Prepustené maslo - ghí

Prepustené maslo sa hodí ako na studenú, tak i teplú kuchyňu.

Suroviny

250 g BIO masla

10
porcií
obtiažnosť
736 kJ / porcia

Postup

Maslo vložte do hrnca a pri strednom plameni nechajte rozpustiť. Priveďte do varu, a keď začne bublať, stiahnite oheň na minimum tak, aby ľahko prebublávalo.

Začne sa tvoriť pena a na dne hrnca zrazenina bielkoviny. Nechajte chvíľu ťahať, kým nedocielite krásnu zlatú farbu a vôňu. Lyžicou odstráňte z povrchu penu (tú nemusíte vyhadzovať - skvelá je napr. do kaše alebo k rýchlemu orestovaniu zeleniny) a usadenej bielkoviny sa zbavíte precedením cez plátno.

Dajte pozor, aby sa maslo neprepálilo, nemalo by mať hnedú farbu a príliš orieškovú vôňu. Výroba ghí z jedného masla (250 g) by mala trvať okolo 15 - 20 minút, ale čím viac masla budete čistiť, tým viac času to zaberie. Nechajte vychladnúť a preceďte cez sitko vyložené troma vrstvami gázy (príp. látkovou plienkou). Uchovajte v uzavretej nádobe v chlade.

10 porcií | doba prípravy 20 minút | 736 kJ / 176 kcal

Ďalšie recepty

30 minút
Nátierky
Raňajky
Desiata / olovrant
Tvarohovo-bylinková nátierka s kváskovým chlebom a zeleninou
2
porcie
obtiažnosť
1390 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
30 minút
Nátierky
Domáce žervé
10
porcií
obtiažnosť
242 kJ / porcia

Vaše premeny

Monika Schrammová

Som oveľa spokojnejšia, pretože vidím, že to ide aj v mojom veku

Martin Méry

Schudol som dve konfekčné veľkosti

Oľga Kocianová

Dozvedela som sa o Vás od brata, ktorý s Vašou pomocou schudol 30 kg.