Najznámejšie fakty o antioxidantoch - poznáte ich?

09.04.2018

 
Ľudský organizmus potrebuje antioxidanty na boj proti voľným radikálom, niektoré si síce dokáže vytvoriť sám, no väčšinu je potrebné telu dodať vo forme zdravého stravovania.

Často sa o nich hovorí, ale viete, čo naozaj antioxidanty sú? Zjednodušene môžme povedať, že antioxidanty sú látky, ktoré náš organizmu potrebuje na to, aby blokovali aktivitu látok, ktoré sa nazývajú voľné radikály. Voľné radikály sa tvoria v našom tele počas všetkých procesov, metabolizmus nevynímajúc. Vo vysokých koncentráciách môžu byť nebezpečné pre zdravie človeka, pretože majú potenciál spôsobiť poškodenie buniek, ktoré by následne mohlo viesť k prepuknutiu rôznych ochorení.

 

Viete, že existujú stovky antioxidantov? Mnohé z nich sú zaradené do kategórie fenolov, polyfenolov či flavonoidov. Tiež je dobré o antioxidantoch vedieť, že nie je možné ich obsiahnuť v jednej “multitabletke”(na rozdiel od vitamínov), takže je naozaj nevyhnutné postarať sa o prísun zdravej a kvalitnej stravy.

 

Ktoré potraviny sú zdrojom týchto najznámejších antioxidantov?

  • Betakarotén – mrkva, tekvica, batáty
  • Lykopén – ružový grepfruit, paradajky, melon
  • Luteín – väčšina listovej zeleniny
  • Selén – semiačka, orechy, strukoviny
  • Vitamín A – maslo, vajcia, mlieko, pečeň
  • Vitamín C – bobuľové ovocie, pomaranče, ostatné citrusy, paprika, brokolica, kapusta, papája, paradajky…
  • Vitamín E – mandle, lieskové orechy, ostatné orechy, semiačka a oleje z nich

 

Všeobecne je známe, že čerstvé bobuľové ovocie obsahuje vyšší podiel antioxidantov, ako sú napr. čučoriedky. Rôzne sfarbené ovocie a zelenina totiž odráža ich výživu,  a to je celkom dobrý dôvod, aby sme pre všetky zdraviu prospešné benefity mali na tanieri pestrosť.

 

 

Další články

Zdravie
6 najzaujímavejších faktov o uhorkách

Uhorky patria do nášho jedálnička po celý rok, no v lete a horúčavách nám pomáhajú zavodniť organizmus, schladiť, hoci nie sú…

akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
Zdravie
Ako súvisia fermentované potraviny s naším zdravím? 1. časť

Fermentované potraviny ako sú jogurty, kefíry syry ale aj kyslá kapusta či kvasené uhorky sa v poslednom čase stali…

Vaše premeny

Andrea Horáková

Čo robiť, keď rada jem a ak som nervózna, pridám si jedlo navyše?

Milan Paulo

Moja konfekčná veľkosť sa zmenila z XXL na L

Jana Kušnírová

Za pol roka som vďaka odbornej pomoci dokázala schudnúť viac ako som mala v pláne