Pel – mel o avokáde s vynikajúcim receptom na záver

10.07.2018

 
Podobá sa tak troche hruške, no pre jeho charakteristickú, maslovú chuť a konzistenciu je tiež obľúbenou prísadou šalátov, nátierok, krémov či dokonca smoothies.

 

 

Prečo je avokádo pre telo také prospešné?

Pretože v jednom primerne veľkom kuse avokáda nájdeme takmer 20 vitamínov, minerálov, vrátane draslíka, ktorý pomáha držať na uzde krvný tlak, luteín, ktorý potrebujú naše oči, a folátu, ktorý pomáha reparovať poškodené bunky a potrebný je aj počas tehotenstva, pretože prispieva k rastu zárodočných tkanív, podporuje zdravý vývoj nervovej sústavy plodu ale tiež prispieva k dobre fungujúcemu imunitnému systému, zmierňuje vyčerpanie, únavu, pozitívne pôsobí na psychiku človeka aj pri krvotvorbe.

 

Folát je prirodzená aktívna forma vitamínu B9 a telo ho získava z mnohých potravín nielen rastlinného ale aj živočíšneho pôvodu. Zatiaľ čo kyselina listová je syntetickou formou vitamínu B9, ktorú si ľudské telo samo vytvoriť nedokáže, preto sa používa na obohacovanie potravín a potravinových doplnkov. Viete, že posledné výskumy poukázali na fakt, že takmer až 6 z desiatich Európanov má génovú mutáciu, ktorá zhoršuje aktivitu enzýmu v dôsledku čoho si nedokáže premeniť dostatočné množstvo kyseliny listovej na folát?

 

Avokádo je tiež dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, C a E-vitamínov, ale aj prírodných látok, ktoré pomáhajú predchádzať rakovine.

 

Avokádo sa radí k zdravým potravinám aj preto, lebo obsahuje málo cukru a vlákninu, ktorá okrem toho, že je prospešná pre črevá, tiež zasýti na dlhší čas. V jednej štúdii o účinkoch avokáda sa dokonca uvádza, že ľudia, ktorí si doprajú avokádo na obed, nasledujúce tri hodiny nielenže nemali chuť maškrtiť, ale taktiež nemali chuť ani na konzumáciu ďalšieho jedla.

 

Avokádo vs. tuky a kalórie 

Zrejme viete, že avokádo má vysoký podiel tuku, ale ide o tzv. “dobrý” tuk, ktorý pomáha znižovať zlý cholesterol, samozrejme len vtedy, ak ho budete konzumovať s mierou.

POZOR! Avokádo je kalorické  -  1/3 stredne veľkého avokáda môže mať až 50 kalórií.

 

Čo by ste mali o avokáde ešte vedieť?

  • Avokádo sa má skladovať pri izbovej teplote
  • Ak ste si kúpili nezrelé avokádo, jeho dozretie urýchlite pri skladovaní vo vrecku spolu s jablkami alebo banánmi.
  • Pred každou prípravou avokádo vždy dôkladne zvonka umyte, zabránite tak nečistotám a baktériám preniesť sa z noža do vnútra dužiny.
  • Ľudia trpiaci alergiou na latex by sa avokádu mali vyhýbať, prípadne sa poradiť o jeho konzumácii s lekárom, pretože po konzumácii môžu mať príznaky ako pri alergii na latex.

 

Avokádovo-lososový šalát s omáčkou

Losos obsahuje omega 3-mastné kyseliny, vďaka čomu je výborným pomocníkom pri ochoreniach srdca. Avokádo je zase plné živín a vitamínov, obsahuje vysoký podiel vlákniny a antioxidantov. Tak prečo ich neskombinovať do chutného receptu?

 

 

 

 

Suroviny

mix listovej zeleniny

steak z lososa

zrelé avokádo

šťava z citróna

korenie na ryby

soľ

Omáčku si môžete pripraviť podľa vlastnej chuti. Základom môže byť kyslá smotana alebo biely jogurt. Pridať môžete citrónovú šťavu, dijonskú horčicu, ochutiť soľou, korením, cesnakom.

 

Príprava

Šalátové listy dôkladne poumývame, osušíme a vložíme do misy. Avokádo olúpeme, nakrájame na menšie kúsky a položíme na šalát. Aby sme predišli zmene farby avokáda, pokvapkáme ho citrónovou šťavou.

Lososa môžeme pripraviť v celku ako steak alebo nakrájať na menšie kúsky. Osoľte a okoreňte ho a osmažte na olivovom oleji. Príprava zaberie pár minút. Alternatívou je úprava v pare.

Keď je losos hotový, pridajte ho na vrch šalátu. Chýba už len dip, ktorý môžete tiež pridať do šalátu alebo podávať samostatne. K jedlu môžete ponúkať opečené bagetky.

Další články

Strava
Prečo by pšeno nemalo chýbať na našom tanieri?

Pšeno bolo v minulosti úplne bežnou súčasťou jedálnička Dnes sa teší opätovnému návratu. Jeho prednosti sú nespochybniteľné a…

akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
Strava
Sú naše hriešne chute prínosné alebo škodlivé?

Sladká, slaná, kyslá, horká a nedávno tiež umami. Týchto 5 chutí a ich vzájomné kombinácie rozhodujú o tom, čo nám chutí…

Vaše premeny

Jozefína Šottníková

Znova si môžem obliecť všetko, čo mám v šatníku

Vladimír Kohút

Cítim sa lepšie, vyzerám lepšie a som spokojný!

Zdenka Stavrovská

Nehladovala som, len som zmenila spôsob stravovania