Batátový krém so Šmakounom, tekvicovými semienkami a chilli

Šmakoun je potravina s vysokým obsahom kvalitnej živočíšnej bielkoviny (vaječného bielka), ktorá neobsahuje lepok. Najčastejšie sa používa ako alternatíva k mäsu. Batátový krém je ideálnym ľahším obedom, ktorý môžete bez chilli podať aj deťom.

Suroviny

150 g sladkých zemiakov (1 veľký sladký zemiak)
50 g cibule (1/2 stredne veľkej cibule)
15 g cesnaku (3 strúčiky)
20 g čerstvého zázvoru (1 polievková lyžica)
250 ml zeleninového vývaru (1 pohárik)
8 g olivového oleja (1 polievková lyžica)
15 g tekvicových semienok (1 polievková lyžica)
3 g chilli vločiek (1 čajová lyžička)
100 g šmakounu bez príchute
štipka soli
štipka čierneho korenia

1
porcia
obtiažnosť
2415 kJ / porcia

Postup

Cibuľu orestujeme na olivovom oleji. Pridáme na plátky pokrájaný cesnak a necháme ho "rozvoňať".
 
Pridáme na kocky pokrájané sladké zemiaky a zalejeme vývarom.
 
Akonáhle sladké zemiaky zmäknú, rozmixujeme ich pomocou ponorného mixéra na hladký krém. Ak je polievka príliš hustá, prilejeme ešte trochu vývaru (alebo vody). Dosolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a nastrúhaným zázvorom.
 
Tekvicové semienka orestujeme nasucho na panvici a premiešame s chilli vločkami.
 
Polievku podávame posypanú na kocky pokrájaným šmakounom a ozdobenú opraženými tekvicovými semienkami s chilli.
 

 

 

 

1 porcia | doba prípravy 60 minút | 2415 kJ / 577 kcal

Vhodné pre športovcov, zdroj bielkovín, zdroj vlákniny

Tuky
22,0 g
Sacharidy
74,0 g
Bielkoviny
28,0 g
Vláknina
8,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Polievky
Krémová kukuričná polievka
2
porcie
obtiažnosť
1470 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Polievky
Šošovicová polievka na indický spôsob
4
porcie
obtiažnosť
1303 kJ / porcia

Vaše premeny

Milena Vogeltanzová

Po klasických diétach išli kilá znovu hore, niekedy ešte viac ako som schudla

Jaroslav Koťátko

Mojou motiváciou bola zmena stravovacích návykov

Kristína Lacinová

Kristínka na naučila ako si pripravovať jedlo, ako sa stravovať a ako čeliť nástrahám v stravovaní