Silný jarný bojovník za zdravie: medvedí cesnak

20.03.2023

 
Mnohí tvrdia, že sa dá pomýliť s jedovatou konvalinkou. Jeho vôňa je však natoľko prenikavá, že by ste si mali byť na 100% istí. Rastie na veľkých plochách, najmä v tienistých a vlhkých lesoch. Nájdete ho len počas dvoch mesiacov v roku, preto, ak chcete využiť jeho liečivé účinky, nemali by ste to premeškať. Viete, že je reč o medveďom cesnaku?

Na čo všetko je medvedí cesnak dobrý?

Pozitívom je, že ho môžete zaradiť aj do jedálnička malých detí. Má špecifickú chuť, ktorá sa dá prirovnať k pažítke zmiešanej s cesnakom. Preto to netreba s jeho konzumáciou, najmä u detí, preháňať.

Keďže rastie hneď na začiatku jari, treba využiť jeho účinky na detoxikáciu organizmu po dlhej zime. Odporúča sa tiež pri rôznych tráviacich problémoch (hnačka, plynatosť, nafukovanie), pri srdcovo-cievnych chorobách a vysokom krvnom tlaku.

Účinný je aj pri problémoch s kŕčovými žilami či bolesťami hlavy. Určite je vhodné zaradiť ho do jedálnička, ak trpíte ochoreniami horných dýchacích ciest. Svoju úlohu splní aj pri posilňovaní celkovej imunity organizmu. Priaznivo vplýva na obličky a močové cesty. Jeho pozitíva sú naozaj širokospektrálne.

 

V akej forme medvedí cesnak konzumovať?

Ideálne čerstvý. Najlepšie urobíte, ak ho zjete v deň, kedy ste ho natrhali. Trhajte mladé, malé lístky, ktoré nie sú horké. Nakoľko však rastie iba veľmi obmedzenú dobu, je vhodné si ho spracovať do zásoby. Pozor ale, nikdy nie sušením, pretože tak stráca všetky dôležité látky a živiny.

Čerstvý ho teda počas sezóny môžete použiť do polievok, omáčok či nátierok alebo šalátov. Alebo si ho nakrájajte len tak, na chlieb s maslom.

Ak ho chcete uskladniť na dlhšiu dobu, môžete ho zamraziť. Nazbierané lístky opláchnite pod prúdom vody a nechajte prirodzene vysušiť. Potom vložte lístky do uzatvárateľného vrecka a dajte zamraziť. Ani v mrazničke by však nemal „ležať“ dlhodobo. Skonzumujte ho najneskôr do šiestich mesiacov.

 

Pesto - ideálny spôsob ako uchovať všetky cenné vitamíny!

Potrebujeme:

  • čerstvo natrhaný medvedí cesnak
  • oriešky (kešu, mandle, píniové – podľa chuti)
  • olivový olej
  • soľ
  • čili

Medvedí cesnak je dôležité dôkladne umyť, ideálne pod tečúcou vodou v sitku. Nechajte voľne usušiť a vložte do vyššej nádoby. Lístky cesnaku treba rozmixovať tyčovým mixérom. Postupne pridajte soľ, šťavu z citróna a olivový olej. Nakoniec pridajte pomleté oriešky a dôkladne premiešajte. Pesto je potrebné skladovať k chladničke.

Hodí sa na cestoviny, lososa alebo si ho natrite len tak na opečenú bagetu či pridajte do zeleninového šalátu.

Další články

Zdravie
Takto vplývajú vlašské orechy na naše zdravie

O tom, že vlašské orechy sú zdraviu prospešné niet pochýb, obsahujú veľa antioxidantov, vitamínov, minerálov, vlákninu aj…

akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
Zdravie
Rozhovory
Ste v zajatí stresu? Dôležité je ako sa k tomu postavíte

Stres hýbe svetom. Stresuje nás práca, stresujú nás peniaze a na pokoji nám nepridajú ani nevydarené osobné vzťahy. Vzhľadom…

Vaše premeny

Alica Andrijková

Zmenila som pohľad na jedlo ako celok – hladovky som vymenila za kvalitné a vyvážené jedlo

Ján Flídr

Lekár mi diagnostikoval vysoký krvný tlak, cukor, cholesterol a extrémne zvýšenú hladinu kyseliny močovej

Monika Hrkalová

Konečne mám hmotnosť, ktorú som si priala