Tryptofán má vlyv na dobrú náladu aj chudnutie. Nechýba vám v strave?

02.05.2018

 
Tryptofán je jednou z aminokyselín, ktoré sa nachádzajú v ľudskom tele a organizmus ho potrebuje na to aby dokázal spracovať bielkoviny a tiež produkoval serotonín. Vyššie hladiny serotonínu zlepšujú náladu a prispievajú k pocitu uvoľnenia. Niektoré výskumy naznačujú, že dostatok tryptofánu môže pomôcť pri depresii či úzkosti.

 

 

 

Ako tryptofán funguje v ľudskom tele?

 

Tryptofán je prekurzorom neurotransmiterov, hormómov a iných látok. Keď sa dostane do krvi prostredníctvom stravy, organizmu pomáha, ako sme už spomínali vyššie, pri tvorbe bielkovín i serotonínu, ale taktiež aj melatonínu či Niacínu (vitamín skupiny B).

 

Na čo všetko tryptofán vplýva?

  • znižuje chuť do jedla
  • elminuje pocity úzkosti
  • syntetizuje Niacín (B-vitamín), ktorý pomáha spracovávať tuky a sacharidy z potravy
  • prispieva k správnej tvorbe nektorých hormónov
  • podporuje zdravé spánkové vzorce
  • zlepšuje kognitívne funkcie (učenie aj pamäť)

 

Tryptofán a dobrá nálada?

Serotonín je úzko spojený s náladou, ovplyvňuje chuť do jedla aj kvalitný spánok. Ľudia, ktorí trpia nedostatkom serotonínu oveľa častejšie majú depresiu, zažívajú pocity letargie či nudy. Naopak, keď je serotonin v tele vo vyváženom pomere, človek sa cíti šťastnejší a motivovanejší. Niektoré štúdie poukazujú na fakt, že ľudia, ktorí v rámci štúdie užívali tryptofán vo forme výživového doplnku, znížili sa ich zvýšené prízanky podráždenosti a zároveň pociťovali pozitívny vplyv na kognitívne funkcie.

 

Tryptofán a učenie?

Odborníci skúmali vplyv tryptofánu na kognitívne funkcie ako sú učenie a pamäť. Štúdie preukázali, že vplyv vyrovnanej hladiny serotonínu (vrátane jeho prekurzorov – tryptofánu) úzko súvisí s pamäťou, resp. s tým, ako sú nové informácie v mozgu spracované. To znamená, že ak je tryptofánu v tele dostatok, učenie je ľahšie a lepšie.  

 

Potraviny bohaté na tryptofán 

Tryptofán sa radí k esenciálnym aminokyselinám, teda naše telo je odkázané na jeho prísun zo stravy. Tieto potraviny sú na tryptofán najbohatšie:

 

Ryby a plody mora

Celkovo ryby majú vysoký obsah živočíšnych bielkovín, ktoré obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, tryptofán nevynímajúc. Najvyšší obsah tryptofánu nájdete v treske, krevetách, halibutovi, lososovi či sardinkách. Odporúčaný denný príjem tejto aminokyseliny sa pohybuje približne okolo 0,38 g, táto skupina rýb dokáže poskytnúť až 110 % denného príjmu.

 

Mäso

Keďže už vieme, že živočíšne bielkoviny sú najbohatším zdrojom tryptofánu, nie je teda prekvapením, že hydina, hovädzie a bravčové mäso majú dostatočné zastúpenie tejto aminokyseliny.

 

Bezmäsité zdroje tryptofánu

Vegetariáni a vegáni môžu mať problem získať dostatok tryptofánu cez potravu. Napriek tomu by v ich jedálničku nemali chýbať banány, tofu, mandle, tekvicové či slnečnicové semiačka, bobuľové ovocie: čučoriedky, čierne a červené ríbezle, maliny… a zo zeleniny je na tryptofán najbohatší hrášok, cibuľa, špargľa, sladké zemiaky, špenát…

Další články

Zdravie
Aké potraviny prospievajú očiam?

O očiach sa hovorí, že sú oknom do duše. Nato, aby sme si upevnili očné zdravie je dôležité nebrať oči za samozrejmosť.…

akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
Zdravie
Biologický vek je dôležitejší ako dátum narodenia!

Je to potvrdené, naozaj sme takí starí ako sa cítime. Tiež fajčenie, opaľovanie a ďalšie zlozvyky o ktorých viete, nielenže…

Vaše premeny

Lenka Humeňajová

Najkrajší pocit som zažila, keď som sa zrazu dokázala zmestiť do môjho, farbou bohatého, starého oblečenia, dokonca aj z čias maturít.

Ľubomír Ludvik

Schudol som 16 kg tuku a cítim sa nielen lepšie ale aj mladšie

Alena Nekvapilová

Na začiatku som mala o 25 kíl navyše, teraz sa môj život zmenil o 180°!