Nadýchané lievance s černicami

Môže byť vôbec taká dobrota ako lievančeky zdravá? Ak ich pripravíte z pohánkovej múky a ozdobíte zdravými černicami, tak áno.

Suroviny

1 kefírové mlieko
3 vajcia
lyžička sódy bikarbóny
štipka soli
hrnček pohánkovej múky
kokosový olej
černice
citrónová šťava
javorový sirup
ricotta
mäta

6
porcií
obtiažnosť
1355 kJ / porcia

Postup

Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a potom ľahko vmiešame žĺtky, preosiatu múku a kefírové mlieko. Pridáme štipku soli, jedlú sódu a šľaháme, kým cesto nemá hladkú konzistenciu.

Panvicu potrieme kokosovým olejom, necháme zahriať a opatrne vlejeme cesto. Pečieme na miernom ohni, aby sa lievance dobre prepiekli. V kastróliku si ohrejeme černice, ktoré podlejeme trochou vody, pokvapkáme citrónovou šťavou a javorovým sirupom. Časť zmesi rozmixujeme tyčovým mixérom a časť necháme vcelku.

Lievance dáme na tanier, porciu vždy polejeme černicami a navrch pridáme lyžičku ricotty. Dozdobíme lístkom mäty.

+ niečo naviac - môžete pridať aj ďalšie drobné ovocie (maliny, jahody alebo čučoriedky)

Černice sú veľmi cenné pre svoj vysoký obsah vitamínov skupiny B a vitamínu C. Sú účinné pri prechladnutí a podporujú imunitu. Obsahujú tiež veľké množstvo antioxidantov. Deti ich milujú. Černice sa dnes dajú kúpiť po celý rok, ale ak si ich nazbierate teraz v ich vegetačnej dobe, urobíte pre svoje zdravie oveľa viac.

6 porcií | doba prípravy 30 minút | 1355 kJ / 324 kcal

Ďalšie recepty

35 minút
Dezerty
Avokádová nepečená torta
8
porcií
obtiažnosť
942 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Dezerty
Pohánkové palacinky s džemom z čiernych ríbezlí
4
porcie
obtiažnosť
1437 kJ / porcia

Vaše premeny

Iveta Kozáková

Ako som sa už nemohla na seba pozerať...

Oleg Guman

Jedálniček mi bol nastavený tak, aby čo najviac zohľadňoval moje chuťové preferencie, aj časové možnosti

Mária Kohautová

Moja hmotnosť išla dole úplne sama a bez trápenia