Prepustené maslo - ghí

Prepustené maslo sa hodí ako na studenú, tak i teplú kuchyňu.

Suroviny

250 g BIO masla

10
porcií
obtiažnosť
736 kJ / porcia

Postup

Maslo vložte do hrnca a pri strednom plameni nechajte rozpustiť. Priveďte do varu, a keď začne bublať, stiahnite oheň na minimum tak, aby ľahko prebublávalo.

Začne sa tvoriť pena a na dne hrnca zrazenina bielkoviny. Nechajte chvíľu ťahať, kým nedocielite krásnu zlatú farbu a vôňu. Lyžicou odstráňte z povrchu penu (tú nemusíte vyhadzovať - skvelá je napr. do kaše alebo k rýchlemu orestovaniu zeleniny) a usadenej bielkoviny sa zbavíte precedením cez plátno.

Dajte pozor, aby sa maslo neprepálilo, nemalo by mať hnedú farbu a príliš orieškovú vôňu. Výroba ghí z jedného masla (250 g) by mala trvať okolo 15 - 20 minút, ale čím viac masla budete čistiť, tým viac času to zaberie. Nechajte vychladnúť a preceďte cez sitko vyložené troma vrstvami gázy (príp. látkovou plienkou). Uchovajte v uzavretej nádobe v chlade.

10 porcií | doba prípravy 20 minút | 736 kJ / 176 kcal

Ďalšie recepty

35 minút
Nátierky
Reďkovková pomazánka s petržlenovou vňatou a vajíčkami
obtiažnosť
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Nátierky
Pomazánka z čiernej reďkovky
6
porcií
obtiažnosť
950 kJ / porcia

Vaše premeny

Barbora Tesárová

Objavila som pre mňa nové potraviny, úpravy mäsa a kombináciu rôznych jedál

Anton Škrtel

Nutriadapt vrelo odporúčam každému, lebo toto nie je diéta, ale zdravý životný štýl

Katarína Švajdová

Opäť sa cítim dobre