Prepustené maslo - ghí

Prepustené maslo sa hodí ako na studenú, tak i teplú kuchyňu.

Suroviny

250 g BIO masla

10
porcií
obtiažnosť
736 kJ / porcia

Postup

Maslo vložte do hrnca a pri strednom plameni nechajte rozpustiť. Priveďte do varu, a keď začne bublať, stiahnite oheň na minimum tak, aby ľahko prebublávalo.

Začne sa tvoriť pena a na dne hrnca zrazenina bielkoviny. Nechajte chvíľu ťahať, kým nedocielite krásnu zlatú farbu a vôňu. Lyžicou odstráňte z povrchu penu (tú nemusíte vyhadzovať - skvelá je napr. do kaše alebo k rýchlemu orestovaniu zeleniny) a usadenej bielkoviny sa zbavíte precedením cez plátno.

Dajte pozor, aby sa maslo neprepálilo, nemalo by mať hnedú farbu a príliš orieškovú vôňu. Výroba ghí z jedného masla (250 g) by mala trvať okolo 15 - 20 minút, ale čím viac masla budete čistiť, tým viac času to zaberie. Nechajte vychladnúť a preceďte cez sitko vyložené troma vrstvami gázy (príp. látkovou plienkou). Uchovajte v uzavretej nádobe v chlade.

10 porcií | doba prípravy 20 minút | 736 kJ / 176 kcal

Ďalšie recepty

30 minút
Nátierky
Cesnaková pomazánka s tvarohom
1
porcia
obtiažnosť
1200 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
30 minút
Nátierky
Ražný chlieb s avokádovou pomazánkou a klíčkami
obtiažnosť

Vaše premeny

Iveta Kováčiková

Mám o tri konfekčné veľkosti menej!

Ľubomír Ludvik

Schudol som 16 kg tuku a cítim sa nielen lepšie ale aj mladšie

Marta Tonarová

Človek si stále hovorí, že to nie je tak hrozné. Ale keď dôjde na fotky z dovolenky...