Tekvicové placky so salsou

Jeseň je plná farieb nielen vďaka lístiu, ale aj vďaka jeho typickým surovinám. Patrí k nim práve tekvica Hokkaido, ktorej popularita stále rastie nielen jej skvelou chuťou, ale aj všestrannosťou v kuchyni. Hokkaido je naozaj bohatá na vlákninu a jej energetická hodnota je nízka, čiže zároveň ide aj o potravinu vhodnú pri redukcii hmotnosti. Navyše je to vitamínová bomba doplnená o dávku draslíka, vďaka ktorému má priaznivý vplyv na udržiavanie normálnej hladiny krvného tlaku.

Suroviny

110 g tekvice Hokkaido
50 g cukety
35 g ovsených vločiek
1 strúčik cesnaku
1 vajce veľkosti M
1 ČL sušenej majoránky
štipka soli
štipka čierneho korenia
repkový olej
35 g paradajkového pretlaku
30 g mozzarelly
lístky bazalky

1
porcia
obtiažnosť
1483 kJ / porcia

Postup

Tekvicu Hokkaido umyjeme, zbavíme semienok a nastrúhame nahrubo aj so šupkou. Cuketu tiež umyjeme a nastrúhame najemno vrátane šupky. Takto pripravenú zeleninu zbavíme prebytočnej vody a následne preložíme do misy. Pridáme ovsené vločky, prelisovaný cesnak, vajcia a sušenú majoránku. Pripravenú zmes osolíme, okoreníme a poriadne premiešame, aby sa prepojili všetky zložky.

Rúru predhrejeme na 190 °C a na plech si pripravíme papier na pečenie, ktorý potrieme repkovým olejom. Z pripravenej zmesi začneme na plech dávkovať placky vysoké asi 1 cm. Pečieme približne 25–30 minút, kým placky nezozlatnú.

Hotové placky potrieme paradajkovým pretlakom, ozdobíme mozzarelou a bazalkou.

1 porcia | doba prípravy 35 minút | 1483 kJ / 354 kcal

Vhodné pre vegetariánov, pre celú rodinu, pre športovcov, zdroj bielkovín, zdroj vlákniny

Tuky
14,6 g
Sacharidy
42,9 g
Bielkoviny
20,1 g
Vláknina
5,6 g

Ďalšie recepty

30 minút
Hlavné jedlá
Omeleta so žihľavou
1
porcia
obtiažnosť
692 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
30 minút
Hlavné jedlá
Chilli kuskus ako príloha
6
porcií
obtiažnosť
980 kJ / porcia

Vaše premeny

Jana Jarošová

V obchode mi už nič nesedelo a všetko mi bolo malé

Oleg Guman

Jedálniček mi bol nastavený tak, aby čo najviac zohľadňoval moje chuťové preferencie, aj časové možnosti

Emilia Múdra

Treba iba chcieť, naučiť sa plánovať a zvyknúť si na „nový život“