Plnená panenka s rozmarínovými zemiakmi

Upečte si bravčovú panenku plnenú slivkami a mandľami. K tomu rozmarínové zemiaky a máte nedeľný obed, ktorý určite skvele nahradí klasické "knedlo vepřo zelo".

Suroviny

1 väčšia bravčová panenka
1 lyžica olivového oleja
5 ks mandlí
5 ks sušených sliviek
soľ
korenie
červené víno
800 g zemiakov
2 štipky rozmarínu
1 lyžica masla
balsamico

4
porcie
obtiažnosť
2313 kJ / porcia

Postup

Panenku umyjeme a osušíme. Do každej sušenej slivky vložíme mandľu. Uprostred panenky vytvoríme ostrým nožom úzky otvor a vložíme do neho naplnené slivky. Slivka sa musí v mäse celá schovať. Medzitým si dáme do vriacej osolenej vody variť na malé kocky pokrájané zemiaky. Predhrejeme rúru na 200 °C. Na rozpálenú panvicu vlejeme olej a opekáme na ňom panenku - z každej strany asi 2 minúty tak, aby sa vytvorila kôrka. Panenku ľahko podlejeme vínom. Necháme vypariť alkohol, potom panenku vyberieme a zabalíme do alobalu. Mäso v alobale vložíme na pekáčik do rúry a necháme v rúre "dôjsť" asi tak 8 minút, aby mäso bolo uprostred ružové.

Než sa dopečie panenka, pripravíme si prílohu. Uvarené a scedené zemiaky dáme do veľkej misy. Pridáme nasekaný rozmarín, lyžicu masla a všetko dobre premiešame. Panenku vyberieme z rúry, vybalíme z alobalu a necháme na doske ešte asi 5 minút odpočívať. Medzitým si na panvici ohrejeme šťavu z mäsa, osolíme, dochutíme kvapkou balsamicového octu a necháme prejsť varom. Zemiaky naservírujeme na tanier, pridáme niekoľko nakrájaných kusov panenky a prelejeme vínnou redukciou.

4 porcie | doba prípravy 50 minút | 2313 kJ / 553 kcal

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Pražma s citrónom a kuskusom
4
porcie
obtiažnosť
1402 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Zeleninové chilli con carne
1
porcia
obtiažnosť
1949 kJ / porcia

Vaše premeny

Jarmila Čížková

Oveľa lepšie si mi dýcha, prestali ma bolieť kĺby, celkovo som menej unavená a cítim sa oveľa mladšie

Jaroslav Vondrák

Aj napriek zdravotným problémom mám 41 kg dole

Daniela Huráková

Treba to vyskúšať, stojí to za to!