Zapečená cuketa s kozím syrom a pšenom

Tento pokrm je skvelým zdrojom vlákniny nielen vďaka cukete obohatenej o vitamíny a minerály, ale aj vďaka pšenu – tradičnej slovenskej bezlepkovej potravine. Jemnú aromatickú chuť dodá tomuto ľahkému jedlu kozí syr bohatý na bielkoviny a vápnik, ktorý je navyše dobre stráviteľný.

Suroviny

1 lyžička olivového oleja
1 menšia cuketa
120 g kozieho syra
1 slepačie vajce veľkosti M
soľ
korenie
100 g pšena
hrsť byliniek (napríklad tymian)

2
porcie
obtiažnosť
1763 kJ / porcia

Postup

Vopred si potrieme olivovým olejom zapekaciu misku a rúru predhrejeme na 180 °C. Cuketu umyjeme, pozdĺžne rozkrojíme na polovicu a vydlabeme mäkkú dužinu. Kozí syr rozdrobíme, zmiešame s vajíčkom, okoreníme a zmesou naplníme cukety. Vložíme do zapekacej misky a necháme v rúre zapekať približne 20–25 minút. Pšeno uvaríme podľa návodu na obale. Musíme ho ale najskôr spariť horúcou vodou, aby sme ho zbavili horkosti. Keď bude uvarené, zlejeme ho, premiešame s bylinkami, osolíme, okoreníme a podávame s cuketou.

2 porcie | doba prípravy 35 minút | 1763 kJ / 421 kcal

Vhodné pre: vegetariánov, vhodné pre celú rodinu, nízky glykemický index

Tuky
19,0 g
Sacharidy
41,0 g
Bielkoviny
21,0 g
Vláknina
3,0 g

Ďalšie recepty

10 minút
Hlavné jedlá
Pečený pstruh so šampiňónmi na bylinkách
4
porcie
obtiažnosť
1488 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
10 minút
Hlavné jedlá
Lahodné tvarohové guľky s čučoriedkovou omáčkou
5
porcií
obtiažnosť
1200 kJ / porcia

Vaše premeny

Marcela Součková

Priberala som a psychicky som sa začala cítiť veľmi zle

Martin Méry

Schudol som dve konfekčné veľkosti

Stanislava Behilova

Schudla som 29 kg a zdravotný stav sa mi postupne upravuje