Pšenová kaša s černicami

Pšeno patrí medzi ľahko stráviteľné potraviny, prirodzene bezlepkové, a tak je vhodné aj pre celiatikov. Aj napriek vyššiemu obsahu sacharidov má vďaka väčšiemu obsahu vlákniny glykemický index v rozmedzí 55 až 60. Pšeno je tiež zdrojom minerálnych látok ako je horčík, draslík, fosfor, kremík, meď, železo a zinok, z vitamínov potom B1 a B2.

Suroviny

100 g surového pšena
100 g černíc (alebo iných bobuľovín)
5 g medu (1 čajová lyžička)

2
porcie
obtiažnosť
900 kJ / porcia

Postup

Pšeno najprv sparíme horúcou vodou, aby sa zbavilo prebytočnej horkosti. Vodu zlejeme a v novej vode ho uvaríme domäkka.

Potom vmiešame černice a podľa chuti osladíme medom.

2 porcie | doba prípravy 30 minút | 900 kJ / 215 kcal

Vhodné pre vegetariánov, pre deti, pri celiakii, zdroj vlákniny

Tuky
2,0 g
Sacharidy
44,0 g
Bielkoviny
6,0 g
Vláknina
7,0 g

Ďalšie recepty

10 minút
Dezerty
Cheesecake s rebarborovým prelivom
8
porcií
obtiažnosť
1128 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
10 minút
Dezerty
Banánové muffiny (mugcake)
1
porcia
obtiažnosť
1135 kJ / porcia

Vaše premeny

Monika Vlčková

Začala som chudnúť sama, ale veľmi mi to nešlo

Jaroslav Koťátko

Mojou motiváciou bola zmena stravovacích návykov

Mária Čurmová

Už som mala dosť svojich pribúdajúcich kíl