Losos s feniklom a mrkvou

Losos je zdrojom omega 3 nenasýtených mastných kyselín, tie sú známe okrem iného aj tým, že pôsobí protizápalovo. Rovnako ako ostatné ryby obsahuje aj losos vitamín D, ktorý je nevyhnutný pre ľudský organizmus a ktorého nedostatkom bohužiaľ trpí väčšina našej populácie. Steak z lososa doplnený feniklom a mrkvou je tak ideálny variantom ľahkého a pritom vyváženého obeda alebo večere.

Suroviny

100 g lososa bez kože
2 PL citrónovej šťavy
1 ČL olivového oleja (extra panenský)
20 g kyslej smotany
100 g čerstvého feniklu
150 g mrkvy
štipka soli
štipka čierneho korenia
30 g ryže (nelúpaná)

1
porcia
obtiažnosť
1975 kJ / porcia

Postup

Fenikel umyjeme, rozkrojíme a odstránime tvrdý stred. Mrkvu umyjeme a oškriabeme.

Oboje nakrájame na tenké plátky a v osolenej vode spoločne dusíme na miernom plameni asi 10 až 15 minút tak, aby zelenina zostala chrumkavá. Potom vodu zlejeme a do zeleniny zamiešame kyslú smotanu.

Filety z lososa osušíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a opekáme na oleji asi 4 minúty z každej strany.

Na tanier rozložíme fenikel s mrkvou a na zeleninové lôžko položíme lososa.

Podávame s ryžou uvarenou podľa návodu na obale.

1 porcia | doba prípravy 30 minút | 1975 kJ / 472 kcal

Vhodné pre celú rodinu, športovcov a diabetikov, zdroj bielkovín a vlákniny, nízky glykemický index

Tuky
22,0 g
Sacharidy
39,0 g
Bielkoviny
26,0 g
Vláknina
9,0 g

Ďalšie recepty

30 minút
Hlavné jedlá
Tortilla plnená tuniakovou zmesou
1
porcia
obtiažnosť
1670 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
30 minút
Hlavné jedlá
Morčací hamburger s grilovanou zeleninou
4
porcie
obtiažnosť
2070 kJ / porcia

Vaše premeny

Katarína Švajdová

Opäť sa cítim dobre

Oleg Guman

Jedálniček mi bol nastavený tak, aby čo najviac zohľadňoval moje chuťové preferencie, aj časové možnosti

Petra Wojnarová

Najväčšiu radosť mám z toho, že som sa pre svojho manžela stala znova atraktívnou, a aj keď ma nikdy v chudnutí nepodporil, teraz len chodí a chváli ma, čo som dokázala.