Bulgur s tempehom a shitake

Zmiešajte pšeničný bulgur - zdravú náhradu bielej ryže, tempeh - fermentovanú sóju a antioxidanty nabité v hubách shitake. A máte ideálne ľahké jedlo proti chrípke a nachladnutiu.

Suroviny

1 údený tempeh
300 g bulguru
1 cibuľa
niekoľko húb shitake
2 lyžice olivového oleja
kvalitná sójová omáčka - Tamari
čierne korenie

4
porcie
obtiažnosť
1319 kJ / porcia

Postup

Bulgur uvaríme podľa návodu na obale. Akonáhle je uvarený, necháme v sitku odkvapkať. Huby shitake si namočíme vo vode, aby zmäkli. Vo väčšom hrnci rozohrejeme olej, na ktorom orestujeme najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme na menšie kocky pokrájaný tempeh a huby shitake nakrájané na pásiky. Chvíľu spoločne restujeme, okoreníme, podlejeme trochou horúcej vody, prichutíme sójovou omáčkou a spoločne krátko podusíme. Nakoniec pridáme odkvapkaný bulgur, premiešame a všetko spolu varíme na miernom plameni, kým sa nevstrebe všetka voda.

Niečo navyše:

Huby shitake boli v Číne používané ako účinné afrodiziakum a ako prevencia cievnych mozgových príhod.

Tempeh vďaka fermentácii získava vysoký podiel proteínov, vlákniny a vitamínov. Vo vegetariánskej kuchyni nahrádza mäso.

4 porcie | doba prípravy 30 minút | 1319 kJ / 315 kcal

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Papriková ryža
1
porcia
obtiažnosť
1358 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Lososovitý pstruh so zelerovým pyré
4
porcie
obtiažnosť
941 kJ / porcia

Vaše premeny

Lenka Ersepková

Som veselšia, vyrovnaná sama so sebou a spokojná

Peter Polák

Jedol som nepravidelne, väčšinou som bol celý deň v práci bez jedla a večer si doprial „hody“

Tereza Illešová

Jedno rozhodnutie, o ktorom som netušila, že mi zmení život