Tri druhy korenia, ktoré by ste vo svojej kuchyni mali určite mať!

01.03.2018

 
Kajenské korenie, kurkuma a škorica. Ktoré z týchto korenín používate vo svojej kuchyni? Všetky, okrem toho, že vedia výrazným spôsobom dochutiť najrôznejšie pokrmy, obsahujú pre telo prospešné látky, preto by mali v našom jedálničku mať svoje miesto.

Štipľavé kajenské korenie 

Kajenské korenie je výrazne štipľavé korenie, za čo môže látka s názvom kapsaicín, ktorá sa tiež nachádza v čili. Preto treba byť pri dávkovaní opatrný. Kajenské korenie je vlastne prášok získaný z rozdrvených čili papričiek, tradične pestovaných Cayenne vo francúzskej Guinei.

 

Čo obsahuje kajenské korenie?

  • vitamíny A, C, B
  • minerálne látky – vápnik, draslík
  • antioxidanty
  • flavonoidy a karotenoidy

 

Kajenské korenie proti rakovine

Viaceré štúdie potvrdzujú, že kapsaicín obsiahnutý v kajenskom korení ničí rakovinové bunky prostaty. Ďalšou silnou motiváciou pre jeho konzumáciu môže byť znižovanie cholesterolu, prevencia cukrovky, uvoľňovanie upchatého nosa, stimulácia krvného obehu či podpora imunitného systému.

 

Kajenské korenie používajte aj vtedy, ak:

  • máte tráviace problémy
  • trpíte studenými končatinami
  • máte bolesti v kĺboch
  • potrebujete schudnúť (kajenské korenie pomáha zrýchľovať metabolizmus)
  • potrebujete zlepšiť náladu (pomáha uvoľňovať viac endorfínov)

 

Kurkuma – silný antioxidant

Toto korenie je bežnou súčasťou ajurvédskej kuchyne. Má jasno žltú až oranžovú farbu a vonia po pomarančoch a zázvore. Hlavnou zložkou kurkumy je kurkumín. Vedci sa zhodujú na tom, že dokáže predchádzať alebo dokonca liečiť niektoré druhy rakoviny.

Kurkuma je silným antioxidantom, to znamená, že bráni telo proti pôsobeniu voľných radikálov a tým ho chráni pred predčasným starnutím a udržuje organizmus v dobrej kondícii.

 

Kurkumu zaraďte do jedálnička z viacerých dôvodov:

  • pomáha udržiavať rovnováhu hladiny cukru v krvi
  • čistí krv
  • pomáha udržiavať orgány v dobrej kondícii
  • pomáha hojiť rany
  • pomáha liečiť zápaly kĺbov aj reumatickú artritídu

 

Využitie kukrumy je podstatne širšie ako len v kuchyni. Pripraviť z nej si môžete napríklad čaj, ktorý vám zabezpečí dlhovekosť alebo ho použite ako prostriedok na bielenie zubov pridaním do zubnej pasty. Oceníte ho aj ako prostriedok proti lupinám, kedy lyžičku kurkumy zmiešate s olivovým olejom a aplikujte na vlasy.

 

Škorica – nielen voňavá, ale aj zdraviu prospešná 

Používate škoricu len pri pečení? Robíte chybu, lebo jej účinky sú ďalekosiahle a využitie naozaj široké. Primiešať si ju môžete napríklad do kávy, jogurtu, obilninovej kaše či do smoothie nápoja.

 

Prečo konzumovať škoricu?

  • zmierňuje tráviace ťažkosti
  • reguluje hladinu cukru v krvi
  • má antibakteriálne účinky
  • zmierňuje prejavy reumy a artritídy
  • pozitívne vplýva na kognitívne funkcie
  • má hojivé a regeneračné účinky

 

Pri škorici treba podotknúť, že jej nadmerná konzumácia môže byť v istej miere škodlivá. Obsahuje totiž látku, ktorá sa nazýva kumarín a môže byť toxická pre pečeň a obličky. Nepreháňajte to preto s množstvom.

 

 

 

Další články

Strava
Výživa tehotných a dojčiacich - tým to všetko začína

Chronické a akútne diétne chyby v priebehu tehotenstva sú alebo môžu byť jednou z príčin tehotenských a popôrodných…

akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
Strava
Prečo by pšeno nemalo chýbať na našom tanieri?

Pšeno bolo v minulosti úplne bežnou súčasťou jedálnička Dnes sa teší opätovnému návratu. Jeho prednosti sú nespochybniteľné a…

Vaše premeny

Darina Mondeková

Dnes som ľahšia o 31 kg a je to super pocit!

Milan Buška

V čase, keď som začínal s programom, moja dcéra odletela na ročný pobyt na Nový Zéland. Predstava, že ju privítam a objímem s 20 kg dole, ma poháňala nesmierne dopredu.

Kristína Lacinová

Kristínka na naučila ako si pripravovať jedlo, ako sa stravovať a ako čeliť nástrahám v stravovaní