Prečo práve Q 10?

15.10.2018

 
Koenzým Q 10 posilňuje bunky pred poškodením ale aj predčasným starnutím. Veľký význam má tiež u ľudí, ktorých organizmus sa musí vyrovnávať so zaťažujúcimi ochoreniami v podobe cukrovky, vysokého tlaku, angíny pektoris, srdcovej nedostatočnosti, vysokého cholesterolu...

 

Koenzým Q 10 je látka, ktorá je prítomná takmer vo všetkých bunkách ľudského tela a doslova je zodpovedná za produkciu energie. Okrem toho disponuje veľkými antioxidačnými vlastnosťami, teda pomáha pri ochrane buniek pred poškodením toxickými voľnými radikálmi. 

 

Zaujímavé je, že človek si dokáže tento koenzým vytvoriť svojou vlastnou produkciou z prijatej potravy, do približne len 25. roku života, potom jeho produkcia postupne klesá a po 40-tke sa jeho množstvo zníži na polovicu. Toto je aj jeden z dôvodov, prečo sa bunky v určitom veku stávajú náchylnejšie na poškodenie a prečo dokážu oveľa horšie využívať energiu na svoju existenciu a činnosť.

 

Ako to pocítime, keď hladina Q 10 klesne?

Ak hladina koenzýmu poklesne, pocítime to na vlastnej koži a to nasledovne:

  • Začneme horšie tolerovať záťaž
  • Poklesne pracovná aktivita
  • Celkovo sa zníži schopnosť organizmu regenerovať sa
  • Prejaví sa pokles výkonnosti 
  • Začnú sa objavovať prv prejavy starnutia

 

Čo by v jedálničku nemalo chýbať?

  • Pšeničné klíčky
  • Ryžové otruby
  • Makrely či sardinky, teda mastné ryby
  • Olivový olej
  • Slnečnicové semiačka
  • Hrozno
  • Orechy
  • Brokolica
  • Špenát
  • Strukoviny

 

Čo je dobré o Q 10 ešte vedieť? 

Koenzým Q 10 je náchylný na dlhé skladovanie aj tepelnú úpravu, preto je vhodné potraviny bohaté na Q 10 konzumovať čo najčerstvejšie. Taktiež jeho účinok aj tvorbu posilňujú vitamíny E, B6, B12, niacín, kyselina listová a selén. Dôraz na jeho potrebnú hladinu by mali klásť aj muži pri neplodnosti, ľudia po prekonanom infarkte myokardu, chronickej únave ale aj preventívne – na udržanie imunity organizmu. 

Další články

Zdravie
Strava
Ryby a morské plody do zdravej stravy jednoducho patria

Vzhľadom k blahodárnym účinkom látok, ktoré ryby obsahujú, by sme ich mali jesť veľmi často. Zo všeobecných štatistík…

akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
Zdravie
Poznáte rozdiel medzi intoleranciou a potravinovou alergiou?

Mlieko, vajcia, sója, pšenica, orechy, ryby a kôrovce, arašidy toto sú najčastejšie potraviny, ktoré často spôsobujú…

Vaše premeny

Katarína Švajdová

Opäť sa cítim dobre

Oleg Guman

Jedálniček mi bol nastavený tak, aby čo najviac zohľadňoval moje chuťové preferencie, aj časové možnosti

Jarmila Čížková

Oveľa lepšie si mi dýcha, prestali ma bolieť kĺby, celkovo som menej unavená a cítim sa oveľa mladšie