Silný jarný bojovník za zdravie: medvedí cesnak

20.03.2023

 
Mnohí tvrdia, že sa dá pomýliť s jedovatou konvalinkou. Jeho vôňa je však natoľko prenikavá, že by ste si mali byť na 100% istí. Rastie na veľkých plochách, najmä v tienistých a vlhkých lesoch. Nájdete ho len počas dvoch mesiacov v roku, preto, ak chcete využiť jeho liečivé účinky, nemali by ste to premeškať. Viete, že je reč o medveďom cesnaku?

Na čo všetko je medvedí cesnak dobrý?

Pozitívom je, že ho môžete zaradiť aj do jedálnička malých detí. Má špecifickú chuť, ktorá sa dá prirovnať k pažítke zmiešanej s cesnakom. Preto to netreba s jeho konzumáciou, najmä u detí, preháňať.

Keďže rastie hneď na začiatku jari, treba využiť jeho účinky na detoxikáciu organizmu po dlhej zime. Odporúča sa tiež pri rôznych tráviacich problémoch (hnačka, plynatosť, nafukovanie), pri srdcovo-cievnych chorobách a vysokom krvnom tlaku.

Účinný je aj pri problémoch s kŕčovými žilami či bolesťami hlavy. Určite je vhodné zaradiť ho do jedálnička, ak trpíte ochoreniami horných dýchacích ciest. Svoju úlohu splní aj pri posilňovaní celkovej imunity organizmu. Priaznivo vplýva na obličky a močové cesty. Jeho pozitíva sú naozaj širokospektrálne.

 

V akej forme medvedí cesnak konzumovať?

Ideálne čerstvý. Najlepšie urobíte, ak ho zjete v deň, kedy ste ho natrhali. Trhajte mladé, malé lístky, ktoré nie sú horké. Nakoľko však rastie iba veľmi obmedzenú dobu, je vhodné si ho spracovať do zásoby. Pozor ale, nikdy nie sušením, pretože tak stráca všetky dôležité látky a živiny.

Čerstvý ho teda počas sezóny môžete použiť do polievok, omáčok či nátierok alebo šalátov. Alebo si ho nakrájajte len tak, na chlieb s maslom.

Ak ho chcete uskladniť na dlhšiu dobu, môžete ho zamraziť. Nazbierané lístky opláchnite pod prúdom vody a nechajte prirodzene vysušiť. Potom vložte lístky do uzatvárateľného vrecka a dajte zamraziť. Ani v mrazničke by však nemal „ležať“ dlhodobo. Skonzumujte ho najneskôr do šiestich mesiacov.

 

Pesto - ideálny spôsob ako uchovať všetky cenné vitamíny!

Potrebujeme:

  • čerstvo natrhaný medvedí cesnak
  • oriešky (kešu, mandle, píniové – podľa chuti)
  • olivový olej
  • soľ
  • čili

Medvedí cesnak je dôležité dôkladne umyť, ideálne pod tečúcou vodou v sitku. Nechajte voľne usušiť a vložte do vyššej nádoby. Lístky cesnaku treba rozmixovať tyčovým mixérom. Postupne pridajte soľ, šťavu z citróna a olivový olej. Nakoniec pridajte pomleté oriešky a dôkladne premiešajte. Pesto je potrebné skladovať k chladničke.

Hodí sa na cestoviny, lososa alebo si ho natrite len tak na opečenú bagetu či pridajte do zeleninového šalátu.

Další články

Zdravie
Strava
Prázdniny a dovolenky sú na spadnutie. Jesť zdravo sa vám oplatí aj v lete

Hoci sa tento rok prudko oteplilo zhruba v polovici apríla, oficiálne začalo leto nedávno. A od prvého letného dňa už chýba…

akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
Zdravie
Cholesterol - zákerný zabijak?

Je cholesterol naozaj "strašiakom modernej doby"? Možno ste už aj vy narazili na články, ktoré upozorňujú verejnosť na fakt,…

Vaše premeny

Katarína Švajdová

Opäť sa cítim dobre

Marek Varkoček

Žiadne hladovanie, iba zmena stravovacích návykov a skladby jedla

Dana Krištáková

Tušila som, že, keď zhodím pár kíl môjmu telu sa uľaví.