Poznáte bulgur?

04.04.2018

 
Ide o celozrnnú pšenicu, ktorej prednosťou je ľahšia stráviteľnosť. Súvisí to s predprípravou bulguru. Zrná pšenice sa najskôr predvaria, potom nalámu. Ďalším pozitívom je obsah výživných látok, ktorými sa môže bulgur pokojne radiť napríklad pred ryžu. Obsahuje proteíny, vlákninu, vápnik, horčík, železo, selén, zinok a vitamíny, najmä skupiny A a B. Neobsahuje žiadny tuk.

 

I

Prečo konzumovať bulgur?

Bulgur má príjemnú orieškovú chuť a vďaka svojmu zloženiu patrí do našich jedálničkov. Najmä z dôvodu:

  • zlepšovania trávenia
  • predchádzania vzniku žlčových kameňov
  • znižovania hladinu homocysteínu v krvi
  • pomáha pri redukcii hmotnosti
  • nespôsobuje nadúvanie (je vhodný aj pre malé deti).

 

Bulgur sa podobá vzhľadom na ryžu. Prednosťou je, že ho nemusíte variť. Stačí ho zaliať horúcou vodou v pomere 1:3 a je pripravený na konzumáciu či ďalšie spracovanie. Ak chcete, aby v bulgure zostali zachované všetky dôležité látky, zalejte ho studenou vodou a nechajte jednoducho napučať.

 

Bulgur na rôzne spôsoby 

Bulgur je potravina, ktorú môžete použiť v neuveriteľne veľkom množstve receptov. Chutí na slano i na sladko. Úplne zastúpi ryžu či drobnú cestovinu. Pridávať ho môžete do polievok, rizota, fašírok. Hodí sa k mäsu i do šalátov. Jeho využitie v gastronómii je naozaj široké.

 

Sladká verzia môže byť napríklad raňajková kaša. Bulgur treba povariť na miernom ohni, až kým nezíska kašovitú konzistenciu. Variť ho môžete vo vode ochutenej trstinovým cukrom alebo agáve sirupom. Ale tiež v mlieku. Pridať môžete kokos, škoricu, mak, semienka ľanu. Po uvarení pridajte ovocie.

 

Okrem toho, že môžete bulgur použiť ako prílohu naozaj ku všetkému, vyskúšajte z neho rizoto. Na panvici opečiete cesnak, pridáte nastrúhanú mrkvu a šampiňóny. Podusíte do mäkka a pridáte na malé kocky nakrájané tofu. Bulgur si pripravte podľa návodu alebo ho dajte jednoducho zmäknúť do studenej vody. Ingrediencie spolu zmiešajte a rizoto môžete podávať.  

Bulgur dostanete kúpiť v špecializovaných predajniach zdravej výživy a už aj vo viacerých predajniach potravín či supermarketoch. 

Další články

Strava
Tri druhy korenia, ktoré by ste vo svojej kuchyni mali určite mať!

Kajenské korenie, kurkuma a škorica. Ktoré z týchto korenín používate vo svojej kuchyni? Všetky, okrem toho, že vedia…

akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
Zdravie
Strava
PROBIOTIKÁ - zdravie začína v črevách

Predstavte si armádu malých „dobrých“ baktérií, ktoré žijú v našom tele a udržujú ho v poriadku! Títo „malí kamaráti“ sa…

Vaše premeny

Katarína Fedorcová

NUTRIADAPT mi pomohol zmeniť seba, moje myslenie aj vylepšiť môj zdravotný stav.

Jaroslav Koťátko

Mojou motiváciou bola zmena stravovacích návykov

Emilia Múdra

Treba iba chcieť, naučiť sa plánovať a zvyknúť si na „nový život“