100 g čiernej šošovice
100 g zelenej šošovice
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
1 polievková lyžica masla ghí
½ lyžičky škorice
½ lyžičky koriandra
2 lyžičky Chinese five spice (zmes obsahuje - badián, sečuánske korenie, fenikel, mletú škoricu a klinčeky)
2 polievkové lyžice sušeného medvedieho cesnaku
5 čiernych olív
5 zelených olív
hrsť nasekanej petržlenovej vňate
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
4
Najprv uvarte šošovicu. Môžete uvariť obidva druhy spolu. Približne 20 minút, bez nutnosti predchádzajúceho namáčania. Šošovica musí byť uvarená. Zlejte vodu a šošovicu odložte bokom. Na panvici rozohrejte maslo, nechajte zosklovatieť cibuľku, pridajte pretlačený cesnak a koreniny.
Len zľahka orestujte a pridajte šošovicu a pokrájané olivy. Podľa chuti zmes osoľte a okoreňte. Ešte chvíľu restujte, aby sa chute prepojili.
Na záver posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a zľahka premiešajte. Výsledkom by mala byť sypká korenistá šošovica.
TIP:
Skvele bude chutiť napríklad s dusenou mrkvou alebo brokolicou. Vychutnáte si ju ako prílohu ale oživí aj zeleninový šalát.
ŠOŠOVICA
V obchodoch je dnes už bežne dostupná nielen hnedá, ale aj čierna, zelená, červená a žltá šošovica. Rýchlo sa varí a nie je potrebné ju namáčať. Vhodná je ako závarka do polievok. Zmierňuje príznaky stresu a pomáha znižovať cholesterol. Vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodná aj pre diabetikov. Pre obsah purínov sa neodporúča vo väčšom množstve osobám trpiacim dnou.
4 porcie | doba prípravy 25 minút | 924 kJ / 221 kcal