Tvarohový koláč s čučoriedkami

Zdravý, bezlepkový cheesecake bez múky, pridaného cukru, vhodný aj pre časť priaznivcov paleo (tých, čo nevylúčili mliečne výrobky), nízkosacharidovej stravy či pre diabetikov. Cheesecake je lahodný, jednoduchý a lákavý už na prvý pohľad.

Suroviny

2 šálky lúpaných mandľových plátkov
2 polievkové lyžice klasického masla
2 bio citróny (použijeme aj kôru)
300 g tvarohu
250 g mascarpone
250 ml kyslej smotany
150 g brezového cukru (alebo adekvátne množstvo inej náhrady - kokosového cukru, Stévie...)
3 lyžice kukuričného škrobu
4 veľké vajcia (izbovej teploty)
1,5 polievkovej lyžice maku
1 čajová lyžička vanilky
250 g čučoriedok (jahôd, malín, či iného bobuľovitého ovocia) alebo ich mix

12
porcií
obtiažnosť
1357 kJ / porcia

Postup

Rúru predhrejte na 150° C. Zmiešajte mandle a maslo a natlačte na steny a dno tortovej formy. Na túto hmotu ešte môžte rozmačkať časť ovocia. Ideálna je forma s 23 cm priemerom.

Nastrúhajte kôru z citróna a vytlačte 4 lyžice citrónovej šťavy. Spracujte spolu tvaroh, mascarpone, kyslú smotanu, brezový cukor, vanilku, kukuričný škrob a 3 lyžice citrónovej šťavy v kuchynskom robote úplne do hladka. Pridajte vajcia, premixujte. Vmiešajte  mak a hmotu dajte do formy.

Pečte 90 min., alebo kým strany koláča nezhnednú.

Zmixujte polovicu ovocia a zostávajúcu citrónovú šťavu. Ak je to nutné, doslaďte brezovým cukrom. Zakryte a nechajte vychladnúť.

Cheesecake po dopečení a vychladnutí zakryte a dajte do chladničky minimálne na 5 hodín. Odstráňte bočné strany tortovej formy, polejte bobuľovým pyré. Ozdobte čerstvým ovocím. Dobrú chuť!

12 porcií | doba prípravy 120 minút | 1357 kJ / 324 kcal

Tuky
27,0 g
Sacharidy
20,0 g
Bielkoviny
12,0 g
Vláknina
3,5 g

Ďalšie recepty

35 minút
Dezerty
Antioxidačný koláč
6
porcií
obtiažnosť
1390 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Dezerty
Pšenová kaša s černicami
2
porcie
obtiažnosť
900 kJ / porcia

Vaše premeny

Elena Ďurčanská

Až vďaka NUTRIADAPT som začala chudnúť aj napriek zdravotným problémom

Oleg Guman

Jedálniček mi bol nastavený tak, aby čo najviac zohľadňoval moje chuťové preferencie, aj časové možnosti

Andrea Horáková

Čo robiť, keď rada jem a ak som nervózna, pridám si jedlo navyše?