7 skvelých dôvovov prečo siahnuť po jablku každý deň

18.05.2018

 
Jablká sú vynikajúce. Obsahujú flavonoidy, antioxidanty a vlákninu, ktoré sú potrebné pre zdravie organizmu a pomáhajú znížiť riziko vzniku srdcových ochorení, cukrovky, vysokého tlaku či dokonca rakoviny.

 

Jablone boli pestované už v časoch antického Grécka a Ríma. Rôzne kultivary jabĺk prichádzajú s celým radom charakteristík, vrátane rôznych veľkostí, farieb, textúr a chutí.

Jablká majú veľmi málo kalórií, neobsahujú nasýtené tuky ani cholesterol, zato sú bohaté na vlákninu. Taktiež obsahujú veľké množstvo vitamínu C, niektoré vitamíny skupiny B i početné minerály ako draslík, fosfor či vápnik.

 

7 výhod prečo pravidelne konzumovať jablká: 

  1. Pretože pomáhajú pri prevencii cukrovky: Najmä ženy, ktoré pravidelne jedia jablká majú menšiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky 2. typu; pretože jablká obsahujú rozpustnú vlákninu, ktorá reguluje výkyvy hladiny cukru v krvi.
  2. Upravujú hladinu cholesterolu: Vláknina v jablkách sa taktiež viaže s tukmi v črevnom trakte, a to prispieva k nižšej hladine cholesterolu.
  3. Zlepšujú trávenie: Opäť platí, že vláknina je dôvodom, prečo jablká majú kladný vplyv na vyváženie zažívacieho systému tela.
  1. Pomáhajú regulovať hmotnosť: Pri odporučení znížiť hmotnosť, odborníci zvyčajne odporúčajú stravu bohatú na vlákninu. Jablká vďaka vláknine pomôžu zahnať hlad a tak eliminujú konzumovanie priveľkého množstva veľa kalórií.
  2. Posilňujú imunitný systém: Červená jablká obsahujú určitý druh antioxidantu, ktorý ako bolo v poslednej dobe zistené, pomáha znížiť príznaky stresu a týmto spôsobom napomáhajú správnemu fungovaniu imunitného systému.
  3. Znižujú riziko vzniku rakoviny: Americká asociácia pre výskum rakoviny, Cornell University a National Cancer Institute v USA uviedla, že pravidelná konzumácia jabĺk môže znížiť riziko pre určité druhy rakoviny.
  4. Pozitívne ovplyvňujú stav chrupu: Konzumáciou jabĺk  je stimulovaná produkcia slín, ktoré pomáhajú znižovať hladinu baktérií v ústnej dutine, takto jablká pomáhajú znižovať riziko vzniku zubného kazu.

 

Zaujímavosti o jablkách:

  • Viete, že v Číne sa slovo jablko vyslovuje ako „ping“, čo taktiež znamená mier?
  • Jablká obsahujú až do 25 % vzduchu, a ten je dôvodom, prečo jablká na vode„plávajú“.
  • Podľa Guinnessovej knihy rekordov je na svete jabloň až 172 stôp a 4 palce vysoká
  • Väčšina jabĺk sa stále oberá ručne.
  • Jablká sú vraj (po pomarančoch) druhé najcennejšie ovocie pestované v USA.
  • Dozrejú až 10-krát rýchlejšie, ak ich necháte vonku a neodložíte do chladničky.

Další články

Zdravie
Strava
Škrob ako úhlavný nepriateľ

"Viete si predstaviť deň, kedy by ste sa k pečivu, či zemiakom a ryži vôbec nedostali? Pre bežného "smrteľníka"…

akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
Strava
Chudnete? Jedzte chia!

Drobnučké chrumkavé a bezlepkové zrniečka, nabité prospešnými bielkovinami, esenciálnymi omega-3 mastnými kyselinami,…

Vaše premeny

Jozefína Šottníková

Znova si môžem obliecť všetko, čo mám v šatníku

Peter Vall

Schudol som 15 kg a cítim sa oveľa lepšie

Petra Speváčková

Nemala som žiadnu motiváciu a namiesto chudnutia som iba priberala