Cheesecake s rebarborovým prelivom

Cheesecake plný bielkovín ako ideálna desiata pre maškrtníkov aj pre tých, ktorí dbajú o svoju štíhlu líniu. Jeho lahodnú chuť skvele podčiarkuje preliv zo šťavnatej rebarbory, ktorá je bohatým zdrojom vitamínu B a C.

Suroviny

CESTO:
200 g sušienok s vysokým obsahom vlákniny a bielkovín
2 lyžice mlieka
3 lyžice kokosového oleja
NÁPLŇ:
750 g - 1 kg tvarohu
2 vajcia veľkosti L
2 lyžice kukuričného škrobu
javorový sirup podľa chuti
REBARBOROVÝ PRELIV:
asi 300 g stoniek rebarbory ​​(vopred očistíme, olúpeme)
asi 4 polievkové lyžice javorového sirupu
1 lyžička mletej škorice
2 lyžice rozpusteného masla ghí
čerstvá mäta na ozdobu

8
porcií
obtiažnosť
1128 kJ / porcia

Postup

Predhrejeme si rúru na 200 °C. Sušienky rozdrvíme najemno v mixéri. Zmes premiešame v miske s mliekom a kokosovým olejom. Takto pripravené cesto rovnomerne vtlačíme do tortovej formy, ktorú už nemusíme vytierať tukom. Dáme do rúry a pečieme asi 10 minút.

Medzitým si ušľaháme tvaroh spolu s vajciami. Na záver primiešame kukuričný škrob a javorový sirup podľa chuti. Počítajte ešte so sladkou rebarborovou polevou, preto cheesecake slaďte primerane. Pečieme v rúre na 180 stupňov asi 45 minút. Upečená torta by mala byť hore ľahko zlatistá a nemala by sa po vybratí z rúry príliš triasť. Dáme vychladnúť minimálne na 4 hodiny do chladničky, najlepšie však do druhého dňa.

Pripravíme si rebarborový preliv. Ošúpanú a očistenú rebarboru nakrájame na malé kocky, zľahka podlejeme vodou a podusíme v stredne veľkom hrnci. Necháme odpariť tekutinu, osladíme, primiešame trochu masla ghí a dochutíme škoricou. Jednotlivé kúsky torty podávame preliate omáčkou z rebarbory.

Rebarbora je výborná pre vysoký obsah vitamínu C a vitamínu skupiny B. Obsahuje ale aj kyselinu šťaveľovú. Nie je teda vhodná pre tehotné, dojčiace ženy, malé deti a pre osoby s ochorením obličiek. Konzumujte len stopky, nie listy, a to najlepšie len do konca mája. Nikdy nie neskôr, potom už je obsah kyseliny šťavelovej naozaj vysoký.

8 porcií | doba prípravy 50 minút | 1128 kJ / 270 kcal

Tuky
0,0 g
Sacharidy
0,0 g
Bielkoviny
0,0 g
Vláknina
0,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Dezerty
Palacinky s "nutelou" zdravo
1
porcia
obtiažnosť
1630 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Dezerty
Desiata / olovrant
Hroznové trifle s plodmi goji
4
porcie
obtiažnosť
649 kJ / porcia

Vaše premeny

Alena Nováková

Dnes už viem, že NIKTO za Vás NIKDY nebude chudnúť

Peter Javor

Cesta bola tŕnistá, ale výsledok perfektný

Barbora Šebeková

Dopriať svojmu telu to, čo potrebuje - o tom je chudnutie