Chilli kuskus ako príloha

Kuskus je svojim zložením veľmi podobný cestovinám. Celozrnný kuskus je pripravovaný z celých pšeničných zŕn a je teda oveľa bohatší na vlákninu a minerálne látky ako kuskus biely. Kalorickú hodnotu majú obe varianty kuskusu približne rovnakú.

Suroviny

250 g celozrnného kuskusu
50 g masla alebo olivového oleja
50 g hrozienok, prepláchnutých vriacou vodou aby sme sa zbavili síry
400 ml zeleninového bujónu bez glutamanu
1 - 2 dlhé červené chilli papričky, nadrobno nakrájané
2 lyžičky mletej rasce
1 lyžička sladkej papriky
hrsť nadrobno nasekaného koriandru
hrsť nadrobno nasekanej mäty
šťava z dvoch limetiek

6
porcií
obtiažnosť
980 kJ / porcia

Postup

V hrnci rozpustite polovicu masla, vložte hrozienka, kuskus, osoľte, zalejte vývarom, prikryte pokrievkou a nechajte 10 minút stáť.

Medzitým si v panvici rozohrejte zvyšok masla a pridajte doň papriku a rascu. Za stáleho miešania zahrievajte 2 - 3 minúty, kým nezačne korenie voňať a uvidíte zmenu farby. Pridajte posekané chilli papričky, krátko orestujte a zmiešajte s kuskusom.

Kuskus je pšeničného pôvodu, obsahuje teda lepok. Hodí sa ako príloha mäsitých aj zeleninových pokrmov.

Pri redukčnej diéte ho zaraďujte skôr na obed ako na večeru.

6 porcií | doba prípravy 15 minút | 980 kJ / 234 kcal

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Hydinový guláš s dusenou brokolicou
4
porcie
obtiažnosť
1100 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Zubáč pečený na ghí
4
porcie
obtiažnosť
970 kJ / porcia

Vaše premeny

Zdenka Šutáková

Som živým príkladom toho, že chudnúť sa dá aj po päťdesiatke

Roman Maljacek

Som spokojný sám so sebou, cítim sa oveľa lepšie

Lenka Humeňajová

Najkrajší pocit som zažila, keď som sa zrazu dokázala zmestiť do môjho, farbou bohatého, starého oblečenia, dokonca aj z čias maturít.