Batátový krém s marinovaným tempehom

Tempeh je potravina vyrobená fermentáciou sójových bôbov. Oproti tofu je lepšie stráviteľný, bohatší na bielkoviny, vlákninu a vitamíny. Vyskúšajte ďalší variant batátového krému z našich receptov a vychutnajte si ho ako večeru alebo k ľahšiemu obedu. Batáty, čiže sladké zemiaky, sú bohatým zdrojom vitamínov C a A, z vitamínov skupiny B a z minerálnych látok je tu zastúpený vápnik, horčík, železo, zinok a fosfor. Zároveň sú bohatým zdrojom antioxidantov (spomaľujú proces starnutia a preventívne pôsobia proti srdcovým ochoreniam). Majú tiež nízky glykemický index a preto sú odporúčané diabetikom (nekolíše hladinu cukru v krvi). Tempeh je potravina vyrobená fermentáciou sójových bôbov. Oproti tofu je lepšie stráviteľný, bohatší na bielkoviny (podporujú tvorbu svalovej hmoty), vlákninu a vitamíny.

Suroviny

500 g sladkých zemiakov
100 g cibule (2 ks)
2 strúčiky cesnaku
30 g čerstvého zázvoru (4 cm)
500 ml zeleninového vývaru
30 ml repkového oleja (3 polievkové lyžice - PL)
40 g tekvicových semienok (4 PL)
1 g čierneho korenia (špička noža)
1 g soli soli (špička noža)
60 g marinovaného tempehu
50 ml ovsenej smotany (na zjemnenie krému)

4
porcie
obtiažnosť
1568 kJ / porcia

Postup

Cibuľu orestujeme na repkovom oleji. Pridáme na tenké plátky pokrájaný cesnak a necháme rozvoňať, ďalej na kocky nakrájané batáty, ktoré krátko orestujeme a zalejeme vývarom. Akonáhle batáty zmäknú (cca 20 min.), rozmixujeme ich pomocou ponorného mixéra na hladký krém. Ak je polievka moc hustá, prilejeme trochu vývaru. Dosolíme a ochutíme čerstvo mletým korením a najemno nastrúhaným zázvorom.

Tekvicové semienka orestujeme nasucho na panvici a dáme bokom.

Následne na panvici s lyžicou repkového oleja orestujeme na kocky pokrájaný tempeh (marinovaný tempeh môžete kúpiť v bio či zdravých kútikoch vo väčších obchodoch s potravinami alebo v biopotravinách).

Polievku podávame posypanú kockami tempehu a tekvicovými semienkami. Môžeme zjemniť lyžicou ovsenej smotany. Môžeme ju tiež posypať chilli vločkami.

TIP: Ďalšie recepty od Sveta zdravia zo sladkých zemiakov alebo so sladkými zemiakmi:

  • Batátový krém s chilli
  • Batátový krém so šmakounom, tekvicovými semienkami a chilli
  • Batátová karí omáčka s cícerom
  • Batátové chilli guličky
  • Batátové lievance
  • Morčacie prsia na hubách s varenými sladkými zemiakmi
  • Morčacie medailóniky pečené v papilóne s mrkvou a sladkými zemiakmi
 

4 porcie | doba prípravy 30 minút | 1568 kJ / 375 kcal

Vhodné pre deti, zdroj bielkovín, vhodné pre diabetikov, bez lepku

Tuky
20,0 g
Sacharidy
40,0 g
Bielkoviny
12,0 g
Vláknina
6,0 g

Ďalšie recepty

10 minút
Polievky
Guláš s pivom
6
porcií
obtiažnosť
1785 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
10 minút
Polievky
Jemný hráškový krém
5
porcií
obtiažnosť
1026 kJ / porcia

Vaše premeny

Veronika Rozumová

Bolo to to najlepšie, čo som mohla spraviť!

Marian Kamenicky

Hlavné je zlepšenie zdravotného stavu, postava je benefit

Barbora Tesárová

Objavila som pre mňa nové potraviny, úpravy mäsa a kombináciu rôznych jedál