Tekvicové curry s quinoou

Quinoa je bezlepková obilnina, ktorú kúpite vo viacerých variantoch. Jej hlavnou prednosťou je vyšší obsah bielkovín v porovnaní s obdobnými potravinami a tiež veľmi dobrá schopnosť zasýtiť. Pridajte ju k tekvicovému curry a máte lahodný bezmäsitý obed.

Suroviny

500 g tekvice hokaido (1 malý ks)
400 g strukovín v konzerve (1 plechovka) (cícer, biela fazuľa alebo šošovica)
10 ml tuku (1 PL) (repkový olej, olivový olej alebo prepustené maslo - ghí)
5 g chilli papričky (1 ks)
30 g cibule (žltá cibuľa, šalotka alebo jarná cibuľka)
5 g cesnaku (1 strúčik)
2 g kurkumy (1 ČL)
korenie (možno nakombinovať podľa chuti) (1 g mletej papriky - ½ ČL, 1 g škorice - ½ ČL, štipka mletej rasce, 1 bobkový list)
soľ
korenie
100 g quinoa

2
porcie
obtiažnosť
1905 kJ / porcia

Postup

Strukoviny prepláchneme vodou a necháme odkvapkať.

Tekvicu umyjeme, rozkrojíme napoly, zbavíme vnútra so semenami a nakrájame na kocky o hrane zhruba 1,5 cm. Tekvica hokaido sa nemusí lúpať.

V hrnci rozpálime tuk a necháme na ňom 1 minútu rozvoňať koreniny okrem kurkumy a papriky.

Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, plochou noža prepučený cesnak, kurkumu a zľahka osolíme.

Občas premiešame a po zosklovatení cibule vyberieme cesnak a pridáme tekvicu, poprípade mletú papriku a chilli papričku. Ľahko podlejeme vodou, aby bola tekvica z polovice ponorená, priklopíme pokrievkou a necháme 10 minút dusiť.

Quinou uvaríme podľa návodu na obale.

K tekvici pridáme strukovinu a necháme dusiť ďalších 5 minút. Curry po dovarení necháme 10 minút vychladnúť a potom ho zhruba z jednej tretiny rozmixujeme tyčovým mixérom. Takto sa vytvorí omáčka, ktorú podľa potreby dochutíme soľou a korením.

Curry podávame s uvarenou quinoou.

Poznámka 1: Quinoa je bezlepková obilnina známa ako mrlík čílsky. Kúpite ju vo viacerých variantoch. Okrem klasickej bielej napríklad aj čiernu alebo červenú. Jej hlavnou prednosťou je vyšší obsah bielkovín v porovnaní s obdobnými potravinami a tiež veľmi dobrá schopnosť zasýtiť.

Poznámka 2: Uvedené energetické hodnoty sú orientačné. Presná hodnota záleží na výbere ingrediencií.

 

2 porcie | doba prípravy 40 minút | 1905 kJ / 455 kcal

Vhodné pre vegetariánov, zdroj bielkovín a vlákniny, bez lepku

Tuky
14,0 g
Sacharidy
63,0 g
Bielkoviny
19,0 g

Ďalšie recepty

10 minút
Polievky
Rýchla letná avokádová polievka
2
porcie
obtiažnosť
1772 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
10 minút
Polievky
Moderná rybacia polievka
4
porcie
obtiažnosť
1656 kJ / porcia

Vaše premeny

Daniela Huráková

Treba to vyskúšať, stojí to za to!

Oleg Guman

Jedálniček mi bol nastavený tak, aby čo najviac zohľadňoval moje chuťové preferencie, aj časové možnosti

Monika Vlčková

Začala som chudnúť sama, ale veľmi mi to nešlo