Bulgur

02.11.2016

 

Zuzana Bakaľárová

Bulgur je celozrnná a predvarená pšenica. Bulgur je pôvodom stredomorská obilnina, predvarená z toho dôvodu, že trávenie je menej zaťažené rozložením tejto potraviny. Toto jedlo je výživné a je vhodné či pri chudnutí alebo pri zdravom životnom štýle. Bulgur je podobný ryži a tak ho pokojne môžeme konzumovať ako hlavné jedlo skombinované s inými potravinami alebo ako prílohu ku mäsu. A navyše bulgur je veľmi chutný a príprava je jednoduchá.

Čo obsahuje bulgur?

Vodu, bielkoviny, tuk, vlákninu, sacharidy, železo, vápnik, zinok, selén, horčík, meď, mangán, fosfor, draslík, sodík, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, vitamíny A, B, K, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú a betakarotén. Sto gramov vareného bulguru má približne 83 kalórií, obsahuje 3 gramy proteínov, 4,5  g vlákniny a takmer žiadny tuk.

 

Účinky bulguru na zdravie

  • podporuje trávenie
  • podporuje rýchlosť metabolizmu
  • podporuje pravidelné vyprázdňovanie
  • detoxikuje hrubé črevo
  • znižuje vlčí hlad a chuť na sladké
  • normalizuje hladinu cukru
  • upokojuje nervový systém
  • znižuje hladinu homocysteínu v krvi (ide o aminokyselinu, ktorá sa v ľudskom organizme tvorí pri metabolických reakciách. Problém je v tom, že zvýšená úroveň tejto aminokyseliny sa dáva do súvislosti s viacerými ochoreniami, ako napríklad chorobami srdca, osteoporózou, cukrovkou druhého typu a ďalšími).

 

Účinky bulguru na chudnutie

Bulgur je pri chudnutí povolenou potravinou. Je to výživná a ľahká forma pšenice, ktorá podporí trávenie, vyprázdňovanie a aj samotné chudnutie. Bulgur konzumujte 2 - 3 krát do týždňa v rôznych formách so zeleninou alebo s chudým mäsom. Bulgur môžete pridať do cesta na chlieb či pečiva, šalátov, ryže, polievok, cestovín alebo ako samotné jedlo.

 

Ako pripraviť bulgur

Bulgur varíme ako ryžu v pomere 1:2 (1 diel bulguru a 2 diely vody) 10-12 min.

 

Libanonské Tabbouleh

Potrebujeme:

  • 140 g bulguru
  • 400 g rajčín
  • citrón
  • 50 g čerstvej petržlenovej vňate
  • hrsť listov čerstvej mäty alebo bazalky
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • cibuľka, šalátová uhorka, čierne olivy bez obmedzenia chute

Postup:

Bulgur uvaríme podľa návodu a dáme vychladiť.
Všetku zeleninu nakrájame na drobné kocky, petržlen a mätu (bazalku) nasekáme najemno, cesnak prelisujeme a všetko spolu zmiešame.
Do vzniknutej zmesi pridáme vychladený bulgur, olivový olej a podľa chuti citrónovú šťavu, soľ, korenie a dôkladne premiešame.
Servírujeme to buď samostatne alebo s mäsom.

Dobrú chuť!

Další články

Zdravie
Chudnutie
Strava
Čo sú to superpotraviny a sú naozaj také super?

V súčasnosti sa pojmu "superpotravín" venuje veľká pozornosť, pretože zdravý životný štýl sa stáva čoraz pevnejšou súčasťou…

akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
Strava
Na tieto potraviny počas zimy nezabúdajte!

Zima je ročné obdobie, kedy je náš jedálniček prirodzene iný ako počas teplých letných mesiacov. Ponuka supermarketov je…

Vaše premeny

Iveta Benedikovičová

„Schudni, je to v hlave“

Peter Vall

Schudol som 15 kg a cítim sa oveľa lepšie

Petra Wojnarová

Najväčšiu radosť mám z toho, že som sa pre svojho manžela stala znova atraktívnou, a aj keď ma nikdy v chudnutí nepodporil, teraz len chodí a chváli ma, čo som dokázala.