Králik na víne s karfiolovými plackami

Králik je jedným z najzdravších mias vôbec. Karfiol je naviac bohatým zdrojom vitamínov, ktorý v porovnaní so zemiakmi alebo inou prílohou obsahuje len minimum sacharidov. Tento delikátny pokrm si teda môžete dopriať i na večeru, a to i v prípade striktnej redukčnej diéty.

Suroviny

NA KRÁLIKA:
1 králik
3 – 4 lístky bobkového listu
niekoľko guličiek celého čierneho korenia
štipka mletého čierneho korenia
1 vrchovatá lyžička sladkej mletej papriky
1 lyžička majoránky
3 – 4 strúčiky cesnaku
1 väčšia cibuľa
2 lyžičky paradajkového pretlaku
1 malý pohár bieleho vína
0,5 malého pohára repkového oleja
soľ
NA PLACKY:
1 stredný karfiol
2 vajcia
asi 3 hrste strúhaného syra do 30 % tuku
muškátový oriešok
100 g drvených ovsených vločiek (podľa potreby)
soľ
čierne korenie
60 g syra

6
porcií
obtiažnosť
1589 kJ / porcia

Postup

KRÁLIK

Králika umyjeme, osušíme, rozporcujeme a dobre osolíme. Dáme do väčšieho zapekacieho pekáčiku.

Pridáme všetky ostatné ingrediencie a všetko dôkladne premiešame, aby sa mäso obalilo.

Priklopíme a dáme do rúry, pri teplote 200 °C pečieme asi 45 minút.

Potom odklopíme a pokiaľ nie je mäso úplne mäkké, ešte dopečieme.

KARFIOLOVÉ PLACKY

Karfiol uvaríme v osolenej vode domäkka. Karfiol popučíme a pridáme doň vajíčka, strúhaný syr a ochutíme muškátovým orieškom, soľou a čiernym korením.

Do zmesi primiešame rozomleté ovsené vločky, v takom množstve, aby sa dali dobre tvoriť placky.

Placky potom pozvoľna opekáme na panvici ľahko vytrenej repkovým olejom (môžeme upiecťt i v rúre na papieri na pečenie, ktorý potrieme olivovým olejom).

TIP: Pokiaľ chcete prílohu obmeniť, ku králikovi sa skvele hodia zemiaky s petržlenovou vňaťkou alebo ryža.

6 porcií | doba prípravy 120 minút | 1589 kJ / 380 kcal

Vhodné pre deti, vhodné pre diabetikov, nízky GI

Tuky
18,0 g
Sacharidy
12,0 g
Bielkoviny
32,0 g
Vláknina
3,0 g

Ďalšie recepty

30 minút
Hlavné jedlá
Tekvicové hranolky
4
porcie
obtiažnosť
557 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
30 minút
Hlavné jedlá
Krémový zapečený karfiol
4
porcie
obtiažnosť
1982 kJ / porcia

Vaše premeny

Veronika Rozumová

Bolo to to najlepšie, čo som mohla spraviť!

Ivan Hudec

Upravil sa mi tlak a cukor

Zdenka Stavrovská

Nehladovala som, len som zmenila spôsob stravovania