--->Staňte sa franchizantom najpokrokovejšieho výživového systému 21. storočia JEDINEČNÁ MOŽNOSŤ KÚPY ZABEHNUTEJ KLINIKY alebo novej licencie<---

Je sója naozaj taká zdravá ako sa hovorí?

04.07.2017 | 6362x Zhliadnutie | Zdravie, Strava

Sója pochádza z ďalekej Číny, kde sa pestuje už niekoľko tisíc rokov. Veľmi obľúbenou súčasťou pokrmov sa stala tiež v Amerike a Európe. Hoci je všeobecne považovaná za významnú zložku zdravej stravy, pravdou je, že okrem zdraviu prospešných látok obsahuje aj tie menej vhodné.

Nemožno jej ale uprieť benefity, ku ktorým patrí vysoký obsah bielkovín (až 34%) s vysokým podielom esenciálnych aminokyselín. Vďaka 18% tukov a 25% sacharidov je sója tiež bohatým zdrojom energie. Dôležité je tiež 5% zastúpenie vlákniny. Komplexne sa teda jedná o nutrične vyváženú potravinu s nízkym glykemickým indexom.

 

Na čo si u sóje dávať pozor

Vďaka pomeru makroživín a nízkemu glykemickému indexu sa sója zdá byť ideálne prospešnou potravinou. Háčik je však v spôsobe jej spracovania. Priemyselne spracovaná sója totiž obsahuje viac látok, ktoré nášmu organizmu vo väčšom množstve a v nefermentovanej podobe neprospievajú. Skôr naopak. A ktoré látky to sú?

  • Goitrogény: Tie môžu v nefermentovanej podobe počas väčšej konzumácii prispievať k zhoršenej činnosti štítnej žľazy.
  • Fytoestrogény: V tele napodobňujú skutočné pohlavné hormóny estrogény, o ich pozitívnom či negatívnom účinku sa vedú diskusie.
  • Fytáty: Obmedzujú absorbciu nutrientov v potrave, tzn. že dochádza k zhoršenému vstrebávaniu pre organizmus dôležitých látok, ktorými sú napr. železo, vápnik alebo zinok. Ďalej sa môžu podieľať na nadúvaní a vzniku plynatosti.
  • Inhibítory trypsínu: antinutričné látky blokujú funkciu enzýmu, ktorý sa podieľa na trávení bielkovín.
  • Lektíny: Podieľajú sa na vzniku autoimunitných ochorení.

 

Sója nám môže uškodiť, keď ...

Veľkým rizikovým faktorom, ktorý sóji kazí reputáciu, je už spomínaná vysoko priemyselná úprava. Pri tej dochádza k tomu, že sa súčasťou sójových výrobkov stáva tiež izolovaný sójový proteín, ktorý nie je prirodzenou potravinou. Sóje nesvedčí ani genetická modifikácia. Potraviny upravené týmto spôsobom zvyšujú riziko rozvoja mnohých chronických ochorení.

Ďalším špecifickým problémom spojeným s konzumáciou sóje môže byť pribúdajúci výskyt alergií. Tie konzument spozná väčšinou bezprostredne po požití. Rizikom sú aj intolerancie, ktoré sa na rozdiel od alergií prejavujú v tele skryto, a to napr. tráviacimi, dýchacími alebo kožnými problémami.

 

V akej podobe je teda sója vhodná?

Za zdravší variant výrobkov zo sóje môžeme považovať potraviny, ktoré prešli tzv. fermentáciou. Pri tej dochádza k rozkladu nevhodných (tzv. antinutričných) látok a fytátov.

Fermentovaná sója je bohatým zdrojom bielkovín, probiotík a tiež vitamínu K2, ktorého sa v našej strave zvyčajne veľa nevyskytuje. Tento vitamín prispieva k správnemu využitiu vápnika v tele. K fermentovaným výrobkom patria miso, sójovej omáčky, tempeh a natto.

Miso je fermentovaná slaná pasta zo sójových bôbov, ryže, pšeničnej alebo jačmennej múky. V japonskej kuchyni je veľmi obľúbené a používa sa k výrobe známej japonskej polievky. Obsahuje bielkoviny, ktoré sú vďaka fermentácii čiastočne rozložené na aminokyseliny. Rovnako ako v ostatných fermentovaných výrobkoch je aj v mise zastúpený vitamín B12. V našej slovenskej kuchyni by sme misom nahradili klasický bujón. Dôležité je použiť na zaliatie vodu do 42 °C, aby sa udržali biologicky aktívne látky. Okrem polievky ho možno použiť aj napr. do omáčok alebo strukovinových nátierok.

 

Recept: Miso polievka so zeleninou

 

Do šálky nalejeme vodu o teplote do 42 °C, v ktorej rozmiešame lyžicu misa. Medzitým uvaríme v hrnci s vodou obľúbenú zeleninu (napr. mrkvu, cibuľu, brokolicu, karfiol, kapustu, pór). Po uvarení necháme zeleninu odstáť a vmiešame šálku s misomi. Nakoniec posypeme riasou nori a dochutíme šťavou zo zázvoru. V Japonsku sa polievka z misa tiež raňajkuje, môžeme vyskúšať aj túto, pre nás netradičnú, alternatívu.

 

 

U nás sú dostupné sójovej omáčky Tamari, Soyu, Kikkoman. Soyu a Kikkoman sú vyrobené zo sójových bôbov a pšenice. Tamari je vyrobená iba zo sóje a vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe misa. Tieto sójovej omáčky môžeme s kľudným svedomím používať namiesto klasických omáčok, ktoré sú plné chemikálií a farbív.

 

Ideálna alternatíva živočíšnych bielkovín

Ďalšou vhodnou potravinou je tempeh. Existuje viac príchutí, od neutrálnej až po rôzne ochutené, ako napr. údené alebo marinované. Je potrebné si dať pozor na vyššiu kalorickú hodnotu (30 g má cca 500 kJ). Takže stačí pár plátkov tejto rastlinnej bielkoviny, ktorú môžeme pridať napr. do šalátu a nahradiť tak bielkovinu živočíšnu (syr, vajíčko, mäso).

 

Niekomu nemusí voňať, ale ...

Posledným a zároveň najmenej známym produktom zo sóje je natto. Jedná sa o hutný vykvasený sójový pokrm, ktorý u nás ale nie je príliš obľúbený. Má totiž veľmi špecifickú chuť a vôňu, ktorú by sme mohli prirovnať k olomouckým syrčekom. Je ale bohatým zdrojom vitamínu K. Rovnako ako tempeh ho môžeme pridať do šalátu, k ryži alebo do polievky.

 

Ako je to teda s tou sójou? Jesť či nejesť?

Ak ste doteraz milovali sóju a po prečítaní tohto článku ste trochu zneisteli, upokojíme vás. Ak sa budete držať našich záverečných rád, môžete v konzumácii sóje bez obáv pokračovať.

  • Sóju konzumujte najlepšie len vo forme fermentovaných výrobkov (miso, tempeh, sójové omáčky a natto).
  • Vyhnite sa jej geneticky modifikovanej podobe.
  • Nekupujte výrobky, ktoré obsahujú sóju priemyselne spracovanú, teda vo forme polotovarov.
  • Držte sa hesla všetko s mierou a nejedzte potraviny zo sóje každý deň.
  • Ak sa vyhýbate živočíšnym bielkovinám (ako napr. vegetariáni alebo vegáni), zaraďujte do jedálnička aj iné náhrady rastlinnej formy bielkovín ako napr. strukoviny, orechy alebo quinou.
  • Obľúbené sójové mlieko nechajte doplniť mliekom z mandlí, ktoré obsahujú veľa minerálnych látok (vápnik, horčík, fosfor, draslík).
Ringsegment Ringsegment

Weight management
je riešením pre každého

Výživový plán na úpravu hmotnosti

Potrebujete zhodiť pár kíl alebo 15 kíl? Pripravíme vám taký plán, ktorý vám sadne do vašich predstáv.

Viac
Výživový plán pre športovcov

Máte radi šport? Alebo naopak, ste v pohybe limitovaní? Nebaví vás jedálniček od vášho trénera?

Viac
Výživový plán pre deti

Náš tím profesionálnych výživových poradcov je pripravený pomôcť každému rodičovi, ktorému nie je zdravie jeho dieťaťa ľahostajné. Máme pre vás pripravené špeciálne programy, ktoré u detí úspešne riešia obezitu, nadváhu, prípadne aj podvýživu.

Viac
Výživový plán pre seniorov

Seniori vyžadujú diametrálne odlišný prístup k chudnutiu ako aktívny tridsiatnik. Z našich skúseností sa veľkej skupine klientov po úprave hmotnosti uľavilo od zdravotných ťažkostí a znížilo sa množstvo potrebných liekov.

Viac
Výživový plán pre večné diétarky

Celý deň nejete a večer skončíte vo fastfoode? Naše riešenie počíta s rôznymi životnými situáciami tak, aby bolo maximálne použiteľné a bez jo-jo efektu.

Viac
Výživový plán pre diabetikov a alergikov

Neprispôsobujte sa! My sa prispôsobíme vám. Máte alergiu alebo intoleranciu na nejakú potravinu, prípadne diabetes alebo vysoký tla? Nevadí, naša gramážová kuchárka sa vám prispôsobí a nikto vás ju nebude nútiť jesť.

Viac
Logo

Prečo NUTRIADAPT?

Zdravotná dokumentácia

Pretože je normálne starať sa o seba a o svoje zdravie.

Nahváha a obezita výrazne zhoršuje kvalitu života. Od zadýchavania sa pri chôdzi, estetického hľadiska, zhoršenia civilizačných chorôb, ako je okrem iného cukrovka alebo vysoký cholesterol, až po kratšiu dobu života. Je správne sa o svoje telo v rôznych etapách života starať tak, aby ste dokázali naplniť váš cieľ a mať tak "RADOSŤ ZO SEBA". A my vám s tým radi pomôžeme.

Stetoskop

Pretože u nás nájdete iba vysoko kvalifikovaných odborníkov na úpravu hmotnosti.

Všetci naši zamestnanci musia prejsť veľmi intenzívnym vzdelávacím procesom zakončeným odbornou skúškou. Zamestnanci sa musia neustále vzdelávať, preto navyše u nás tiež nájdete špecialistu na chudnutie detí, športovú výživu, apod.

Mikroskop

Pretože náš výživový systém NUTRIADAPT je výsledkom nespočetného množstva overených klinických štúdií.

Opiera sa o fakty, nie o domnienky alebo nepodložené štúdie. Bude vám na mieru spracovaná gramážová kuchárka a osobný výživový plán, v ktorom možno upravovať energetickú hodnotu aj početnosť porcií. Osobný výživový plán rešpektuje vaše chuťové preferencie a pomôže vám rýchlejšie dosiahnuť cieľovú hmotnosť.


Je to jednoduchšie,
než si myslíte

Fill form

Vyplníte rezervačný formulár, naša asistentka sa s vami do dvoch pracovných dní spojí a dohodnete si termín nezáväznej konzultácie.

Zdravotná prehliadka

Absolvujete 30 - 45 minútovú konzultáciu, kde vám vykonáme základnú diagnostiku Vášho tela. Počas konzultácie sa dozviete, ako zostať nielen zdraví, ale tiež ako získať viac energie, cítiť sa dobre a dostať sa na svoju ideálnu hmotnosť a mnoho ďalších informácií.

Konzultácia

Pohovoríte si s našim výživovým špecialistom, preberiete vaše ciele, vysvetlíme vám ako sa s nami dostanete na ideálnu hmotnosť a čo je potrebné urobiť, aby ste si ju udržali. A to natrvalo.

Fill form

Poďte do toho s nami a chudnite tak, aby ste nielen skvele vyzerali, ale hlavne sa skvele cítili.

Garancia

Až 1,5 kg / týždeň

Pri dodržaní výživových
zásad našich špecialistov
Objednajte sa ešte dnes
na konzultáciu s výživovým špecialistom
a navyše dostanete inšpiratívny
jedálniček chutných večerí

Rezervačný formulár

Ringsegment