Polievka z pečených paradajok s quinoou

Osviežujúca, ľahká, presne taká polievka, ktorú si v lete radi doprajete miesto mäsitého a ťažkého obeda alebo vám poslúži ako rýchla večera.

Suroviny

2 kg cherry paradajok (alebo paradajky San Marzano)
2 zväzky bazalky
asi 4 strúčiky cesnaku
olivový olej
200 g varenej quinoy
1,5 l zeleninového vývaru
soľ
korenie
parmezán - hoblinky

4
porcie
obtiažnosť
1356 kJ / porcia

Postup

Najprv uvaríme quinou podľa návodu. Paradajky rozpolíme, spoločne s cesnakom a bazalkou ich položíme na plech s papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme 45 minút, kým paradajky nezmäknú a bazalkové lístky nie sú príjemne zoschnuté a chrumkavé.

Strúčiky cesnaku olúpeme a spolu s paradajkami a vývarom varíme ešte 10 minút. Nakoniec rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka, osolíme, okoreníme a primiešame uvarenú quinou. Rozdelíme do misiek, pridáme lístky opečenej (i čerstvej) bazalky a podávame s hoblinkami parmezánu.

TIP: Paradajky obsahujú lykopén - červené farbivo, antioxidant, ktorý sa uvoľní až pri miernom zahriatí. Preto sú pečené alebo tepelne aspoň trochu upravené zdravšie, než paradajky surové.

4 porcie | doba prípravy 60 minút | 1356 kJ / 324 kcal

Zdroj vlákniny, nízky GI, vhodné pre vegetariánov, vhodné pre diabetikov, vhodné pre deti

Tuky
12,0 g
Sacharidy
38,0 g
Bielkoviny
12,0 g
Vláknina
7,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Polievky
Polievka z medvedieho cesnaku a vajíčka
2
porcie
obtiažnosť
981 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Polievky
Guláš s pivom
6
porcií
obtiažnosť
1785 kJ / porcia

Vaše premeny

Eva Grambličková

Som na seba veľmi pyšná

Oleg Guman

Jedálniček mi bol nastavený tak, aby čo najviac zohľadňoval moje chuťové preferencie, aj časové možnosti

Mária Baltazárová

Dostavili sa samé pozitívne výsledky