šošovicový šalát
4
porcie
obtiažnosť
1812 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
30 minút
Hlavné jedlá
Zubáč pečený na ghí
4
porcie
obtiažnosť
970 kJ / porcia

Vaše premeny

Zdenka Stavrovská

Nehladovala som, len som zmenila spôsob stravovania

Ján Flídr

Lekár mi diagnostikoval vysoký krvný tlak, cukor, cholesterol a extrémne zvýšenú hladinu kyseliny močovej

Natalia Raupach

Máme to vo svojich rukách