Losos s feniklom a mrkvou

Losos je zdrojom omega 3 nenasýtených mastných kyselín, tie sú známe okrem iného aj tým, že pôsobí protizápalovo. Rovnako ako ostatné ryby obsahuje aj losos vitamín D, ktorý je nevyhnutný pre ľudský organizmus a ktorého nedostatkom bohužiaľ trpí väčšina našej populácie. Steak z lososa doplnený feniklom a mrkvou je tak ideálny variantom ľahkého a pritom vyváženého obeda alebo večere.

Suroviny

100 g lososa bez kože
2 PL citrónovej šťavy
1 ČL olivového oleja (extra panenský)
20 g kyslej smotany
100 g čerstvého feniklu
150 g mrkvy
štipka soli
štipka čierneho korenia
30 g ryže (nelúpaná)

1
porcia
obtiažnosť
1975 kJ / porcia

Postup

Fenikel umyjeme, rozkrojíme a odstránime tvrdý stred. Mrkvu umyjeme a oškriabeme.

Oboje nakrájame na tenké plátky a v osolenej vode spoločne dusíme na miernom plameni asi 10 až 15 minút tak, aby zelenina zostala chrumkavá. Potom vodu zlejeme a do zeleniny zamiešame kyslú smotanu.

Filety z lososa osušíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a opekáme na oleji asi 4 minúty z každej strany.

Na tanier rozložíme fenikel s mrkvou a na zeleninové lôžko položíme lososa.

Podávame s ryžou uvarenou podľa návodu na obale.

1 porcia | doba prípravy 30 minút | 1975 kJ / 472 kcal

Vhodné pre celú rodinu, športovcov a diabetikov, zdroj bielkovín a vlákniny, nízky glykemický index

Tuky
22,0 g
Sacharidy
39,0 g
Bielkoviny
26,0 g
Vláknina
9,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Morčacie prsia na hubách s varenými batátmi
4
porcie
obtiažnosť
1575 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Pečené batáty s cottage cheese a salsou
4
porcie
obtiažnosť
705 kJ / porcia

Vaše premeny

Veronika Rozumová

Bolo to to najlepšie, čo som mohla spraviť!

Peter Javor

Cesta bola tŕnistá, ale výsledok perfektný

Jana Chomová

Naučila som sa správne kombinovať vhodné potraviny, schudla som a zlepšil sa mi môj zdravotný stav