Hovädzie mäso na čiernych olivách so zemiakmi varenými v šupke

Hovädzie mäso je biologicky veľmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálnych aminokyselín, železa a vitamínu B2. Zemiaky varené v šupke sú ako príloha vhodnejšie ako olúpané pre svoj nižší glykemický index.

Suroviny

400 g hovädzej roštenky alebo iného chudého hovädzieho mäsa v celku
10 ks stredne veľkých zemiakov
4 polievkové lyžice olivového oleja
4 strúčiky cesnaku
1 hrnček suchého bieleho vína (200 ml)
4 ks paradajok
16 ks čiernych olív
1 miska čerstvej bielej kapusty
4 štipky rozmarínu
1 stredná cibuľa
4 štipky korenia
4 štipky soli

4
porcie
obtiažnosť
1889 kJ / porcia

Postup

Mäso nakrájame na kocky, osolíme a okoreníme. Na oleji orestujeme pokrájanú cibuľu s drveným cesnakom, pridáme kocky mäsa a ešte chvíľu opekáme, aby mäso pustilo šťavu.

Všetko potom vložíme do zapekacej misy, podlejeme vínom a pečieme v rúre na 200 °C cca 2 hodiny domäkka. V polovici pečenia pridáme pokrájané paradajky a olivy. Ku koncu dáme navrch nastrúhanú kapustu.

Zemiaky dôkladne opláchneme, vložíme do hrnca, zalejeme vodou a varíme až zmäknú. Potom už len zemiaky zlejeme. Uvarené zemiaky môžeme olúpať.

Mäso ozdobíme rozmarínom a podávame so zemiakmi.

Bielkoviny: 24,5 g
Sacharidy: 26,5 g
Tuky: 23 g
Vláknina: 5,3 g
Vhodné pre športovcov, zdroj bielkovín, nízky glykemický index

 

4 porcie | doba prípravy 60 minút | 1889 kJ / 451 kcal

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Krémový zapečený karfiol
4
porcie
obtiažnosť
1982 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Omeleta s rukolou, špenátom a slnečnicovými semienkami
1
porcia
obtiažnosť
1240 kJ / porcia

Vaše premeny

Jana Chomová

Naučila som sa správne kombinovať vhodné potraviny, schudla som a zlepšil sa mi môj zdravotný stav

Vladimír Kohút

Cítim sa lepšie, vyzerám lepšie a som spokojný!

Lýdia Kožiková

Konečne som sa dozvedela čo a kedy jesť