Morčací špíz so špenátom

Morka je vhodnou alternatívou kurčaťa, pretože morčacie mäso je ľahko stráviteľné, obsahuje veľké množstvo bielkovín a málo tuku. Špenát je doslova nabitý vitamínmi, medzi ktoré patrí napríklad vitamín B9, známy tiež ako kyselina listová. Medzi ďalšie prednosti špenátu patrí jeho nízka energetická hodnota a široké využitie, cez varenie, pečenie, do smoothie či do palaciniek. Morčací špíz so špenátom sa hodí ako zdravá a ľahká večera.

Suroviny

600 g morčacích pŕs
200 g červenej cibule alebo šalotky
600 g baby špenátu
40 g píniových orieškov
20 g olivového oleja (2 PL)
soľ (podľa chuti)
korenie (podľa chuti)

4
porcie
obtiažnosť
1341 kJ / porcia

Postup

Čerstvý špenát zbavíme listovej stopky, sparíme v sitku vriacou vodou (napríklad z rýchlovarnej kanvice) a ihneď schladíme studenou tečúcou vodou (špenátu zostane krásne zelená farba). Prebytočnú tekutinu vyžmýkame a špenát zmiešame v miske s olejom, soľou, korením a píniovými orieškami.

Cibuľu olúpeme a nakrájame na štvrtky alebo na polovičky, podľa jej veľkosti. Morčacie mäso nakrájame na väčšie kúsky, okoreníme, osolíme a spoločne s cibuľou napicháme na špízy, ktoré ugrilujeme alebo orestujeme na troške oleja zo všetkých strán dozlatista.

Podávame so špenátom.

TIP: Skúste tiež Morčací špíz s paradajkovou salsou a zemiakmi.


4 porcie | doba prípravy 30 minút | 1341 kJ / 321 kcal

Vhodné pre deti, diabetikov a športovcov, zdroj bielkovín, bez lepku

Tuky
12,0 g
Sacharidy
11,0 g
Bielkoviny
43,0 g
Vláknina
4,0 g

Ďalšie recepty

30 minút
Hlavné jedlá
Králik na divoko
4
porcie
obtiažnosť
1163 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
30 minút
Hlavné jedlá
Grilované mäso s omáčkou z koreňovej zeleniny a pohánkou
4
porcie
obtiažnosť
2339 kJ / porcia

Vaše premeny

Mária Kohautová

Moja hmotnosť išla dole úplne sama a bez trápenia

Peter Polák

Jedol som nepravidelne, väčšinou som bol celý deň v práci bez jedla a večer si doprial „hody“

Mária Krivosudská

Na každej kontrole som videla nejaké zlepšenie