06.09.2016 | 6611x Zhliadnutie | Michaela Korpášová | Strava
Často si mnohí ľudia myslia, že ak zvýšia príjem mäsa (a hlavne červeného, teda hovädzie, divina a pod.) alebo vnútorností, bude to postačujúce. Mäso je samozrejme zdrojom železa, nie však jediným. Železo je vo zvýšenej miere prítomné napríklad vo vajciach, orechoch, strukovinách či ovocí.
Pri každom definovaní zdravého stravovania sa kladie dôraz na vyváženosť a pestrosť. Preto by zvýšená konzumácia len mäsa nebola tou správnou voľbou (často sa pri svojich klientoch trpiacich anémiou stretávam s vetou, že nevedia ako je to možné, že majú znížené množstvo železa, keď mäso jedia každý deň a uprednostňujú viac červené). Tu prichádza na rad podstata problému. Jedna vec je vyzistiť si, ktoré potraviny sú vhodné pri anémii a druhá, ako ich konzumovať.
Veľkú úlohu totiž zohráva vstrebávanie železa. Železo prijímané z potravín živočíšneho pôvodu je ľahšie vstrebateľné ako z potravín rastlinného pôvodu. Nie je však dôvod k tomu, aby sme rastlinné zdroje železa vylúčili z jedálnička.
Denná odporúčaná dávka železa je 10 – 15 mg (pre mužov cca 10 mg, pre ženy cca 15 mg) a v osobitných prípadoch (napr. v tehotenstve, počas dojčenia, u vrcholových športovcov) sa odporúčaná dávka zvyšuje až na cca 20 mg, prípadne viac. V organizme sa však vstrebáva a využíva asi len 5 - 10 % celkového prijatého množstva železa (cca 0,5 – 2 mg).
Zvýšiť využiteľnosť rastlinného železa môžeme napríklad namáčaním (orechy, strukoviny), klíčením (rôzne semená a strukoviny), technologickou úpravou danej potraviny, či pridaním určitej látky.
Pri namáčaní orechov nedochádza iba k aktivizácií prítomných enzýmov v orechoch ale i zlepšení využiteľnosti železa, ktoré obsahujú. Je všeobecne známe, že pred samotným varením je vhodné namáčať strukoviny. Sú tak ľahšie stráviteľnejšie a znižuje sa i obsah kyseliny fytovej, ktorá znižuje vstrebateľnosť železa.
Zvýšeniu vstrebateľnosti prospieva aj krátke varenie či dusenie zeleniny, pretože zo surovej zeleniny sa železo využíva ťažšie. Ako príklad môžeme uviesť brokolicu – v surovom stave je využiteľnosť železa v tele len 6 %, avšak pri parení, resp. dusení využiteľnosť stúpa až na 30 %.
Ovsené vločky sú tiež dobrým zdrojom železa. Bude lepšie ak si ich uvaríte, pretože namočenie do mlieka alebo vody je z hľadiska využiteľnosti železa opäť horšia voľba.
Pri ovocí je to zasa naopak, konzumujte radšej surové ovocie v porovnaní s ovocím uvareným (poprípade sušené je ešte vhodná voľba).
Pridaním kyseliny citrónovej, jablčnej alebo vínnej stúpa vstrebateľnosť železa niekoľko násobne (cca 4 – 5 násobne).
Kyseliny nachádzajúce sa v kvasených potravinách (napr. kvasená kapusta) taktiež zlepšujú využiteľnosť železa.
K základným potravinám, ktoré majú vysoký obsah železa patria obilniny (celozrnné výrobky, pšeno, ovsené vločky, ryža), ovocie (napr. marhule, slivky, čerešne, čučoriedky, ríbezle, jablká, pomaranče, jahody, ostružiny), zelenina (napr. petržlenová vňať, brokolica, kel, pažítka, cvikla, paradajky, listová zelenina, kapusta červená, pór, cibuľa, špenát), strukoviny (najmä šošovica a fazuľa), orechy (hlavne mandle a para orechy), semiačka (tekvicové, slnečnicové a sezamové hlavne) ,mak, melasa, hnedé morské riasy (aj plody mora ako sú ustrice) a pivovarské kvasnice.
Nezabudnite, že pre správne vstrebávanie železa a jeho spracovanie v organizme, je potrebný dostatočný prísun vitamínov B12, C a E. V súčasnosti existujú výživové doplnky, ktoré priamo obsahujú železo v kombinácii v týmito vitamínmi. Dôležité je tiež nezabúdať na fakt, že telo má vyššiu schopnosť priímať železo vo vyššej miere ráno ako večer.
Potrebujete zhodiť pár kíl alebo 15 kíl? Pripravíme vám taký plán, ktorý vám sadne do vašich predstáv.
ViacMáte radi šport? Alebo naopak, ste v pohybe limitovaní? Nebaví vás jedálniček od vášho trénera?
ViacNáš tím profesionálnych výživových poradcov je pripravený pomôcť každému rodičovi, ktorému nie je zdravie jeho dieťaťa ľahostajné. Máme pre vás pripravené špeciálne programy, ktoré u detí úspešne riešia obezitu, nadváhu, prípadne aj podvýživu.
ViacSeniori vyžadujú diametrálne odlišný prístup k chudnutiu ako aktívny tridsiatnik. Z našich skúseností sa veľkej skupine klientov po úprave hmotnosti uľavilo od zdravotných ťažkostí a znížilo sa množstvo potrebných liekov.
ViacCelý deň nejete a večer skončíte vo fastfoode? Naše riešenie počíta s rôznymi životnými situáciami tak, aby bolo maximálne použiteľné a bez jo-jo efektu.
ViacNeprispôsobujte sa! My sa prispôsobíme vám. Máte alergiu alebo intoleranciu na nejakú potravinu, prípadne diabetes alebo vysoký tla? Nevadí, naša gramážová kuchárka sa vám prispôsobí a nikto vás ju nebude nútiť jesť.
ViacNahváha a obezita výrazne zhoršuje kvalitu života. Od zadýchavania sa pri chôdzi, estetického hľadiska, zhoršenia civilizačných chorôb, ako je okrem iného cukrovka alebo vysoký cholesterol, až po kratšiu dobu života. Je správne sa o svoje telo v rôznych etapách života starať tak, aby ste dokázali naplniť váš cieľ a mať tak "RADOSŤ ZO SEBA". A my vám s tým radi pomôžeme.
Všetci naši zamestnanci musia prejsť veľmi intenzívnym vzdelávacím procesom zakončeným odbornou skúškou. Zamestnanci sa musia neustále vzdelávať, preto navyše u nás tiež nájdete špecialistu na chudnutie detí, športovú výživu, apod.
Opiera sa o fakty, nie o domnienky alebo nepodložené štúdie. Bude vám na mieru spracovaná gramážová kuchárka a osobný výživový plán, v ktorom možno upravovať energetickú hodnotu aj početnosť porcií. Osobný výživový plán rešpektuje vaše chuťové preferencie a pomôže vám rýchlejšie dosiahnuť cieľovú hmotnosť.
Vyplníte rezervačný formulár, naša asistentka sa s vami do dvoch pracovných dní spojí a dohodnete si termín nezáväznej konzultácie.
Absolvujete 30 - 45 minútovú konzultáciu, kde vám vykonáme základnú diagnostiku Vášho tela. Počas konzultácie sa dozviete, ako zostať nielen zdraví, ale tiež ako získať viac energie, cítiť sa dobre a dostať sa na svoju ideálnu hmotnosť a mnoho ďalších informácií.
Pohovoríte si s našim výživovým špecialistom, preberiete vaše ciele, vysvetlíme vám ako sa s nami dostanete na ideálnu hmotnosť a čo je potrebné urobiť, aby ste si ju udržali. A to natrvalo.
Poďte do toho s nami a chudnite tak, aby ste nielen skvele vyzerali, ale hlavne sa skvele cítili.