Tryptofán má vlyv na dobrú náladu aj chudnutie. Nechýba vám v strave?

02.05.2018

 
Tryptofán je jednou z aminokyselín, ktoré sa nachádzajú v ľudskom tele a organizmus ho potrebuje na to aby dokázal spracovať bielkoviny a tiež produkoval serotonín. Vyššie hladiny serotonínu zlepšujú náladu a prispievajú k pocitu uvoľnenia. Niektoré výskumy naznačujú, že dostatok tryptofánu môže pomôcť pri depresii či úzkosti.

 

 

 

Ako tryptofán funguje v ľudskom tele?

 

Tryptofán je prekurzorom neurotransmiterov, hormómov a iných látok. Keď sa dostane do krvi prostredníctvom stravy, organizmu pomáha, ako sme už spomínali vyššie, pri tvorbe bielkovín i serotonínu, ale taktiež aj melatonínu či Niacínu (vitamín skupiny B).

 

Na čo všetko tryptofán vplýva?

  • znižuje chuť do jedla
  • elminuje pocity úzkosti
  • syntetizuje Niacín (B-vitamín), ktorý pomáha spracovávať tuky a sacharidy z potravy
  • prispieva k správnej tvorbe nektorých hormónov
  • podporuje zdravé spánkové vzorce
  • zlepšuje kognitívne funkcie (učenie aj pamäť)

 

Tryptofán a dobrá nálada?

Serotonín je úzko spojený s náladou, ovplyvňuje chuť do jedla aj kvalitný spánok. Ľudia, ktorí trpia nedostatkom serotonínu oveľa častejšie majú depresiu, zažívajú pocity letargie či nudy. Naopak, keď je serotonin v tele vo vyváženom pomere, človek sa cíti šťastnejší a motivovanejší. Niektoré štúdie poukazujú na fakt, že ľudia, ktorí v rámci štúdie užívali tryptofán vo forme výživového doplnku, znížili sa ich zvýšené prízanky podráždenosti a zároveň pociťovali pozitívny vplyv na kognitívne funkcie.

 

Tryptofán a učenie?

Odborníci skúmali vplyv tryptofánu na kognitívne funkcie ako sú učenie a pamäť. Štúdie preukázali, že vplyv vyrovnanej hladiny serotonínu (vrátane jeho prekurzorov – tryptofánu) úzko súvisí s pamäťou, resp. s tým, ako sú nové informácie v mozgu spracované. To znamená, že ak je tryptofánu v tele dostatok, učenie je ľahšie a lepšie.  

 

Potraviny bohaté na tryptofán 

Tryptofán sa radí k esenciálnym aminokyselinám, teda naše telo je odkázané na jeho prísun zo stravy. Tieto potraviny sú na tryptofán najbohatšie:

 

Ryby a plody mora

Celkovo ryby majú vysoký obsah živočíšnych bielkovín, ktoré obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, tryptofán nevynímajúc. Najvyšší obsah tryptofánu nájdete v treske, krevetách, halibutovi, lososovi či sardinkách. Odporúčaný denný príjem tejto aminokyseliny sa pohybuje približne okolo 0,38 g, táto skupina rýb dokáže poskytnúť až 110 % denného príjmu.

 

Mäso

Keďže už vieme, že živočíšne bielkoviny sú najbohatším zdrojom tryptofánu, nie je teda prekvapením, že hydina, hovädzie a bravčové mäso majú dostatočné zastúpenie tejto aminokyseliny.

 

Bezmäsité zdroje tryptofánu

Vegetariáni a vegáni môžu mať problem získať dostatok tryptofánu cez potravu. Napriek tomu by v ich jedálničku nemali chýbať banány, tofu, mandle, tekvicové či slnečnicové semiačka, bobuľové ovocie: čučoriedky, čierne a červené ríbezle, maliny… a zo zeleniny je na tryptofán najbohatší hrášok, cibuľa, špargľa, sladké zemiaky, špenát…

Další články

Zdravie
Základné fakty o zdravom životnom štýle - 2. časť

Zdravý životný štýl ide ruka v ruke s fyzickou aktivitou a cvičením a vyhýbanie sa vedie k celkovej slabosti, slabej…

akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
Zdravie
Krátky jesenný manuál zdravia

Kratšie dni a absencia tepla aj svetla dávajú zabrať imunitnému systému i pokožke, skutočne preto treba viac dbať na to, aby…

Vaše premeny

Adriana Marušiaková

Cítim sa zdravotne aj pohybovo lepšie

Oleg Guman

Jedálniček mi bol nastavený tak, aby čo najviac zohľadňoval moje chuťové preferencie, aj časové možnosti

Michaela Pařízková

Veľa nových chutných jedál a kilogramy šli samy dole