--->Staňte sa franchizantom najpokrokovejšieho výživového systému 21. storočia JEDINEČNÁ MOŽNOSŤ KÚPY ZABEHNUTEJ KLINIKY<---
Upozornenie na stiahnutie výrobku BELLY CARE z predaja
 

Cholesterol - zákerný zabijak?

15.10.2014 | 13562x Zhliadnutie | Petr Fořt | Zdravie

Je cholesterol naozaj "strašiakom modernej doby"? Možno ste už aj vy narazili na články, ktoré upozorňujú verejnosť na fakt, že sa jedná o mýtus, ktorý náramne vyhovuje výrobcom liekov. Pozrime sa na cholesterol podrobnejšie...

Myslím, že prakticky každý z vás sa už stretol so "strašiakom modernej doby", ktorý lekári nazývajú cholesterol. Aby vás zachránili, odporúčajú vám sledovať pravidelne hladinu celkového cholesterolu, prípadne aj jeho ďalšie "príbuzných" vrátane tukových látok, nazývaných "triacylglyceroly" (TAG). Predpokladám, že vďaka internetu mnohí z vás už "narazili" na články či dokonca videá, ktoré upozorňujú verejnosť na fakt, že sa jedná o mýtus, ktorý náramne vyhovuje výrobcom liekov.

Pozrime sa bližšie cholesterolu "na zúbok".

Cholesterol je látka steroidného charakteru, ktorú organizmus potrebuje pre tvorbu hormónov a vitamínu D. Organizmus je teda šikovne vybaveným mechanizmom, ktorý slúži k tvorbe cholesterolu. Je tomu tak preto, že je to látka, ktorá pomáha telu spracovávať tuky a súčasne je nesmierne dôležitá pre tvorbu bunkových membrán (najviac v mozgových bunkách). Okrem cholesterolu, ktorý si vytvárame sami, ho prijímame v podobe niektorých potravín.

Cholesterol sa v organizme viaže na bielkoviny (proteíny - presnejšie apo-proteíny), a vytvára s nimi komplexy, nazývané lipoproteíny. Existujú tri hlavné triedy lipoproteínov podľa ich "hustoty":

     vysokodenzitný lipoproteín (tiež HDL) - jeho vysoký podiel je známkou dobrej schopnosti vylúčiť nadbytočný cholesterol z organizmu
     nízkodenzitný lipoproteín (tiež LDL) je zodpovedný za ukladanie cholesterolu, a to hlavne v podobe VLDL
     veľmi nízkodezitný lipoproteín (tiež VLDL) obsahuje veľmi veľa TAG (triacylglycerolov) a minimum apoproteínov.

Nadbytok LDL a VLDL cholesterolu a TAG je podľa súčasného tvrdenia lekárskej vedy významným rizikovým faktorom srdcovo-cievnych ochorení. Stav, prejavujúce sa zvýšenou hladinou cholesterolu, sa nazýva hyperlipidémia (presnejšie hyperlipoproteinémia). Najhoršie variantom je tzv. vrodená (familiárnou) hypercholesterolémia. Všeobecne možno rozlíšiť jej dva základné dva typy:

     primárna (familiárna - geneticky podmienená)
     sekundárna (získaná - odstrániteľná)

Rizikové faktory aterosklerózy:

- Zvýšený LDL cholesterol

- Zvýšený krvný tlak (zvyšuje sa pravdepodobnosť odlúpnutiu)

- Fajčenie

- Mužské pohlavie

- Vyšší vek

- Nízka hladina HDL cholesterolu

- Prezápalovýú (pre-inflamačný) alebo priamo zápalový stav
 

Proinflamačný (prozápalový) stav

Hodnotí sa podľa hladiny CRP (C-reaktívny proteín). CRP možno považovať za faktor citlivosti k ateroskleróze. Dôkazom je už len "mierne zvýšená hladina CRP" čo znamená hodnoty medzi 8-15. Hodnoty vyššie sú pravdepodobne dôkazom existencie zápalu bakteriálneho pôvodu (podobne ako zvýšená hodnota ASLO). CRP je možné znížiť zvýšenou fyzickou aktivitou a znížením príjmu cholesterolu.
 

Homocysteín

Je ďalším ukazovateľom rizika - jasne zvýšená hodnota znamená vyššie riziko infarktu myokardu. Sebaobranu je dostatočný príjem kyseliny listovej a vitamínu B6, ktoré znižujú hladinu homocysteínu. Oba tieto vitamíny však neznížia riziko aterosklerózy!

Pozn. autora: V rámci kontrolného biochemického vyšetrenia, ktoré odporúčame našim klientom sledujeme nielen všetky frakcie cholesterolu, ale tiež homocysteínu a CRP.
 

NORMY

Primeraná hranica celkového cholesterolu: pod 5,16 mmol / l (200 mg / dl)

Hraničná hodnota celkového cholesterolu: 5,16 - 6,18 mmol / l (200 - 239 mg / dl)

Vysoká hranica celkového cholesterolu: nad 6,18 mmol / l (nad 238 mg / dl)

V zátvorke sú uvedené pôvodné jednotky (tie sa totiž ešte používajú v Anglicku a v USA)

Podľa súčasných názorov riziko infarktu myokardu stúpne v prípade, kedy je hladina celkového cholesterolu 8 mmol / l až päťnásobná. Je tomu tak preto, že sa zvyšuje proces tzv. sklerotizácie cievnej steny. V ďalšom texte sa zoznámite s odlišným názorom.

V prevencii i liečbe je podľa súčasných odporúčaní nutné udržať hodnoty LDL pod 2 mmol / l, TGA pod 2 mmol / la HDL naopak nad 1,1 (muži), resp. 1,3 mmol / l (ženy), a súčasne znížiť hladinu CRP. Riziková ateroskleróza je jasne preukázaná, keď je celkový cholesterol vyšší ako 8 a triacylglyceroly (TGA) vyšší ako 11 (tento stav súčasne charakterizuje zápal pankreasu), a hodnota HDL menšie ako 0,7 mmol / l.

Pozn. autora: U klientov našich pobočiek sa prakticky nestretneme s takto kritickými hodnotami, a to napriek mnohokrát silnej až morbídne obezite. Toto konštatovanie je mimoriadne závažné, pretože sa ukazuje, že obezita síce ovplyvní negatívne hodnoty "cholesterolu", ale takmer nikdy kriticky. Súbežné hodnotenie hladiny CRP a homocysteínu je úplne iná záležitosť. Ak sú hodnoty LDL cholesterolu a TAG už len mierne zvýšené a pritom je hodnota HDL cholesterolu pod 0,8 a súčasne je hodnota CRP nad 8-10 (podľa toho, ktorá laboratórium vyšetrenie vykonáva) a pritom je aj zvýšená hladina homocysteínu (nad 15) , je jasné, že je problém!
 

Ciele liečby (podľa oficiálnych platných odporúčaní)

LDL pod 2 (3) mmol / l

TGA pod 2 (1,7) mmol / l

HDL nad 1,1 (1,3) mmol / l
 

Nástroje liečby:

- Diétna terapia

- Farmakoterapia

- LDL aferéza (hemodialýza)

- Transplantácia pečene

- Génová terapia
 

Zoznam potravín, znižujúcich cholesterolémiu

(podľa odporúčania lekárskej fakulty Harvadskej univerzity)

     Ovos, jačmeň a ďalšie "celé zrná" a fazuľa
     Orechy (mimochodom - mandle fungujú rovnako efektívne ako statíny – dokázané vedeckými štúdiami)
     Rastlinný olej (odporúča sa olej olivový, ľanový a repkový, avokádový, sezamový, najnovšie však prekvapivo tiež kokosový, pokiaľ možno v nezahriatom stave)
     Jablká, hrozno, jahody (presnejšie všetky "berries"), citrusy a huby (konvenčné plody môžu mať nepriaznivý efekt v dôsledku použitia chemikálií)
     Sója (hrozí riziko poškodenia zdravia pri konzumácii GMO sóje, možno používať nemodifikovanú sóju fermentovanú!)
     Tučné morské ryby (ale čím tučnejšia morská ryba je, tým je aj väčšie riziko kontaminácie ortuťou a ťažkými kovmi).
     Doplnky, obsahujúce vlákninu (InPure, pH forte)

Zmes vitamínov

B6 spolu s vitamínom B12 a kys. listovovou (InCardio) zníži riziko znížením tvorby homocysteínu. Optimálne množstvo? 100 mg B6 + 2000 mcg B12 + 10 mg (!) kyseliny listovej (prípadne pridať aj betaín hydrochlorid) Avšak takéto množstvá NIKDY nemôžu byť schválené Štátnym zdravotným ústavom, pretože sa už jedná o tzv. klinicky účinné množstvo - a doplnky nie sú lieky.
 

Prostriedky ako prirodzené prevencia patologických zmien lipidového spektra
(podľa Mercola www.mercola.com), upravené a doplnené autorom

1.Cvičenie

2.Zásadné obmedzenie konzumácie obilnín a jednoduchého cukru

3.Strava podľa metabolického typu s prihliadnutím ku krvnej skupine

4.Omega-3 (a olej z krillu!)

5.Nefajčiť a nepiť tvrdý alkohol

6.Znížiť intenzitu stresu

7.Používať antioxidanty a koenzým Q10

8.Vyhnnúť sa konzumácii trans-mastných kyselín a oxidovaného cholesterolu
 

Úprava skladby stravy

Pomocou zmeny v zložení stravy je nutné znížiť produkciu inzulínu. Je vhodné pravidelne používať vitamín D, najlepšie spoločne s vitamínom K, vápnikom a horčíkom. Nadmernú hladinu LDL choelsterolu (LpA) možno znížiť pravidelnou konzumáciou významných množstvo vitamínu C.

Pozn. autora: Diéta s kriticky nízkym obsahom tukov je kontraproduktívna. Nutné je kategoricky znížiť konzumáciu transmastných kyselín (TMK).
 

Ringsegment Ringsegment

Weight management
je riešením pre každého

Logo

Prečo NUTRIADAPT?

Zdravotná dokumentácia

Pretože je normálne starať sa o seba a o svoje zdravie.

Nahváha a obezita výrazne zhoršuje kvalitu života. Od zadýchavania sa pri chôdzi, estetického hľadiska, zhoršenia civilizačných chorôb, ako je okrem iného cukrovka alebo vysoký cholesterol, až po kratšiu dobu života. Je správne sa o svoje telo v rôznych etapách života starať tak, aby ste dokázali naplniť váš cieľ a mať tak "RADOSŤ ZO SEBA". A my vám s tým radi pomôžeme.

Stetoskop

Pretože u nás nájdete iba vysoko kvalifikovaných odborníkov na úpravu hmotnosti.

Všetci naši zamestnanci musia prejsť veľmi intenzívnym vzdelávacím procesom zakončeným odbornou skúškou. Zamestnanci sa musia neustále vzdelávať, preto navyše u nás tiež nájdete špecialistu na chudnutie detí, športovú výživu, apod.

Mikroskop

Pretože náš výživový systém NUTRIADAPT je výsledkom nespočetného množstva overených klinických štúdií.

Opiera sa o fakty, nie o domnienky alebo nepodložené štúdie. Bude vám na mieru spracovaná gramážová kuchárka a osobný výživový plán, v ktorom možno upravovať energetickú hodnotu aj početnosť porcií. Osobný výživový plán rešpektuje vaše chuťové preferencie a pomôže vám rýchlejšie dosiahnuť cieľovú hmotnosť.


Je to jednoduchšie,
než si myslíte

Fill form

Vyplníte rezervačný formulár, naša asistentka sa s vami do dvoch pracovných dní spojí a dohodnete si termín nezáväznej konzultácie.

Zdravotná prehliadka

Absolvujete 30 - 45 minútovú konzultáciu, kde vám vykonáme základnú diagnostiku Vášho tela. Počas konzultácie sa dozviete, ako zostať nielen zdraví, ale tiež ako získať viac energie, cítiť sa dobre a dostať sa na svoju ideálnu hmotnosť a mnoho ďalších informácií.

Konzultácia

Pohovoríte si s našim výživovým špecialistom, preberiete vaše ciele, vysvetlíme vám ako sa s nami dostanete na ideálnu hmotnosť a čo je potrebné urobiť, aby ste si ju udržali. A to natrvalo.

Fill form

Poďte do toho s nami a chudnite tak, aby ste nielen skvele vyzerali, ale hlavne sa skvele cítili.

Garancia

Až 1,5 kg / týždeň

Pri dodržaní výživových
zásad našich špecialistov
Objednajte sa ešte dnes
na konzultáciu s výživovým špecialistom
a navyše dostanete inšpiratívny
jedálniček chutných večerí
a vitamínový doplnok na posilnenie imunity zdarma.

Rezervačný formulár

Ringsegment