Bulgur

02.11.2016

 

Zuzana Bakaľárová

Bulgur je celozrnná a predvarená pšenica. Bulgur je pôvodom stredomorská obilnina, predvarená z toho dôvodu, že trávenie je menej zaťažené rozložením tejto potraviny. Toto jedlo je výživné a je vhodné či pri chudnutí alebo pri zdravom životnom štýle. Bulgur je podobný ryži a tak ho pokojne môžeme konzumovať ako hlavné jedlo skombinované s inými potravinami alebo ako prílohu ku mäsu. A navyše bulgur je veľmi chutný a príprava je jednoduchá.

Čo obsahuje bulgur?

Vodu, bielkoviny, tuk, vlákninu, sacharidy, železo, vápnik, zinok, selén, horčík, meď, mangán, fosfor, draslík, sodík, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, vitamíny A, B, K, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú a betakarotén. Sto gramov vareného bulguru má približne 83 kalórií, obsahuje 3 gramy proteínov, 4,5  g vlákniny a takmer žiadny tuk.

 

Účinky bulguru na zdravie

  • podporuje trávenie
  • podporuje rýchlosť metabolizmu
  • podporuje pravidelné vyprázdňovanie
  • detoxikuje hrubé črevo
  • znižuje vlčí hlad a chuť na sladké
  • normalizuje hladinu cukru
  • upokojuje nervový systém
  • znižuje hladinu homocysteínu v krvi (ide o aminokyselinu, ktorá sa v ľudskom organizme tvorí pri metabolických reakciách. Problém je v tom, že zvýšená úroveň tejto aminokyseliny sa dáva do súvislosti s viacerými ochoreniami, ako napríklad chorobami srdca, osteoporózou, cukrovkou druhého typu a ďalšími).

 

Účinky bulguru na chudnutie

Bulgur je pri chudnutí povolenou potravinou. Je to výživná a ľahká forma pšenice, ktorá podporí trávenie, vyprázdňovanie a aj samotné chudnutie. Bulgur konzumujte 2 - 3 krát do týždňa v rôznych formách so zeleninou alebo s chudým mäsom. Bulgur môžete pridať do cesta na chlieb či pečiva, šalátov, ryže, polievok, cestovín alebo ako samotné jedlo.

 

Ako pripraviť bulgur

Bulgur varíme ako ryžu v pomere 1:2 (1 diel bulguru a 2 diely vody) 10-12 min.

 

Libanonské Tabbouleh

Potrebujeme:

  • 140 g bulguru
  • 400 g rajčín
  • citrón
  • 50 g čerstvej petržlenovej vňate
  • hrsť listov čerstvej mäty alebo bazalky
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • cibuľka, šalátová uhorka, čierne olivy bez obmedzenia chute

Postup:

Bulgur uvaríme podľa návodu a dáme vychladiť.
Všetku zeleninu nakrájame na drobné kocky, petržlen a mätu (bazalku) nasekáme najemno, cesnak prelisujeme a všetko spolu zmiešame.
Do vzniknutej zmesi pridáme vychladený bulgur, olivový olej a podľa chuti citrónovú šťavu, soľ, korenie a dôkladne premiešame.
Servírujeme to buď samostatne alebo s mäsom.

Dobrú chuť!

Další články

Zdravie
Strava
Superfoods alebo superpotraviny

Laické i odborné "tápanie" v oblasti výživy je paradoxom modernej doby. To, čo si môžete vďaka internetu prečítať, dokazuje,…

akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
Zdravie
Strava
Deti
Vyzbrojte svojho školáka kvalitnou desiatou. Nech má energiu na celý deň

Desiata je pre deti veľmi dôležitá. Zaistí spoľahlivý prísun energie na celé dopoludňajšie vyučovanie. Vďaka kvalitnému…

Vaše premeny

Mgr. Katarína Halandová Uhrinová

Moja premena

Peter Javor

Cesta bola tŕnistá, ale výsledok perfektný

Marcela Součková

Priberala som a psychicky som sa začala cítiť veľmi zle