Tekvicové rizoto

Uvarte si tekvicové rizoto. Ryža aj tekvica sú bohaté na sacharidy, preto sa rizoto ideálne hodí ako obed v chladnejších dňoch, napríklad po fyzicky náročnom dopoludní alebo po dlhej prechádzke po horách.

Suroviny

2 lyžice masla
1 cibuľa pokrájaná nadrobno
1 dcl suchého bieleho vína
asi 1 l zeleninového vývaru
300 g ryže arborio
800 g tekvice, očistenej, vydlabanej a nakrájanej na kocky
60 g parmezánu
korenie
soľ

6
porcií
obtiažnosť
1938 kJ / porcia

Postup

Cibuľku orestujeme na masle domäkka, dávame pozor, aby nezhnedla. Akonáhle je cibuľka mäkká, nasypeme na ňu ryžu, zľahka premiešame a podlejeme vínom. Pomaly prilievame vývar. Keď už to vyzerá, že ryža je takmer hotová, pridáme tekvicu a zalejeme vodou (asi centimeter nad úroveň tekvice). Vodu necháme vyvariť, aby sa tekvica uvarila domäkka, zhruba 10-15 minút. Nakoniec vmiešame parmezán, ochutnáme a v prípade potreby dosolíme a okoreníme.

Niečo navyše: Podávame zaliate tekvicovým olejom, s hoblinami parmezánu a morčacím steakom alebo bravčovou panenkou. 

6 porcií | doba prípravy 45 minút | 1938 kJ / 463 kcal

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Zeleninový šalát s tofu rezníčkami
2
porcie
obtiažnosť
1686 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Pečené batáty s cottage cheese a salsou
4
porcie
obtiažnosť
705 kJ / porcia

Vaše premeny

Alica Andrijková

Zmenila som pohľad na jedlo ako celok – hladovky som vymenila za kvalitné a vyvážené jedlo

Anton Škrtel

Nutriadapt vrelo odporúčam každému, lebo toto nie je diéta, ale zdravý životný štýl

Dagmar Pflegerová

Ako hovorím známym a príbuzným: jem všetko, ale v inom zložení a iné veľkosti porcií