Poznáte rozdiel medzi intoleranciou a potravinovou alergiou?

07.06.2018

 
Mlieko, vajcia, sója, pšenica, orechy, ryby a kôrovce, arašidy toto sú najčastejšie potraviny, ktoré často spôsobujú potravinové alergie.

 

Naučiť sa rýchlo rozpoznať alergickú reakciu vám pomôže dostať sa do  lekárskej starostlivosti včas, v prípade, že dôjde k reakcii. Ak už vám bola diagnostikovaná potravinová alergia, dôležité je vedieť: ako riadiť svoje stravovanie a tiež poznať, aké sú k dispozícii núdzové prípravky v prípade alergickej reakcie.

 

O potravinových alergiách 

Pri potravinovej alergii telo reaguje tak, akoby bol potravinársky výrobok preň škodlivou látkou. V dôsledku toho, imunitný systém (ktorý bojuje s infekciami a chorobami) vytvára protilátky na boj s potravinovou obsahujúcou alergén, a spúšťa alergiu. Organizmus začne  uvoľňovať chemické látky tzv. histamíny, ktoré vplývajú na dýchací systém, zažívací trakt, kožu či kardiovaskulárny systém. Preto sa v prípade potravinovej alergie môžu objaviť príznaky napr. výtok z nosa, svrbiaca kožná vyrážka, brnenie jazyka, pier alebo krku, opuch, bolesť brucha, alebo sipot.

 

Viete že, podľa amerického FDA (Food and Drug Administration) už okolo 6 % detí v Spojených štátoch vo veku 3 rokov má potravinovú alergiu?

 

Ľudia si však často pletú pojem potravinovej alergie s potravinovou intoleranciou, kvôli podobným príznakom.

 

Symptómy potravinovej intolerancie môžu spôsobovať:

  • grganie,
  • zlé trávenie,
  • plynatosť,
  • riedku stolicu,
  • bolesti hlavy,
  • nervozitu...

 

Potravinová intolerancia je však spôsobená neschopnosťou človeka stráviť niektoré látky, ako je napr. laktóza. Hoci príznaky potravinovej intolerancie môžu byť nepríjemné, zvyčajne len zriedka bývajú nebezpečné.

 

Potravinová alergická reakcia sa môže líšiť od človeka k človeku. Niektoré prejavy môžu byť veľmi mierne a objavia sa v podobe žihľavky na koži. Ostatné príznaky môžu byť oveľa závažnejšie a postihnú viac ako jednu časť tela. Reakcia môže dôjsť v priebehu niekoľkých minút alebo až do niekoľkých hodín po styku s potravinami.

Vážna alergická reakcia s rozsiahlymi následkami na tele je známa ako anafylaxia. Náhla a potenciálne život ohrozujúca alergická reakcia zahŕňa postih dvoch či viac telesných systémov.

 

Preto, ak máte podozrenie, že môžete mať potravinovú alergiu, kontaktujte svojho lekára. Nezabudnite lekára informovať o príznakoch, ako často k reakcii dochádza, ale aj to, či sa u rodinných príslušníkov vyskytli alergie, ekzémy, astma... Lekár vás na základe poskytnutých informácií odošle k špecialistovi – alergiológovi, ktorý okrem ďalších otázok vykoná potrebné testy, na určenie presnej diagnózy. Kožný test sa robí najčastejšie na predlaktí a potvrdí alebo vyvráti predpokladanú alergiu. Zvyčajne k diagnostike patrí aj odber krvi na koncentráciu IgE protilátok v krvi.

Po potvrdení potravinovej alergie vám odborník navrhne liečebný plán, v ktorom je zahrnuté aj vyhýbanie sa všetkým potravinám, ktoré obsahujú alergén/y. Budete sa musieť naučiť čítať etikety potravín, pretože výrobcovia balených potravín sú povinní jasne uvádzať zloženie, ale aj to, či sa vyrábali v prevádzke, v ktorej sa spracovávajú alergény.

Další články

Zdravie
Týchto 5 potravín v zime zahreje najlepšie!

V chladnom zimnom období prirodzene siahame po potravinách, ktoré pomáhajú telu zahriať sa. Oplatí sa siahnuť aj po týchto…

akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
Zdravie
Keď štítna žľaza štrajkuje

Nárast hmotnosti ale aj nevysvetliteľný váhový úbytok, vypadávanie vlasov, strata energie a bláznivé výkyvy nálady aj to môže…

Vaše premeny

Mária Baltazárová

Dostavili sa samé pozitívne výsledky

Oleg Guman

Jedálniček mi bol nastavený tak, aby čo najviac zohľadňoval moje chuťové preferencie, aj časové možnosti

Lenka Ersepková

Som veselšia, vyrovnaná sama so sebou a spokojná