Bióm - čo to je, k čomu to je a čo s tým súvisí?

16.01.2017

 

Petr Fořt

Začnem konštatovaním, že to, čo si donedávna lekárska veda nepripúšťala ako problém, je fakt: "zdravie pochádza z čriev". A moderná veda dnes už dokonca dodáva: "črevo je druhý mozog." No prosím, to sú zvraty. Vďaka tomu veda problém intenzívne študuje a dokonca začína experimentovať s podávaním bakteriálnych kmeňov získaných od zdravých štíhlych osôb osobám obéznym. No, vaše tušenie je správne, ide o tzv. fekálne implantáty (kto chce, ten si výraz "vygúgluje").

Všetko, o čom tu bude reč, sa odvíja od zistenia, že ľudský organizmus je ústretovým ubytovateľom všetkých možných (alebo dokonca doposiaľ nepoznaných či prehliadaných) nepatrných potvoriek, ktoré zrakom nepostrehnete. Preto sa niekedy používa výraz mikrobióm. Táto nepatrná veľkosť vysvetľuje, že často unikajú pozornosti ako zo strany ich hostiteľa, tak lekárov. Do tej doby, než začnú vyčíňať. Priznajme si, že sme nedobrovoľnými živiteľmi stoviek druhov baktérií, plesní, húb, kvasiniek a vírusov. Mnoho z nich žije v črevnom trakte. Niektoré sú prospešné, mnohé nám úspešne kazia zdravie. Kvalita zdravia teda závisí od toho, ktoré z tých potvoriek majú navrch - prípadne ako dlho. Avšak tieto potvorky u nás bývajú všade, kamkoľvek sa pozrieme (mikroskopom), počínajúc kožou cez dutinu ústnu a horné dýchacie cesty, dutiny v hlave až po žalúdočno-črevný trakt. Skoro by som zabudol na močopohlavné ústrojenstvo.

Človek ako ubytovateľ tých miniatúrnych tvorov musí byť veľmi opatrný - mal by privítať len tých hostí, ktorí sú priateľskí, ba dokonca užitoční. Existuje veľa dôvodov vysvetľujúcich, prečo opatrný nie je! Dôsledkom je, že človeka okupujú mikroorganizmy, ktorých úmyslom nie je mu slúžiť. Dokonca naopak. Ich sebecká túžba po existencii nás fatálne ohrozuje (ich tiež, ale im to bohužiaľ nedochádza). Možno to bude znieť pateticky, ale v ľudskom organizme zúri vojna medzi agresívnymi kmeňmi patogénov a priateľskými (symbiotickými) mikroorganizmami. Patogény sú tie, ktoré v prípade víťazstva spôsobujú množstvo zdravotných problémov, veľakrát osudových. Ako to býva vo vojne - silnejší (múdrejší a odolnejší) vyhráva. O to skôr, keď "letecká podpora" v podobe imunity z nejakého dôvodu zlyháva. Nepreháňam konštatovaním, že väčšinou si my sami môžeme za to, že letecká podpora nefunguje, aj keď je to trochu zložitejšie.

 

BIÓM? Má ma zaujímať?

Odpoveď na otázku - čo to je bióm? - znie: je to spoločenstvo mikróbov, mikroskopických húb (kvasinky) a vírusov, obývajúcich žalúdočno-črevný trakt. Trefné mi pripadá prirovnanie vzťahov medzi rozdielnymi kmeňmi baktérií bývajúcimi v našich útrobách k vzťahom susedov v paneláku. Nám hostiteľom (bez toho aby sme to tak chceli) musí ísť o to, aby sa zlí hostia (patogény) neusídlili trvale v našom paneláku - a keď už, tak aby sa nepremnožili. V optimálnom prípade by malo existovať "ozbrojené prímerie" medzi patogénmi a priateľskými potvorkami. My hostitelia musíme byť dôslednými kontrolórmi, či sa prímerie dodržiava. Musíme preto zabezpečiť ochranu, čiže prevenciu, nie riešiť situáciu po tom, čo vznikne "ozbrojený konflikt". Akonáhle dovolíme, či už z neznalosti alebo v dôsledku vplyvov, ktoré nemáme úplne pod kontrolou (napríklad pôrod sekciou, očkovanie, lieky a spôsob stravovania), aby došlo k nadvláde patogénov, očakávajme viac - menej vážny problém. Čudujete sa? Veď tých potvoriek hostíme 10 × viac než máme vlastných buniek! Chápem, toto je situácia, ktorá robí problém nielen laikom!

 

Prekvapivé súvislosti

V úvode ďalšieho bloku informácií zdôrazním, že všetko súvisí so všetkým. Platí to dokonca aj v prípade súvislostí medzi zmenami zloženia BIÓMU a stavom hlavy. To podstatné je, že bióm je závislý na spôsobe jeho kŕmenia, ktoré zaisťuje jeho ubytovateľ. Na druhom mieste je imunita, ktorá sa stará o prímerie. Tým, čo jete, neživíte len seba, ale aj neviditeľné mikroorganizmy, ktoré ste ubytovali. Ako už to tak býva s hosťami, každý má iné požiadavky. Len príklad - kvasinky majú rady cukor! O tom, čo môže spôsobiť kandidóza, sa asi dočítame dokonca aj v populárnej tlači. Tým som v podstate naznačil ako sa brániť - napríklad nejesť sladkosti a nesladiť cukrom.

Pre väčšinu ľudí je nepochopiteľné tvrdenie, že črevo komunikuje s hlavou - ako už o tom bola zmienka vyššie. Avšak je to fakt. Deje sa tak prostredníctvom činnosti na vôli nezávislej, tzv. enterálneho (črevného) nervového systému. Ten je súčasťou autonómneho (vôľou neovládateľného) nervového systému (ANS). Ten si niekedy robí, čo chce, hoci sa od neho očakáva prospešná regulačná činnosť. Ak to nefunguje, a to je bohužiaľ často, dôsledky sa prejavia aj na kvalite činnosti mozgu. A to nie je všetko! Komunikácia prebieha obojstranne! Preto je možné, že budete mať problémy s náladovosťou alebo s nejakou z porúch príjmu potravy, ale možno to tak zlé nie je a vy po jedle len zaspávate.

 

Nečakané súvislosti medzi stavom BIÓMU a chorobami

To, čo si prečítate v ďalšom texte, nebude veselé. Ale je to realita, pred ktorou neodporúčam strkať hlavu do piesku! Naopak, je nutné byť vždy pripravený. Je potrebné udržiavať v pohotovosti aktívnu sebaobranu. O väčšiu časť obrany sa stará vaša imunita. Princíp spočíva v rozpoznaní nepriateľa. To je proces, ktorý v podstate nie je možné vedome riadiť. Teda, do istej miery áno, aj keď nepriamo - cieľavedomým ovplyvňovaním BIÓMU vhodne volenou stravou.

Teraz pár informácií o súvislostiach BIÓMU a chorôb

Alzheimerova choroba súvisí s chlamýdiami, helicobacterom, toxoplazmózou a vírusom herpes simplex 1. Anorexia súvisí s boreliózou, pretrvávajúcou streptokokovou infekciou a s amébou (mykoplazma). Rakovina hrubého čreva súvisí s helicobacter pylori, streptococcus bovis a fusobacterium nucleatum a papilomavírusom, ale prekvapivo aj s parazitárnym červom (Schistosoma japonicum). Možno ste počuli, že obezita má vzťah k vírusovej infekcii - v BIÓMOCH obéznych osôb sú totiž nachádzané baktérie clostridium, staphylococcus, streptococcus a helicobacter pylori.

 

Tvorba správneho BIÓMU začína pôrodom a pokračuje výživou v detstve

Titulok je pripomienkou reality - hostia nás sprevádzajú od počiatku života, prinajmenšom od pôrodu. Možno ste zaznamenali informácie o ošetrení novorodencov narodených sekciou vaginálnym sekrétom rodičky. Niečo tak neobvyklého zatiaľ nie je používané štandardne! Hoci je známa súvislosť medzi BIÓMOM, ktorý je možné získať len prirodzeným pôrodom a problémy s imunitou, ktoré asi nastanú, keď novorodenec neprejde pôrodnými cestami.

Ďalšou veľmi dôležitou fázou života je dojčenský vek. Ak dieťa takmer nie je dojčené, možno očakávať komplikácie vyvolané poškodením jeho BIÓMU. A detstvo? Na tom, ako sa dieťa stravuje, začína záležať najviac - to preto, že do istej miery je závislé na tom, čím ho kŕmite.

Na druhej strane si však to, čo bude jesť, volí samo - alebo si to dokonca cielene obstará. V prvom rade je nutné riešiť dôsledky konzumácie sladkostí, vrátane nápojov. Optimálna nie je konzumácia produktov na báze kazeínu (tvarohu), tým menej v kombinácii s jednoduchými cukrami. Zásadný problém je so všetkými sladenými nápojmi vrátane konvenčných džúsov. Prečo? Sacharidy a tým skôr jednoduché cukry nepriaznivo ovplyvňujú zloženie BIÓMU! A ďalšia zlá správa znie: Rovnakú službu poskytne použitie antibiotík! A v prípade, keď sa zídu všetky tu spomenuté nepriaznivé okolnosti, je jasné, že problémy nastanú skôr alebo neskôr, avšak vždy! Pochopiteľne v hre je vplyv mnohých ďalších okolností a genetickej výbavy.

 

Teraz trochu vedy

Podľa tvrdenia autorov štúdie, uverejnenej v Circulation Research, časopise American Heart Association (AHA = americká kardiologická spoločnosť) je možné, že bióm je hlavným činiteľom pôsobiacim v regulácii krvných lipidov - to je cholesterol a jeho frakcie a tzv. triacylglyceroly - TAG. Teoreticky až 34 typov baktérií ovplyvňuje množstvo telesného tuku a hodnoty lipidového spektra (The Gut Microbiome Contributes to a Substantial proportion of the Variation in Blood Lipids. Circulation Research, September 2015).

Zloženie BIÓMU sa mení v závislosti na genetike, pohlaví, veku, výžive a BMI - samozrejme tiež v závislosti na zdravotnom stave a prípadnej medikácii.

 

Vplyv zloženia stravy, chémie v potravinách a liekov

Najprv len ukážka (neúplný zoznam) látok nepriaznivo ovplyvňujúcich bióm: jednoduché cukry vrátane fruktózy a fruktózového sirupu, umelé sladidlá, tepelne spracované potraviny, chlórovaná pitná voda, exhaláty, antacidá (lieky proti páleniu záhy), preháňadlá, alkoholické nápoje, pesticídy, herbicídy a fungicídy, ale predovšetkým antibiotiká vrátane tých, ktoré sa vyskytujú v pitnej vode, mäse a mliečnych produktoch (ak tam sú).

 

Aditíva - príklad vplyvu emulgátorov

Emulgátory a ich vplyv na zloženie črevného mikrobiómu sa stali stredom záujmu pred pár mesiacmi vďaka štúdii zverejnenej v Nature vo februári 2015. Autori z Georgia State University Institute for Biomedical Sciences spoločne s kolegami z Emory University, Cornell University a Bar-Ilan University v Izraeli preukázali súvislosť medzi emulgátormi v potravinách, zložením BIÓMU a stavom črevného traktu. Nemožno vylúčiť, že sú to práve emulgátory, čo spôsobujú nešpecifické črevné zápaly (IBD = Inflammatory Bowel Disease) a metabolický syndróm. Emulgátory totiž nepriaznivo ovplyvňujú zloženie BIÓMU, takže črevo je náchylnejšie k zápalu vyprovokovanému vplyvom iných faktorov.

Kto by chcel byť plesnivý, že?

Nikto, napriek tomu práve toto je problém postihujúci väčšinu populácie. Plesňové ochorenia kože rovnako ako črevného traktu, počnúc ústnou dutinou cez žalúdok do nižších poschodí tráviaceho traktu sú tým, čo komplikuje zdravie miliónom ľudí. Nájdime vinníka! Problém je v nepochopení - úplne bez zábran a bez potrebných znalostí tých vinníkov používame v bežnom živote.

 

Starostlivosť o pleť alebo prehnaná hygiena ako zlé riešenie

Bojíme sa baktérií a vírusov. Oprávnene, ak sú patogénne, čiže choroboplodné a my nemáme dobrú imunitu, tak ich ničíme všetkými spôsobmi a prostriedkami kdekoľvek si myslíme, že sú. Predsa lekári zdôrazňujú, že žltačka je choroba špinavých rúk, že? A čo napríklad horúčka šestonedieľok, ale to som trochu odbočil. Avšak odbočky sú osviežujúce, tak spomeniem každodenné sprchovanie s použitím sprchových gélov 2 - 4 v 1, antibakteriálnych mydiel a všetkých (ne) možných krémov a gélov typu after-bath Rejuvenator. Pritom je jasné, že bežná kozmetika a hygienické prostriedky obsahujú niekedy až desiatky chemikálií, ktorých vedľajšie účinky výrobcovia kozmetiky taja podobne ako producenti liečiv. Kontaktná alergia je jedným z menej rizikových vedľajších účinkov.

 

Hľadajme vinníkov!

Pravdepodobne by sme museli v prvom rade ukázať na seba! Preto som sa zmienil o hygiene a naznačil čosi o nevhodnom stravovaní. Na lavicu obžalovaných je však nutné posadiť producentov (a tiež predajcov) potravín, poľnohospodárov a priemyselníkov. A dovolím si obviniť tiež medicínu a farmaceutov. Na prvom mieste medzi externými vinníkmi sú totiž niektoré lieky - predovšetkým antibiotiká a kortikoidy. Stačí si prečítať príbalové letáky. Preto šikovní lekári zdôrazňujú rekonvalescentovi nutnosť konzumácie probiotických baktérií (to sú tie dobré potvorky). Dobre robia, pretože tým pacienta chránia pred inváziou nepriateľov, na prvom mieste kvasiniek. Pochopiteľne nimi "sortiment" nežiadúcich hostí zďaleka nekončí. Ale mne nejde o to, zaoberať sa ich vymenovaním, či dokonca popisom ich podvratnej činnosti.

Predpokladám, že som vás postrašil dosť. Možno si hovoríte, že je to cielená dramatizácia. Obávam sa, že nie je! Preto zopakujem len tie najčastejšie a pritom vážne ochorenia gastrointestinálneho traktu (GIT) - a začnem odhora helicobacterom v žalúdku, o niečo nižšie ulcerózna kolitída, Crohnova choroba, syndróm dráždivého čreva (IBS). To všetko by pravdepodobne nebolo nutné, keby sme sa systematicky starali o prevenciu predovšetkým v podobe podpory imunity, ale aj v podobe správnej stravy.

Téma iste zaujímavá, text zďaleka neúplný. Problematiku si môžete naštudovať vďaka jednej zaujímavej knihe: Justin a Erica Sonnenburg: Zdravé črevá, vyd. Jan Melvil, 2016.

 

Avšak predsa len niečo k strave

Vyhýbajte sa chemicky konzervovaným potravinám, sladkostiam všetkého druhu a kysnutým múčnym produktom. Venujte veľkú pozornosť kvalite potravín - v tomto prípade predovšetkým ich možnej kontaminácii plesňami.

V sebaobrane využívajte tzv. prirodzene fermentované potraviny (bez konzervantov), ​​ktorými sú kvasené uhorky, kyslá zelenina ako taká (tzv. čalamáda), miso všetkých druhov, tempeh, kyslomliečne produkty, ideálne kefír a žinčica a biely jogurt, medzi nápojmi napríklad nápoj vykvasený kombuchou a k tomu "kŕmenie" pre spolubývajúcich priateľov, teda vláknina všetkého druhu.

Další články

Zdravie
Cholesterol - zákerný zabijak?

Je cholesterol naozaj "strašiakom modernej doby"? Možno ste už aj vy narazili na články, ktoré upozorňujú verejnosť na fakt,…

akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
Zdravie
Hygienické riziká potravín

S veľkou pravdepodobnosťou ste sa málokedy zamýšľali nad jedlom ako nad potenciálnym rizikom nákazy. Snáď ešte v lete, keď…

Vaše premeny

Viera Masárová

Úpravou stravy dosiahnete svoj CIEĽ – úbytok na hmotnosti bez hladovania

Vladimír Kohút

Cítim sa lepšie, vyzerám lepšie a som spokojný!

Jozefína Šottníková

Znova si môžem obliecť všetko, čo mám v šatníku