Pohánkové karbonátky

Karbonátky máme radi snáď všetci. Skúste si ale na obed alebo večeru urobiť trošku ľahšiu a zdravšiu verziu a namiesto mäsa použiť pohánku. Pohánka je tradičná bezlepková plodina, ktorá telu dodáva dôležitý vitamín P (rutín), ktorý nám chráni cievy, a zároveň je zdrojom vlákniny.

Suroviny

200 g pohánky
2 ks slepačích vajec
80 g cibule
40 g celozrnnej špaldovej múky
4 strúčiky cesnaku
štipka majoránky
štipka soli

4
porcie
obtiažnosť
1100 kJ / porcia

Postup

Pohánku prepláchneme v sitku pod tečúcou studenou vodou, nasypeme do hrnca a privedieme k varu (dva diely vody na jeden diel pohánky). Hneď potom, čo vzíde var, odstavíme hrniec zo sporáka, prikryjeme pokrievkou a necháme 30 minút dôjsť.

Cibuľu nakrájame na jemné kocky a zmiešame ju s pohánkou a vajcom. Zmes dochutíme prelisovanými strúčikmi cesnaku, soľou a majoránkou.

Všetko poriadne premiešame a zo vzniknutej hmoty tvoríme placky, ktoré obalíme v múke a dáme na plech vyložený papierom na pečenie.

Placky pečieme v rúre na 200 stupňov cca 20 minút a podávame napríklad s ľahkým šalátom.

TIP 1: Do zmesi môžeme pridať aj čerstvé bylinky, napríklad nasekanú petržlenovú vňať.
TIP 2: Namiesto špaldovej múky môžeme použiť pohánkovú múku a získame tak úplne bezlepkový pokrm.

 
 

4 porcie | doba prípravy 60 minút | 1100 kJ / 263 kcal

Vhodné pre celú rodinu a športovcov, zdroj vlákniny a bielkovín

Tuky
4,0 g
Sacharidy
46,0 g
Bielkoviny
10,0 g
Vláknina
7,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Panenka s grilovanou zeleninou
4
porcie
obtiažnosť
1891 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Hydinový guláš s dusenou brokolicou
4
porcie
obtiažnosť
1100 kJ / porcia

Vaše premeny

Iveta Kováčiková

Mám o tri konfekčné veľkosti menej!

Oleg Guman

Jedálniček mi bol nastavený tak, aby čo najviac zohľadňoval moje chuťové preferencie, aj časové možnosti

Mgr. Miroslava Konrádová

To, čo skutočne zaberá je Vaša vôľa a rady a pomoc odborníkov.