QUINOA - viete prečo ju zaradiť do jedálnička?

29.01.2018

 
Pravdepodobne ste už videli malé guľaté zrniečka, ktoré tvarom ktoré pripomínajú kuskus. Ide o semienka s názvom Quinoa, ktoré pochádzajú z Južnej Ameriky. Právom jej patrí označenie superpotravina. Prečo?

Prečo quinou zaradiť do jedálnička?

Quinoa je prirodzene bezlepková, preto je ideálna pre ľudí s celiakiou. Má vysoký obsah bielkovín a tiež vlákniny, preto je ľahko stráviteľná. Zvyšuje pohyblivosť čriev. To je dôvod pre konzumáciu pri redukčnej diéte. Okrem toho obsahuje celý rad vitamínov a minerálov (horčík, vápnik, draslík, železo, zinok). Quinoa je tiež bohatá na vitamín C a E, znižuje riziko rakovinových a iných civilizačných ochorení.

Quinou, okrem najpoužívanejšej bielej, dostanete kúpiť aj červenú a čiernu. Farba je závislá od miesta pestovania a obsahu saponínu. Biela quinoa má jemnú sladkú chuť. Práve to je dôvod, prečo by ste ju do jedálnička mali zaradiť ako prvú. Dá sa totiž kombinovať s akýmkoľvek druhom ovocia, zeleniny i s mäsom.

Červená odroda je o niečo chrumkavejšia a má jemnú orieškovú príchuť, čierna je najchrumkavejšia s najvýraznejšou chuťou.

Príprava je úplne jednoduchá 

Pred akýmkoľvek spôsobom prípravy sa odporúča zrno dobre prepláchnuť. Dokonca ju nemusíte ani variť, pretože sa dajú konzumovať jej naklíčené semienka. Namočte semienka na noc do vody, potom prepláchnite a nechajte ešte 12 hodím klíčiť. Počas doby klíčenia semienka ešte niekoľkokrát prepláchnite.

Naklíčené sú pripravené na okamžitú konzumáciu, napríklad vo forme šalátu. Môžete pridať akúkoľvek zeleninu, podľa toho, čo vám chutí.

Varená forma sa pripravuje rovnako ako ryža. Semienka dôkladne premyte a na 1 diel semienok použite dva diely vody. Varte na miernom ohni, 10 – 12 minút. Môžete pridať maslo, soľ alebo med či javorový cukor. V závislosti od toho, aký pokrm idete ďalej pripravovať alebo k akému jedlu má byť táto príloha. Pridaním orieškov, semienok, bobuľového ovocia či škorice získate výdatné a zdravé raňajky alebo dezert.

Pokiaľ dáte quinou variť s mliekom (mandľovým alebo kokosovým), ochutíte medom, získate skvelú kašu.

Verziou na slano môže byť napríklad rizoto. Uvarte quinou podľa vyššie uvedeného návodu. Opražte do zlatista cibuľku, poduste na nej zeleninku podľa chuti, pridajte sušené paradajky a pár lyžíc pretlaku. Nakoniec primiešajte uvarenú quinou. Na tanier podávajte s nastrúhaným syrom.

Neodškriepiteľné plusy quinoy

  • neobsahuje lepok
  • je ľahko stráviteľná, vhodná aj pre dojčatá
  • pôsobí protizápalovo
  • pomáha regulovať obsah cukru v krvi
  • znižuje cholesterol
  • obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny
  • obsahuje 2x viac vlákniny ako ovsené vločky
  • pomáha pri migrénach
  • obsahuje stopové prvky dôležité na rast svalovej hmoty.

Další články

Strava
„Zabudnutá“ zelenina

Kvaka, paštrnák, čakanka, mangold a hadomor obsahujú látky prospešné pre naše zdravie. Využívate ich v kuchyni pri varení?

akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
Zdravie
Strava
Jablká, kam sa pozrieš. Mušt ale má byť len z tých zrelých a nepoškodených

S jeseňou prichádza aj sezóna muštu. Farmárske trhy, obchodné reťazce, ale aj súkromní producenti. Spôsobov, ako sa k…

Vaše premeny

Elena Ďurčanská

Až vďaka NUTRIADAPT som začala chudnúť aj napriek zdravotným problémom

Peter Polák

Jedol som nepravidelne, väčšinou som bol celý deň v práci bez jedla a večer si doprial „hody“

Petra Panská

Manžel a kolegovia v práci mi hovorili, že je vidieť, ako som schudla, a že mi to pristane