02.08.2016 | 5588x Zhliadnutie | Eva Macková | Strava
V priebehu posledných rokov bola verejnosť často varovaná pred nadmernou spotrebou vajec v dôsledku vysokého obsahu cholesterolu v nich, s čím je spojený možný vznik srdcovocievnych ochorení. Niektoré výskumy naznačujú rozdiely medzi nasýtenými mastnými kyselinami, trans mastnými kyselinami a cholesterolom obsiahnutým vo vajciach.
V roku 2013 bol v časopise The American Journal of clinical nutrition publikovaný článok, v ktorom sa autori zamerali na zozbieranie údajov zo štúdii o vplyve vajec na srdcovocievne ochorenia. Z ich analýzy vedeckých štúdii vyplynulo, že spotreba vajec nie je spojená s rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Bolo však zistené, že spotreba vajec môže mať súvis so vznikom kardiovaskulárnych ochorení u pacientov s diabetom.
Slepačie vajcia sú dnes najčastejšie konzumovaným druhom vajec medzi ľuďmi. Sú dobrým zdrojom živín ako sú bielkoviny, vitamíny B2, B6, B12, D, E,K, minerály a tuky (lipidy). Významná časť lipidov je skupina nenasýtených fosfolipidov (tzv. zdravé tuky), ktoré pôsobia ochranne na srdcovocievny systém a prispievajú k zníženiu hladiny cholesterolu a krvného tlaku. Ďalšou súčasťou je látka cystatin, ktorý má široké spektrum biologických funkcií, napríklad schopnosť podporovať rast buniek, tlmiť zápalové procesy a má antibakteriálne a antivírusové schopnosti. Ďalšia látka obsiahnutá najmä vo vaječnom bielku, ktorá pomáha v boji proti baktériám, je lyzozým. Používa sa v medicíne ako pomôcka pri antibiotickej liečbe či ako analgetikum (liek proti bolesti) v priebehu infekcie. Medzi zložky obsiahnuté vo vaječnom žĺtku patrí aj imunoglobulín Y. Jeho použitie ponúka možnosť nahradiť chemoterapeutické činidlá v liečbe bakteriálnych infekcií tráviaceho systému. Vajcia sú taktiež bohatým zdrojom retinolu, ktorého nedostatok v organizme spôsobuje ochorenia očí.
Štandardne veľké slepačie vajce váži asi 60 gramov z toho 11 % predstavuje škrupinka, 58% bielok a 31% žĺtok. Bielok pozostáva prevažne z vody (88%) a bielkoviny (9%), zatiaľ čo žĺtok pozostáva z vody (51%), tuku (31%) a bielkoviny (16%). Výživové hodnoty štandardného vajíčka ponúkam v prehľadnej tabuľke:
|
Celé vajce (v 100 g) |
Vaječný bielok (v 100 g) |
Vaječný žĺtok (v 100 g) |
Voda (g) |
75.1 |
88.3 |
51.0 |
Bielkovina (g) |
12.5 |
9.0 |
16.1 |
Tuk (g) |
11.2 |
Stopy |
30.5 |
Vitamín A (µg) |
190 |
0 |
535 |
Vitamín D (µg) |
1.8 |
0 |
4.9 |
Ekvivalenty niacínu (mg)a |
3.8 |
2.7 |
4.8 |
Vitamín B12 (µg) |
2.5 |
0.1 |
6.9 |
Folát (µg) |
50 |
13 |
130 |
Selén (µg) |
11 |
6 |
20 |
Zinok (mg) |
1.3 |
0.1 |
3.1 |
Jód (µg) |
53 |
3 |
140 |
Horčík (mg) |
12 |
11 |
15 |
Zdroj: Food Standards Agency (2002). McCance and Widdowsons’s The Composition of Foods, 6th summary edition. Cambridge: Royal Society of Chemistry.
Analýzy vo Veľkej Británii priniesli záver, že dospelí, ktorí jedávali tri a viac vajec za týždeň, mali významne vyšší príjem vitamínov B12, A, D a niacínu (vitamín B3), jódu, zinku a horčíka v porovnaní s tými, ktorí vajcia nekonzumovali. Potrebné je zdôrazniť aj vysoký obsah vitamínu D vo vajciach, pretože poznáme len málo potravinových zdrojov tohto vitamínu.
Predmetom sporov zostáva otázka kvality vajec. Supermarketové vajíčka z veľkochovov, o ktorých kvalite chovu sliepok sa už popísalo mnoho, zrejme nepotešia žiadneho odborníka na výživu či gurmána, no je náročné hodnotiť dôveryhodnosť údajov. Aj ja sa prikláňam k názoru, že najlepšie vajíčka produkujú nosnice z menších lokálnych fariem, ktorých je na Slovensku veľa, či prípadne vlastné sliepky na dvore. Rozdiel je taktiež v krmive, ktorým sú sliepky kŕmené, či sa jedná o priemyselné zmesky, kŕmenie pšenicou či šrotom, či sú dokrmované zvyškami z kuchyne, či farmár používa vitamíny pre hydinu. Priemyselné zmesky obsahujú zvyčajne geneticky modifikované organizmy, najmä sóju. Nie každému také vajíčka chutia. Naozaj si pre to myslím že, prirodzene kŕmená sliepka a jej vajíčka sú na nezaplatanie a vajce sa jednoznačne radí medzi superpotraviny v našom jedálničku.
Na každom vajci, ktoré si zakúpite, vidíte číselný kód. Práve prvé číslo (0 - 3) je veľmi dôležité, ak nás zaujíma metóda chovu, ktorá, ako je spomenuté vyššie, má vplyv na kvalitu vajec.
0 | vajcia sliepok z ekologického chovu (BIO) |
1 | vajcia sliepok z voľného výbehu |
2 | vajcia sliepok z podstielkového chovu |
3 | vajcia sliepok z klietkového chovu |
Potrebujete zhodiť pár kíl alebo 15 kíl? Pripravíme vám taký plán, ktorý vám sadne do vašich predstáv.
ViacMáte radi šport? Alebo naopak, ste v pohybe limitovaní? Nebaví vás jedálniček od vášho trénera?
ViacNáš tím profesionálnych výživových poradcov je pripravený pomôcť každému rodičovi, ktorému nie je zdravie jeho dieťaťa ľahostajné. Máme pre vás pripravené špeciálne programy, ktoré u detí úspešne riešia obezitu, nadváhu, prípadne aj podvýživu.
ViacSeniori vyžadujú diametrálne odlišný prístup k chudnutiu ako aktívny tridsiatnik. Z našich skúseností sa veľkej skupine klientov po úprave hmotnosti uľavilo od zdravotných ťažkostí a znížilo sa množstvo potrebných liekov.
ViacCelý deň nejete a večer skončíte vo fastfoode? Naše riešenie počíta s rôznymi životnými situáciami tak, aby bolo maximálne použiteľné a bez jo-jo efektu.
ViacNeprispôsobujte sa! My sa prispôsobíme vám. Máte alergiu alebo intoleranciu na nejakú potravinu, prípadne diabetes alebo vysoký tla? Nevadí, naša gramážová kuchárka sa vám prispôsobí a nikto vás ju nebude nútiť jesť.
ViacNahváha a obezita výrazne zhoršuje kvalitu života. Od zadýchavania sa pri chôdzi, estetického hľadiska, zhoršenia civilizačných chorôb, ako je okrem iného cukrovka alebo vysoký cholesterol, až po kratšiu dobu života. Je správne sa o svoje telo v rôznych etapách života starať tak, aby ste dokázali naplniť váš cieľ a mať tak "RADOSŤ ZO SEBA". A my vám s tým radi pomôžeme.
Všetci naši zamestnanci musia prejsť veľmi intenzívnym vzdelávacím procesom zakončeným odbornou skúškou. Zamestnanci sa musia neustále vzdelávať, preto navyše u nás tiež nájdete špecialistu na chudnutie detí, športovú výživu, apod.
Opiera sa o fakty, nie o domnienky alebo nepodložené štúdie. Bude vám na mieru spracovaná gramážová kuchárka a osobný výživový plán, v ktorom možno upravovať energetickú hodnotu aj početnosť porcií. Osobný výživový plán rešpektuje vaše chuťové preferencie a pomôže vám rýchlejšie dosiahnuť cieľovú hmotnosť.
Vyplníte rezervačný formulár, naša asistentka sa s vami do dvoch pracovných dní spojí a dohodnete si termín nezáväznej konzultácie.
Absolvujete 30 - 45 minútovú konzultáciu, kde vám vykonáme základnú diagnostiku Vášho tela. Počas konzultácie sa dozviete, ako zostať nielen zdraví, ale tiež ako získať viac energie, cítiť sa dobre a dostať sa na svoju ideálnu hmotnosť a mnoho ďalších informácií.
Pohovoríte si s našim výživovým špecialistom, preberiete vaše ciele, vysvetlíme vám ako sa s nami dostanete na ideálnu hmotnosť a čo je potrebné urobiť, aby ste si ju udržali. A to natrvalo.
Poďte do toho s nami a chudnite tak, aby ste nielen skvele vyzerali, ale hlavne sa skvele cítili.