Zapečená cuketa s kozím syrom a pšenom

Tento pokrm je skvelým zdrojom vlákniny nielen vďaka cukete obohatenej o vitamíny a minerály, ale aj vďaka pšenu – tradičnej slovenskej bezlepkovej potravine. Jemnú aromatickú chuť dodá tomuto ľahkému jedlu kozí syr bohatý na bielkoviny a vápnik, ktorý je navyše dobre stráviteľný.

Suroviny

1 lyžička olivového oleja
1 menšia cuketa
120 g kozieho syra
1 slepačie vajce veľkosti M
soľ
korenie
100 g pšena
hrsť byliniek (napríklad tymian)

2
porcie
obtiažnosť
1763 kJ / porcia

Postup

Vopred si potrieme olivovým olejom zapekaciu misku a rúru predhrejeme na 180 °C. Cuketu umyjeme, pozdĺžne rozkrojíme na polovicu a vydlabeme mäkkú dužinu. Kozí syr rozdrobíme, zmiešame s vajíčkom, okoreníme a zmesou naplníme cukety. Vložíme do zapekacej misky a necháme v rúre zapekať približne 20–25 minút. Pšeno uvaríme podľa návodu na obale. Musíme ho ale najskôr spariť horúcou vodou, aby sme ho zbavili horkosti. Keď bude uvarené, zlejeme ho, premiešame s bylinkami, osolíme, okoreníme a podávame s cuketou.

2 porcie | doba prípravy 35 minút | 1763 kJ / 421 kcal

Vhodné pre: vegetariánov, vhodné pre celú rodinu, nízky glykemický index

Tuky
19,0 g
Sacharidy
41,0 g
Bielkoviny
21,0 g
Vláknina
3,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Halušky, ako ich nepoznáte
3
porcie
obtiažnosť
1673 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Plnené šampiňóny Portobello
4
porcie
obtiažnosť
552 kJ / porcia

Vaše premeny

Viera Masárová

Úpravou stravy dosiahnete svoj CIEĽ – úbytok na hmotnosti bez hladovania

Roman Maljacek

Som spokojný sám so sebou, cítim sa oveľa lepšie

Milena Vogeltanzová

Po klasických diétach išli kilá znovu hore, niekedy ešte viac ako som schudla